Vakantie: Wanneer kies je wel voor croissantjes, pizza, wijn en ijs?

Vakantie: heerlijk! Even helemaal los uit de routine, dat is de bedoeling...
Voor veel mensen zit de vakantie ook vol met eet-en-drink-verleidingen, want je eet vaker buiten de deur en alles ziet er super lekker uit. Hoe kan je dat lekkers eten, 'off roading met je voeding', zonder dat je opgeblazen, energieloos en kilo's zwaarder terug komt van vakantie? Door wel bewust keuzes te blijven maken!

Je bent een gezonde eter... in het normale leven, maar nu... nu is het vakantie!
Of je er nu bewust voor kiest de routine even te laten of omdat het je overkomt als je uit je gebruikelijke routine bent: veel mensen eten anders tijdens de vakantie.
Al was het maar omdat je ontbijtopties in het hotel geen groente bevat.
Al was het maar omdat je vaker koffie buiten de deur drinkt en er dan vaker heerlijke muffins, scones of brownies naar je staan te lonken.
Al was het maar omdat de plaatselijke specialiteit niet een van jouw gezondste keuzes is... maar wel hemels lekker!
Voor je het weet gooi je het merendeel van je gezonde gewoontes het raam uit... want: vakantie! Dit is hoe je dat handiger aanpakt!

Vermijd het "What the hell"-effect!

Stel je hebt bij het ontbijt een croissantje en een pain-au-chocolat gegeten... en wilde daarna dat stapeltje heerlijke kleine pancakes ook nog proeven. Het is heel gebruikelijk dat je na zo'n ontbijt de gedachte hebt: "What the hell, deze dag is toch al verloren!"... en door gaat met het eten van All. The. Things. De hele dag...
"Morgen neem ik wel een balans dag en dan ga ik een extra groot rondje hardlopen", zeg je nog tegen jezelf. Dit is een typische gevalletje van een dieet-mindset! Zowel de gedachte 'dat alles nu verloren is' als het idee van de volgende dag te moeten boeten met een balansdag en sport. Die dieet-mindset wil je niet mee op vakantie!

Er is geen enkele reden dat je volgende voedselkeuze geen gezonde keuze kan zijn, zelfs na een absolute sugar-binge bij het ontbijt. Iedere keuze die je maakt over eten staat los van de vorige: je weegt af wat je nu wil eten, hoe je je voelt (lichamelijk of misschien emotioneel) en wat je eet-opties zijn. Het kan dus zijn dat je een salade kiest... maar wanneer je op een dagtripje in Napels bij de beroemdste pizzeria van de stad bent, kan het ook zijn dat je pizza kiest.

Flow-chart voor Off Roading

We hebben het hierboven al een paar keer gehad over kiezen, maar hoe doe je dat terwijl je staat te watertanden over de 6e brownie van die week? Wanneer die handgemaakte nacho's met gesmolten kaas je naam roepen, terwijl je weet dat kaas niet echt gezond is voor jou. Daarvoor delen we een super slimme tool van onze partners van de Whole30. Volg de vragen op deze flow chart...

Je zult zien dat het niet altijd leidt naar "Nee! No Way!"... en dat het ook niet standaard stuurt op "gezondere keuzes of minder ongezonde keuzes".
Soms komt het er letterlijk op neer dat je bewust kiest voor een voor jou minder gezonde keuze en de consequenties van die keuze aanvaart... zelfs inbouwt in die keuze. Snap je?

tekst gaat verder onder de flow chart

Croissant en wijn

Een voorbeeld: "Stel je gaat je opgeblazen voelen van brood en daar horen croissantjes ook bij. Op vakantie in Frankrijk kom je door een dorp waar een bakkerij zit die al 100 jaar de prijs wint voor de beste croissant van het land. Dikke kans dat je via de flow chart uitkomt op: Eet de croissant!
Maar het mooie van deze tool is, dat wanneer je de volgende dag voor dezelfde keuze staat, maar nu in de supermarkt, er waarschijnlijk bij vraag 2 al uitkomt: deze croissant hoef ik niet!
Hetzelfde geldt voor wijn: die prachtige Rioja in dat Spaanse wijnhuis komt waarschijnlijk uit bij: doen! Het slobbertje van € 3,95 's avonds voor de tent loopt grote kans ergens in de flow chart te sneuvelen... Al kan het zijn dat jij het lekker, speciaal, betekenisvol en 'worth it' vind.

Personalized Nutrition

Bij HealthCreators werken we met personalized nutrition. Veel mensen zien namelijk door de bomen het bos niet meer wanneer het gaat om voeding: er is zoveel tegenstrijdige informatie. De makke is ook dat veel onderzoek uiteindelijk toepasbaar is op de gemiddelde mens... alleen ben jij niet de gemiddelde mens!
Wij weten zeker dat er maar 1 bron van informatie relevant is voor jou... en dat is jouw persoonlijke context. Wij werken met methodes waarbij we erachter komen welke voeding goed is voor jou, zodat jij gezonde keuzes leert maken helemaal toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Onze beste wapen is de Whole30. We helpen je graag verder... kijk hieronder voor de mogelijkheden ↓

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.