Wil je 100% jezelf zijn: stel deze vraag niet

Helemaal mezelf zijn, authentiek, in elke situatie, met iedere persoon... ik denk dat dat doel bovenaan mijn to do lijstje staat. Het lukt steeds beter, maar ik moest ook wel van ver komen. Gelukkig weet ik dat ik niet de enige ben. We zijn dan geen brugpiepers meer, we bezwijken allemaal nog weleens onder groepsdruk om mee te doen. Want wie wil er nou niet leuk gevonden worden?

Als ik wil, kan ik mezelf heel goed aanpassen aan 'hoe het hoort' en dat aanpassen heb ik behoorlijk geperfectioneerd. Het is lange tijd mijn tweede natuur geweest. Waarom ben ik dat ooit gaan doen, vraag ik me weleens af.mindset den haag
Komt het omdat ik in 2VWO heel erg gepest werd? En dat onopvallend gedrag en me gedragen zoals 'ze' van me verwachtten een soort overlevingsstrategie was? Of komt het door alle jaren als journalist, waar ik al vroeg van mijn stagebegeleider te horen kreeg dat ik mezelf 'een meer kameleontisch uiterlijk' moest aanmeten? Doet het ertoe waarom ik ermee begonnen ben?

Hier moest ik allemaal aan denken toen ik het boek "Strong starts in the mind" aan het lezen was van de Amerikaanse schrijfster Lisbeth Darsh. Een van haar verhalen raakt me zo, het was alsof ik klap kreeg. In mijn gezicht. Met een baksteen.
Het is getiteld:

Dat is de verkeerde vraag

"Wie willen ze dat ik ben?", is de verkeerde vraag.
Zij.
Niet jij.
"Wie willen ze dat ik ben?"
Stel jezelf die vraag niet.
Of, wanneer je dat toch doet, ren.
Ren snel.
Ren 5 kilometer.
Ren naar de maan.
Ren waar dan ook naartoe.
Ren terug naar jezelf.
Maar onthoud altijd dit: je bent niet hier om wat-dan-ook voor wie-dan-ook te zijn.
Je bent hier om jou te zijn.
Ga dat maar gauw doen.
- Lisbeth Darsh
(met haar toestemming vertaald en geplaatst)

In de laatste zin zit een beetje de crux: ga aan de slag met jezelf zijn. Zou makkelijk moeten zijn toch: jezelf zijn? Nou, niet voor iedereen... en waar en hoe begin je? Ik heb 4 tips, gebaseerd op een online training van Brene Brown die ik heb gevolgd:

1. Weet dat je genoeg bent
Iedereen vreest weleens 'niet genoeg' te zijn als zichzelf. Niet dun genoeg, mooi genoeg, rijk genoeg, slim genoeg. We zouden willen dat we makkelijker waren in de omgang, in een beter huis woonde, een mooiere of grotere auto hadden of een leukere baan.
De waarheid is dat je die dingen helemaal niet nodig hebt om je waardevol te voelen. Je bent namelijk waardevol, nu, op dit moment, zelfs als je dit leest terwijl je nog moet douchen en rondloopt in een verwassen pyjamabroek.
mindset den haagJe leeftijd,  je gewicht, inkomen... het doet er allemaal niet toe.
Laat de gedachte los dat je waardevoller zou zijn als je bijvoorbeeld je 'streefgewicht' zou bereiken, als je in die ene situatie wel een gevatte opmerking had weten te maken, wat je je ook allemaal in de hoofd haalt.
Jij bent genoeg. Nu. Hier. Precies zoals je bent.

2. Tem je angsten en durf
De angst voor kritiek, afwijzing, oordelen van anderen. Ze slaan me nog steeds weleens om het hart.
De grootste stap die ik hierin kan zetten, is mijn eigen oordelen en gedachten opschonen. Zoals de waard is, vertrouwt zij haar gasten. In het (journalistieke) verleden, toen ik mensen keihard beoordeelde (veroordeelde?) was die angst veel groter dan dat hij nu is.
Daarnaast kan het helpen als je een worst case scenario in je hoofd maakt... wat is het ergste wat kan gebeuren wanneer je lef toont en het risico neemt helemaal jezelf te zijn. Je zult zien dat de werkelijkheid vaak veel milder is dan jouw rampscenario.

3. Zeg een mantra in je hoofd.
Wanneer de angst me besluipt en de gedachte dat ik iets niet kan of mag zijn, dan ga ik die te lijf met een mantra. Een gedachte die je bewust hardop in je hoofd herhaald. Dat doe je bijvoorbeeld ook vaak in een meditatie. Maar nu gebruik je de herhaling om angst en vervelende gedachten te verdrijven. "Ik kan dit" of "het is alleen maar eng" of "juist nu dapper zijn", zou je kunnen gebruiken. Dan focus je op wat je wil doen: jezelf zijn!
Een raar idee om te doen? Tuurlijk niet! Veel mensen doen hetzelfde tijdens het sporten: "Kom op, nog 1 minuut... je kan alles 1 minuut volhouden".
Brene Brown werkt met "permission slips", kleine briefjes met dit soort mantra's die ze in haar broekzak stopt. Om zichzelf eraan te herinneren dat ze gek mag doen, bang mag zijn, lef kan tonen.

4. Omring je met mensen die onvoorwaardelijk van je houden
Je omringen met mensen die van je houden en om je geven in elke situatie, maakt het makkelijker om helemaal jezelf te zijn. Zelfs als die zelf even een raar dansje wil maken, zijn haar paars wil verven (of een tijgerprint erin laat zetten), ineens besluit grunge/punk/gabber nieuw leven in te blazen, of een complete carrière switch maakt.Niet iedereen gaat die 'nieuwe' jij, of liever: die echte jij, leuk vinden. Dat is ok. Doe jezelf niet anders voor dan dat je bent, zodat mensen je leuk gaan vinden. Jij weet namelijk dat je niet (helemaal) jezelf bent en dat gaat vroeg of laat knagen.
De juiste mensen gaan van je houden, juist als je helemaal jezelf bent.
Door jezelf te laten zien, trek je de goede mensen aan, die bij je passen, je respecteren en van je houden... en zo creëer je voor jezelf een omgeving waarin het steeds makkelijk wordt jezelf te laten zien.mindset scheveningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *