Terugkomen van een blessure: Naomi’s 10 beste tips

sportief uitziende vrouw lacht in de camera en steek een duim op

Blessures suck: ze doen pijn, ze beperken wat je kan doen en iedereen krijgt ze. Je hebt namelijk 2 soorten mensen in het leven: mensen die geblesseerd zijn geweest of mensen die zich nog gaan blesseren. Het maakt niet eens uit of je sport of niet: een verstuikte vinger van te vaak swipen op Tinder,  is ook een blessure.
Hoe je er het snelste vanaf komt, heeft soms nog het meeste te maken met je mindset! Daarom deze 10 tips van Naomi... die zelf geblesseerd is.

Foto credit: 079sportshots

Het gebeurde op 2 december tijdens een gewichthef-workshop. Ik maakte een squat clean (bar van de grond naar je schouders, terwijl je hem opvangt in een squat), met 70 kilo. Mijn rechter elleboog raakte tijdens de squat mijn knie. Mijn arm stopte, de bar van 70kilo bleef naar beneden gaan. Mijn pols klapt om.
Au!
Ik heb mijn pols stevig gekneusd en verstuikt. Het duurt weken voordat deze blessure voorbij is.

Sucks

Laat ik een ding duidelijk maken: blessures suck. Ze komen nooit uit en zijn altijd vervelend.
In mijn geval gooit mijn geblesseerde pols stevig roet in het eten van mijn voorbereiding voor de kwalificatie voor de Lowlands Throwdown, die dit jaar al in april is. Ik was van plan flink te gaan werken aan mijn kracht, aan mijn gewichtheftechniek (vandaar die workshop) en aan mijn gymnastics. Dat ligt allemaal ofwel op zijn kont ofwel ik train aangepast. Al weken...

Niet mezelf

Toch merk ik dat ik er deze keer ander in sta dan in het verleden. Ik denk dat ik een paar jaar geleden met mijn hele persoonlijkheid zo vast zat aan mijn sportieve prestaties, dat een blessure er niet alleen voor zorgde dat ik niet kon sporten... maar er letterlijk voor zorgde dat ik niet mezelf kon zijn. Dat is nu echt anders... en dat heeft niet te maken met dat mijn pols niet pijn genoeg doet. Ik sta er anders in... en daarom kan ik wel beter werken aan mijn come back.

Ik werk met fysiotherapeut Remco Hendriks, mijn coach Roel Bruinhof past mijn trainingen aan, ik heb mijn eten 100% op orde gebracht door een Whole30 te doen en neem meer rust...
Ik ben van plan om 100% terug te komen.
Dit zijn mijn mindset tips om dat zo goed mogelijk te doen:

1. Blijf betrokken

Wanneer je een atleet bent of een fanatiek lid van een team: blijf betrokken bij je sport. Zelfs wanneer je geblesseerd bent. Lees over je sport. Kijk video's van je sport. Ga je team aanmoedigen en/of woon de trainingen bij. Zelfs wanneer je zelf niet mee kan doen, kan je nog steeds wel wat leren. Besteedt tijd aan visualisatie. Je krijgt de barbell misschien in het echt niet van de grond, in je hoofd gaat dat prima en zo kan je je neurologie zo wel trainen.

2. Geef jezelf tijd om te helen

Herstellen van een blessure is niet hetzelfde als helen. Bij helen horen ook mentale dingen als balen en verdrietig zijn. Misschien zelfs een snufje zelfmedelijden: waarom gebeurt mij dit nou?

Ga door je emoties heen: laat het even angst regenen... en laat dan de lucht weer opentrekken als na een zomers buitje. Je emoties onderdrukken maakt het allemaal alleen maar lastiger. Een blessure is bijna een rouwproces, met alle fases die daarbij horen: ontkenning ('ik heb niets, alles doet het nog, ik kan heus nog wel...'), boosheid ('hoe kan ik nou zo stom zijn'), onderhandelen ('Als ik het goed intape... kan het dan wel?'), de dip ('Ik kan niet eens een lichte bar cleanen. Dit wordt nooit meer wat') en acceptatie ('Ik ga gewoon dingen doen die wel kunnen, zelfs als dat op dit moment alleen maar een boek lezen is'). Geef jezelf daar de ruimte voor.

