Onze lekkers bij de koffie regel…

Heb je weleens rondgekeken wanneer je ergens op een terrasje een cappuccino/cortado/espresso drinkt en gezien hoe mensen omgaan met het stukje lekkers wat er eigenlijk standaard bij geserveerd wordt? Bij de meeste mensen gaat het gedachteloos, tijdens het roeren of het praten naar binnen. Hap-Slik-Weg.
Zonde!
#
Wij eten gezond volgens een Whole30 levensstijl... en dat betekent dat, wanneer we niet IN het programma zitten, eigenlijk alles mag. Ook lekkers bij de koffie. Dat is het probleem niet. Het is een Whole30 levensstijl omdat wij niet het lekkers aanpakken, maar het gedachteloze!
#
Ten eerste: niet al het gratis lekkers wat met de koffie meekomt... is ECHT super lekker. Of bijzonder. Of speciaal. Ik denk dan vooral aan van die taaie kaneelkoekjes (twee van die staafjes aan elkaar met heel veel suiker en kaneel erop. Ik heb weleens een emmer vol met die dingen zien staan onder de toonbank). Of van die fabriekskoekjes in een plastic verpakking. Al vrij vroeg in onze Whole30 levensstijl hadden wij verzonnen dat dat soort lekkers het voor ons niet waard was om iets te eten waar we ongezonder van worden.
#
Dat klinkt in ongeoefende oren misschien heel zwaar: dat je ONGEZONDER wordt van zo'n koekje. Maar het is wel waar. Ik weet: je zal heus niet dood neervallen van het eten van zo'n sprits-uit-plastic... maar verrijkt het je leven? Als je 's avonds je moeder aan de telefoon hebt, ga je haar dat vertellen over die fantastische sprits? Of is het iets wat je bij de volgende slok koffie eigenlijk al vergeten bent? En stel, je drinkt 2 koffie en 2 thee: eet je dan alle koekjes op? Want dan begint het op te lopen... ongemerkt. En het loopt voornamelijk op in hoeveelheid, niet in plezier of genot... Je bent de 4 koekjes ook zo vergeten, toch? (Ook wanneer je je afvraagt waarom je broek zo strak zit en waarom je zo'n opgeblazen gevoel hebt... Niemand denkt dan ooit terug aan die 4 spritsen-uit-plastic).
#
De regel was dus heel lang: het gratis lekkers bij de koffie moet echt lekker zijn. Een stukje millionair shortbread, zelfgebakken brownie of huisgemaakte cake. Ergens in onze vierde of vijfde Whole30 liepen we ineens keihard tegen die, zelfverzonnen (!) regel aan. Wat bleek: het eerste stukje lekkere lekkers bij de koffie ging er nog met aandacht in... en de rest: net zo gedachteloos als sprits-uit-plastic. Daarnaast: wij wonen in het licht alternatieve, Haagse Zeeheldenkwartier, bijna op ieder terras krijg je echt zelfgemaakt, lekker lekkers bij de koffie. Dus onze regel werkte niet meer voor ons...
#
Wat wij belangrijk vinden, is dat je alles mag, zolang je ervoor KIEST.
De voor- en nadelen.
Op korte en op lange termijn.
Zowel mentaal als fysiek.
De kunst is kiezen... en de gevolgen accepteren.
Het lekkers bij de koffie, dat kies je niet... dat is er, het verschijnt. De enige reden dat je dat stukje (en het tweede stukje, en het derde stukje, en het vierde stukje) brownie eet... is omdat het er is. Niet omdat je het kiest.
#
Daarom hebben we de regel veranderd: het gratis lekkers bij de koffie eten we nooit op. Nooit. Soms zeggen we er bij de bestelling al bij dat we geen koekje hoeven. (Soms vergeten we het, dan eten we het toch niet op).
#
Dat wil niet zeggen dat we nooit wat lekkers bij de koffie eten... Maar wij kiezen ervoor om het te kopen wanneer we het echt willen! Dat maakt de beslissing een stuk bewuster. De keren dat ik taart/brownie/lekkers eet, wil ik er bewust van genieten. Als ik bij de vitrine sta en ik zie geen lekkers wat me echt superlekker lijkt, dan gaat het plan niet door. Wanneer ik er niet een paar euro voor over heb, gaat het niet door. Gewoon... omdat het het dan overduidelijk niet waard is!
Ik wil ervaren dat ik er nu trek in heb, ik wil bij de vitrine staan en de lekkerste uitkiezen, ik wil dat mijn lekkers een eigen schoteltje heeft en een eigen vorkje, ik wil het met aandacht opeten. Genieten, beleven, onthouden... ik heb vorige week een brownie gedeeld met Naomi en ik heb er al 3 mensen over verteld... omdat ie zo lekker was. Worth it! [Brenda]

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.