Waarom wil je dat eigenlijk? Duik dieper in je goede voornemens!

Wanneer je goede voornemens maakt voor het nieuwe jaar, is de kans dik dat je er een kiest uit de grote 3: afvallen, meer bewegen, stoppen met roken.
Wij voorspellen je: ergens in de eerste dagen/weken krijg je een zwaar moment, krab je je achter je oor en vraag je je af: waarom wil ik dit ook alweer?
In dit blog gaan we samen op zoek naar dat antwoord! Zodat je tegen die tijd lekker kan doorpakken.

Laat ik beginnen met dit zeggen: HealthCreators is geen groot fan van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wij geloven dat het niet uit moet maken op welke dag de kalender staat: als je iets wil bereiken in je leven, dan stel je jezelf een doel en geef je 100%.
Maar goed: veel mensen vinden de kalender op 1 januari een prachtige aanleiding om eindelijk te gaan voor wat ze echt willen. En dat is ook okay. Zolang je maar weet dat 23 maart of 17 september of 24 januari ook prachtige dagen zijn om aan een nieuwe start in je leven te beginnen. Je hoeft niet te wachten tot het volgende jaar, zullen we maar zeggen.

Botsende doelen

Wat belangrijk is bij een doel waar je de komende dagen/weken/maanden/rest-van-je-leven je tanden in gaat zetten, is dat je de motivatie kan opbrengen om vol te houden.
Ook als het lastig is.
Ook als er een grote verleiding is.
Ook als je geen zin hebt.
Weten waarom je iets wil, wat je hoopt dat het je gaat brengen... dat is handige informatie op zulke momenten.

Wij gebruiken daarvoor een methode, die er niet per se voor gemaakt is maar wel goed werkt: de logische niveaus van Dilts en Bateson. Dat zijn twee grootheden uit NLP, het neuro-linguïstisch programmeren.
De methode gaat ervan uit dat er 6 logische overtuigingsniveaus zijn waarin we leren, veranderen en functioneren:

  1. Omgeving: waar ben ik?
  2. Gedrag: wat doe ik?
  3. Vaardigheden: wat kan ik?
  4. Overtuigingen: wat geloof ik?
  5. Identiteit: wie ben ik?
  6. Visie: waar sta ik voor?

Kom maar door met die taart, fuck de bikini!

Ieder stapje is een niveau hoger. Veranderingen op een lager niveau hebben soms invloed op gedrag/beslissingen op een hoger niveau. Veranderingen op een hoger niveau hebben altijd invloed op de lagere niveaus.

Even een concreet voorbeeld, zodat we je niet kwijt raken: de invloed van de omgeving op je gedrag. Je gedraagt je (hoogst waarschijnlijk) anders wanneer je bij je oma op visite bent, dan wanneer je vooraan staat bij een hardrock concert.
Tenzij je oma enorm van headbangen houdt, natuurlijk.
Je gedraagt je anders tijdens een begrafenis in een gereformeerde kerk dan in de spinningles bij HealthCreators. Dit zijn natuurlijk extremen, om te laten zien dat je gedrag soms wordt bepaald door je omgeving.

Vaak stellen mensen doelen op het niveau van omgeving en/of gedrag. Ik neem een voorbeeld van mezelf uit het verleden. Ik wilde graag afvallen, met als doel om komende zomer op het strand (omgeving), zelfverzekerd met een nieuw lijf in een nieuwe bikini rond te lopen (gedrag). Veel verder dan dat keek ik een jaar of 8 geleden niet...

Het probleem daarmee is: wat gebeurde er wanneer ik een tegengesteld doel tegenkwam dat ik ook alleen bekeek op de niveaus 'omgeving' en 'gedrag'? Bijvoorbeeld: 2 stukken chocoladetaart eten op een feestje. Dan heb je botsende doelen. En meestal wint in het geval van doelen op gelijk niveau, het doel wat het snelste voldoening geeft.
Kom maar door met die taart, fuck de bikini!