3. Ga wel, maar sport niet

Voor mij is dit niet zo moeilijk... sporten met mensen is wat ik doe als werk. Maar voor anderen is dat natuurlijk niet zo, daarom: ga wel! En vooral als je een teamsport doet, is het belangrijk dat je wel een teamlid blijft. Dus: als je blessure het toestaat: ga. Moedig de rest aan. Ga mee koffie doen na afloop. Gun jezelf het bijkomend plezier van je sport ook als je niet mee kan doen.

Bij de Battle of Bink vorig jaar kon ik niet meedoen als atleet, maar ik heb anderen gejureerd en dat was ook onwijs gaaf om te doen. Dat was voor mij echt nieuw gedrag. Hiervoor zou ik zo hebben gebaald dat ik niet kon meedoen, dat ik niet eens gegaan zou zijn.

4. Maak gebruik van de rust

Wanneer je heel fanatiek sport, kan het soms ook effectief zijn om een tijdje extra rust te hebben. Er zijn zo veel voorbeelden van mensen die sterker terug komen uit blessuretijd. Ik denk aan Brent Fikowski, die het altijd net niet redde in CrossFit wedstrijden en na een heupblessure ineens begon te winnen. Hij had de rust voor zijn onderlichaam gebruikt om te werken aan zijn zwakke punt, zijn bovenlichaam.
Dat heb ik ook wel gedaan de afgelopen weken: meer benen getraind en mijn uithoudingsvermogen extra opgekrikt.

5. Bouw het weer rustig op

Ondanks mijn vorige punt: bouw je training na je blessure wel rustig weer op. Vraag hiervoor extra hulp en wees ontzettend bewust van wat wel of niet gaat. Dat kan overigens per dag verschillen. Van een fysiotherapeut leerde wij ooit het zinnetje: Herstel is niet lineair. Wat wil zeggen dat iets vandaag kan lukken... en morgen niet. En dat is ok, want de lijn naar boven gaat soms ook een stukje naar beneden.

Wees slim. Doe eerst een lichte bar of air squats en doe dat een paar dagen. Pas als dat geen negatieve reactie heeft kan je voorzichtig verder gaan. Ga voor progressie richting waar je was toen je jezelf blesseerde... en vergeet niet: ook je zelfvertrouwen moet je weer opbouwen!

6. Blijf doen wat WEL gaat

 

Zet herstel doelen en blijf jezelf uitdagen. Start zo snel mogelijk met de dingen doen die WEL gaan.

Ook hierbij geef ik een voorbeeld van iemand anders: Brenda maakte ooit een enorme klapper met skiën en maakte daarbij haar hele knie kapot. Maanden duurde het herstel en ze liep nog op krukken toen de fysio zei dat ze mocht beginnen met hardlopen. Nou, dat was wat... want hardlopen deed ze eigenlijk nooit voor haar val.

Het was een raar gezicht: iemand die met krukken naar de loopband ging, half hinkend begon met rennen, maar... vanaf 7,5 km/uur: rende ze gewoon. Niet eens meer mank!

Werk voor deze stap wel samen met een professional. Brenda liep al maanden bij deze fysio, hij wist wat ze wel en niet kon. Misschien wel beter dan dat ze het zelf wist. Zodra je professional zegt dat je iets mag proberen: doen! Vecht je een weg naar herstel...

7. Vergelijk je herstel niet met het herstel van iemand anders (of de gemiddelde hersteltijd)

Jij bent uniek, er is niemand zoals jij. Op sommige vlakken zal je herstel sneller gaan dan gemiddeld...en op andere momenten ga je langzamer. De verwachte hersteltijd is een richtlijn... geen natuurwet.

Word niet overmoedig als het goed gaat, word niet down als het even minder snel herstelt. Blijf in het hier en nu. Pas wat je kan en doet aan op de informatie die jij op dit moment krijgt van jouw lichaam.

Pro-tip: stop met zoeken op het internet naar hoe het herstel van jouw blessure ZOU moeten verlopen. Het staat vol doemscenario's: hoeveel pijn het deed en hoe moeilijk het was om te herstellen. Maar hey, misschien deden zij allerlei dingen fout. Laat die verhalen achter je en kijk met een positieve blik naar hoe het met jou gaat en wat je allemaal nog kan doen om verder te herstellen.