Zo sneuvelen veel goede voornemens. Ieder. Jaar. Weer. Er komt iets voorbij wat op hetzelfde niveau een sneller voldoening geeft. Die verleiding kan je pas weerstaan, als je doel hoger qua niveau is dan je verleiding.

Het doel boven het doel

Wat nu interessant is, is te kijken naar wat je hoopt dat dat gedrag je dan op nog hogere niveaus gaat opleveren. Wat is het doel boven je doel? Wat belangrijk is om te kunnen werken met de logische niveaus, is dat je je voor kunt stellen hoe je leven eruit gaat zien wanneer je je doel hebt bereikt. Geen mitsen, maren en andere excuses: we kijken vanuit de positie van jouw succesvolle zelf.

Jouw doel kan van alles zijn, maar in dit blog gaan we even verder met het doel waar we al mee bezig waren: jij wil in de zomer met een nieuw lijf in een bikini (of boardshorts, als je een man bent) op het strand zelfverzekerd rondlopen. Stel je even goed voor hoe dat voor jou gaat zijn, als je dat kan (of neem je eigen doel in gedachte en stel ook deze vragen):

Waar loop je precies, wat voor een weer is het, met wie ben je, wat doe je, hoe gedraag je je? Wat zie je, wat ruik je, wat hoor je? Hoe zie je eruit, hoe reageren anderen op je, wat valt je op aan deze situatie?

Doe even je ogen dicht en maak een plaatje van de situatie, laat ook gevoelens omhoog komen: hoe voel je je wanneer je je doel bereikt hebt?

Wij wachten wel even terwijl jij naar het strand gaat..............

Zo, nu aan de slag:

Een niveau hoger dan omgeving en gedrag staat: vaardigheid. Wat moet je daarvoor kunnen? Nou... in ons voorbeeld moet je waarschijnlijk gezonde keuze kunnen maken met eten. Je moet bijvoorbeeld op een strandfeestje in je bikini/boardshorts ook 'nee' kunnen/durven zeggen tegen minder gezonde hapjes en drankjes... en dus vooral tegen groepsdruk om 'niet zo ongezellig te doen'. Hoe doet jouw succesvolle zelf dat? Met een grap? Nonchalant? Stoïcijns?

En hoe ga je om met dat stemmetje in je hoofd dat smeekt om een glas wijn na een hectische dag op je werk "omdat je het nodig hebt om even te kunnen ontspannen", hier op het strand in je bikini/boardshorts. Je moet in die situatie dus je rug recht kunnen houden en voor je doel blijven gaan. Wat moet je daarvoor kunnen? Nou: kiezen bijvoorbeeld. 'Nee' durven zeggen tegen mensen. "Ja" durven zeggen tegen jezelf en je doel.
Dat zou je kunnen samenvatten als zelfdiscipline, achter je keuzes kunnen staan. De consequenties accepteren van het doel wat je hebt.

Mooi! Weer een stap hoger: overtuiging. Wat gelooft je succesvolle zelf over zichzelf als je dat doet? Wat gelooft je over jezelf als je zelfdiscipline hebt, achter je keuzes blijft staan en de consequenties accepteert van het doel wat je hebt? Wat is de audiotape die je in je hoofd afspeelt, zodat je dit gedrag kan doen?
Bij mij komen nu dingen omhoog als: 'ik wil dit', 'dit is belangrijk voor me' en 'ik ben leuk zoals ik ben'. Op minder vriendelijke dagen (jawel, die heb ik ook), kan daar ook best iets tussen zitten als 'rot op met je gepush met die stomme drankjes', maar dan realiseer ik me wel meteen dat ik mijn leuke dag op het strand aan het verpesten ben...

Min of meer komt het erop neer dat de overtuiging van mijn succesvolle zelf in deze situatie is: ik ben goed zoals ik ben. Dat is wel een overtuiging waarmee ik verder kom, trouwens... je kan het zelfs letterlijk zeggen tegen anderen op dat feestje:
"Wil je wat anders drinken, een wijntje ofzo, iets gezelligs?".
"Nee joh, ik ben helemaal goed zoals ik ben"... In het Amerikaans zeg je dat zelfs: "No, I'm good, thanks!"

Spannend, op een positieve manier

Bij HealthCreators doen we deze oefening met papiertjes met de 6 logische niveaus erop, die in een rijtje op de grond liggen. Zo kan je terugkijken en vooruit kijken. Je kunt zelfs terug lopen om te kijken wat je op die plek, bij vaardigheid bijvoorbeeld, ook alweer precies kon. Ook stel ik dan de vragen, zodat de ander zich compleet kan concentreren op de antwoorden.

Bij de volgende 2 stappen wordt het altijd een beetje spannend, op een positieve manier. Bij de niveaus 'identiteit' en 'visie' gebeurt het regelmatig dat mensen een AHA-moment hebben, dat er een kwartje valt of dat ze zich ineens iets realiseren waarvan ze onbedaarlijk moeten huilen. Dat hoeft helemaal niet iets nieuws te zijn. Soms leg je ineens een verband wat er niet eerder was en dan vallen de puzzelstukjes op zijn plek. Dat kan heel bevrijdend werken, vandaar die tranen. Dit zijn wel de momenten waarin plots een leven kan veranderen... vandaar spannend, op een positieve manier.

Vragen die je stelt bij identiteit zijn dingen als: wie kun je dan zijn, als je dat over jezelf gelooft?
Tja, wie kan ik zijn als ik geloof dat ik helemaal goed ben zoals ik ben?

Toen ik zelf deze oefening met een coach deed, jaren geleden met een ander voorbeeld, toen besefte ik me ineens dat ik mijn streefgewicht (wat altijd 57,5kg was) kon loslaten. Dat ik goed was zoals ik was: ook met 55kg ook met 62,8kg... dat dat gewicht er in dit geval helemaal niet toe doet. Dat was een bevrijding van jewelste... Toegegeven: ik moest nog steeds wel werken aan die overtuiging, aan die identiteit en ook dat heeft nog best een tijdje geduurd (en is eigenlijk nog altijd aan de gang). Het werk van/met Brene Brown en Byron Katie, het doen van (meerdere) Whole30('s), trainingen volgen... door dat werk heb ik inmiddels afgerekend met het idee dat het getal op de weegschaal iets zegt over mijn waarde als mens. Of van andere mensen. En het laatste restje 'niet goed genoeg zijn' heb ik pas geleden letterlijk doorbroken door de woorden op een stuk hout te schrijven en daar (onder begeleiding!!!!) met de blote hand doorheen te slaan.
De uitkomst in dit voorbeeld op het niveau van identiteit zou dan zijn: ik ben waardevol.

En zo kom je bij visie: wat brengt je doel in de wereld? Wat levert het op voor jezelf en anderen?
Nou, om te beginnen dit blog... en misschien wel inspiratie voor jou om eens verder te kijken naar die goede voornemens die je een paar dagen geleden hebt gesteld voor jezelf. Voor mezelf: de dagelijkse kleine feestjes die ik vier als ik zelf iets nieuws leer of een kwartje zie vallen bij iemand anders, door iets wat ik zeg of schrijf.
Mijn visie is dan groei of verandering. Bingo!

Lees het verhaal nog eens na: het begon met een doel over een bikini en een strand!!!!! Dat was een doel waar een goede zak chips met voldoende dip zo korte metten mee kon maken. Maar denk je echt dat chips het wint van dagelijkse kleine feestjes, een gevoel van waardevol zijn omdat ik ben wie ik ben. Vergeet het!

Wanneer je je doel uitdiept, naar een hoger niveau tilt, merk je misschien dat je eigenlijk iets waardevollers nastreeft dan dat je dacht. Dan ben je voorbij een goed voornemen, dan heb je een missie. Veel succes en plezier met die misse... en tot op het strand van de zomer!

Lees meer over Brenda op de Whole30 website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.