8. Word niet huiverig

Brenda was vroeger fanatiek in paardrijden en vertelt vaak over dat daar een regel is: wanneer je van het paard valt, moet je er meteen weer op. Anders word je bang... of een tikkie huiverig.

We zijn vaak bang om geblesseerd te raken... die angst doet pijn. Die pijn tussen je oren is erger dan de pijn van een echte blessure. Die pijn blijft daar ook het langste.

De angst om je schenen te schaven tijdens box jumps doet pijn elke keer dat je voor die box staat en je voorstelt hoe het zou voelen als je de sprong net niet haalt.
Je schenen ophalen voor het echie doet ook echt pijn... maar het gebeurt toch echt minder vaak dan bij elke sprong. De pijn is dus frequenter mentaal dan fysiek: je blesseert je vaker niet dan wel... en toch heb je door je angst de hele tijd pijn.

Wat je hier aan kan doen? Stop met die slechte film in je hoofd, die is nu genoeg afgespeeld. Zet een andere video op... eentje waarin het wel lukt omdat je sterk bent en vertrouwen hebt.

Blijf kalm en dapper en blijf gaan voor progressie...

9. Hou rekening met je leeftijd

Meestal moet je je vooral niets aantrekken van je leeftijd. Wanneer je je afvraagt of die nieuwe sport, dat leuke kapsel of die gave kleren nog wel kunnen bij iemand van jouw leeftijd: laat die gedachte meteen varen. Maar in het geval van herstel, is leeftijd toch echt iets om rekening mee te houden.

Naar mate je ouder wordt (ik ben nu 39), doet je lichaam er langer over om te herstellen. Niet alleen van een zware training, maar ook van een blessure. Dat is geen gezeur, dat is de realiteit. We zijn mensen en die slijten een beetje... elk jaar een beetje meer. Hou dat in je achterhoofd en hou er rekening mee.

Moet je je schuldig voelen dat je nu geblesseerd bent, omdat je misschien iets te ver ging voor je leeftijd? Nee, maar je moet er (voortaan) wel slim mee omgaan. Misschien is het tijd om een aantal oefeningen aan te passen omdat je iets hebt geblesseerd hebt, wat snel nog een keer kapot gaat. Blijf gaan voor fitness, voor gezondheid... desnoods met aangepaste training!

10. Maak het niet groter dan dat het is

Ok, je bent geblesseerd... ik ben geblesseerd. Die pols sucks... maar er zijn mensen die een zwaardere blessure oplopen. Mijn beneden buurman viel vorig jaar met zijn motor en is zijn onderbeen en het gebruik van zijn ene arm kwijt. Ja, lees dat nog maar eens: hij is een deel van zijn been kwijt! Hij wil nu een elektronische knie zodat hij kan gaan sporten...
Niet dat jouw blessure niet vervelend is... maar zoiets als dit, zet het wel in perspectief.

Leer ervan

De beste manier om met een blessure om te gaan? Is om ervan te leren en zo de volgende blessure te voorkomen.
Voor mij betekent dat praktisch: goed en snel mijn ellebogen omhoog doen bij alle cleans, niet alleen die met een squat. Daarnaast heb ik de afgelopen weken geleerd dat ik een stuk sterker in mijn schoenen sta dan een aantal jaar geleden. En dat is ook pure winst!

Gratis E-boek!

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

6 Responses to “Terugkomen van een blessure: Naomi’s 10 beste tips

  • Inderdaad belangrijk om rustig op te bouwen wanneer je aan het herstellen bent. Het zou natuurlijk vervelend zijn wanneer jezelf opnieuw overbelast. Coaching en personal training kan ook goed helpen bij het juist opbouwen van trainingen.

  • Zo herkenbaar:-) Ik ben nu in de fase dat ik er me van bewust ben dat ik het langzaam moet opbouwen. Het is wel zwaar om te zien dat anderen lekker 100 % kunnen gaan en ik niet. Maar ik hoop beter terug te komen dan eerst. Bedankt voor het delen van je ervaringen en bevestigingen van mijn gevoel:-)

  • Ik geloof ook dat het belangrijk is om jezelf niet te vergelijken met anderen tijdens je herstel. Dit leidt af en kan je gemakkelijk demotiveren. Maak een plan dat specifiek toegepast is op jouw herstel. Vier daarnaast alle kleine verbeteringen en prestaties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.