Dieet-mindset vs groei-mindset

Ik zeg het super regelmatig tegen de mensen met wie ik werk bij HealthCreators omdat ze willen afvallen: ik snap het! Ik snap het echt... Ik loop op dezelfde weg als jij:  op sommige punten loop ik alleen een heel eind voor je (op andere misschien achter je)... maar we lopen op dezelfde weg. Als je uit het oerwoud van diëten, afvallen, aankomen, wanhoop, bikini-stress wil komen, loop dan achter mij aan. Want ik weet: veel methodes die alleen maar focussen op afvallen, helpen je niet uit de vicieuze cirkel, helpen je niet van de crazy-diet-train te stappen. HealthCreators doet dat wel... of beter: wij geven je de tools om zelf van die crazy-diet-train te stappen. Omdat wij beginnen bij je gezondheid en je mindset, juist niet bij je BMI.
Dit blog is mijn zeer persoonlijk relaas, van HealthCreator Brenda... ik was jarenlang jaarkaarthouder op de crazy-diet-train en zie het als mijn missie als mens en als bedrijf om andere mensen te helpen af te rekenen met een dieet-mindset.

 

dieetmindset Brenda

Tussen deze twee versies van mezelf ging ik 30 jaar op-en-neer: dieet-mindset

Ik denk dat ik ergens in de brugklas voor het eerst op dieet ben gegaan, daar begon ook mijn relatie met de weegschaal. Eerst iedere week, toen iedere ochtend. Eerst plassen, dan poedelnaakt erop, want elke gram minder is een kilo meer zelfvertrouwen. Zo voelt het in iedere geval. Zelfs als de grammen komen van een katoenen Hema-onderbroek.

Tienerjaren

In mijn tienerjaren aerobicte ik uren lang om af te vallen, niet omdat ik het leuk vond. Ik ging door ondanks shin splints, waardoor ik bij iedere stap pijn in mijn schenen had, vooral als ik een trap af moest. Toen ik 15 was, werd voor het eerst mijn vetpercentage gemeten op de jongeren-fitness: 'Jeetje, dat is hoog', was het oordeel van de trainer. Daar ging weer 10 kilo... aan zelfvertrouwen!

2 dikke billen

Een paar jaar later, toen een leuke jongen bij de schoolfietsenstalling tegen me zei: 'Goh, je krijgt wel een dikke reet sinds je een brommer hebt'... verkocht ik resoluut mijn brommer om van de opbrengst een mountainbike te kopen. Daarvan zei de moeder van een vriendin: 'Wat een grappig gezicht, twee van dikke billen op zo'n klein zadeltje'. Daarna heb ik iets van een jaar na elke maaltijd heel snel heel veel cola naar binnen geklokt, om de hele handel uit te kunnen kotsen. Totdat mijn zus me doorhad en me confronteerde. Daarna heb ik nog 'normale methodes' gevolgd: ge-brood-dieet, ge-yoghurt-dieet, ge-malsovit-dieet, ge-slimfast, gevast, citroen-ahornsiroop-kuren, ge-leven-lang-fit, ge-weight-watcherd... en mijn beroemde zelfverzonnen dieet van iedere dag een uur (of langer, bv de HELE huwelijksuitzending van Willem-Alexander en Maxima) op de crosstrainer in hoog tempo, aangevuld met bijna niets dan koffie.

Succes op de weegschaal

Met al deze methodes viel ik af, ik was super succesvol OP DE WEEGSCHAAL, want ik kan stalen wilskracht hebben als ik wil. Ondertussen voelde ik me koud, rillerig, slap, energieloos, ik zag er grauw uit, hypernerveus (van alle koffie)... maar mijn gewicht en vetpercentage waren op orde. Ik kreeg complimenten van anderen, omdat ik zo dicht bij het ideaalplaatje was als dat ik ging komen. Ik heb de genen van Doutzen niet, maar was in het bezit van mijn versie van een killerbody.

Hield het niet vol

Maar ik hield het niet vol... Tuurlijk hield ik het niet vol! En als ik een keertje iets at wat niet in het dieet past, volgde er een 'What-the-hell-effect' van jewelste. Ik kan me herinneren in mijn Radio West tijd dat ik regelmatig een pastaschotel voor 2 personen met een portie gebakken aardappels bestelde bij Portobello. Of dat ik een grote Domino's pizza at met een halve liter ijs toe. Maar soms deed ik ook wel 'gezonder': dan at ik Liga Evergreen of Time out granenbiscuits.... Wel een heel pak, 12 koeken! Ook hier voelde ik me ellendig: dik, opgeblazen, nog steeds energieloos, stoelgang ontregeld... en ik kreeg ook nog opmerkingen als: 'hey, je was zo goed bezig' of 'wat jammer dat je weer aankomt, je hebt zo'n mooi gezicht'. Ongetwijfeld goed bedoeld, als motivatie ofzo, maar het deed mij pijn en die pijn loste ik op met ijs en pizza... en huilen in bed onder de deken... en met angst in mijn lijf naar de H&M om in de Big is Beautiful collectie een nieuwe broek te gaan kopen.

↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑ DIT IS ALLEMAAL DIEET-MINDSET ↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑

Niets nieuws leren

Wat me opvalt als ik dit bovenstaande lees, wat best confronterend is, is dat ik steeds hetzelfde deed. Okay: de ene keer dronk ik rare zoetje drankjes als eten, de andere keer at ik elke maaltijd vies, vast brood met mager beleg en dan weer mocht ik alles zolang ik koolhydraten maar los at van mijn eiwitten... maar mijn mindet, mijn instelling was steeds hetzelfde. Er zat achter al deze pogingen een (valse!) belofte van de ontwikkelaar of producent van de methode en vooral van mezelf: als ik afval ben ik meer waard, een beter mens, zal ik meer gewaardeerd worden. En dat op constant repeat. Nooit iets leren van de vorige poging, keihard instappen in het nieuwe mode-dieet. Zonder te onderzoeken of het probleem wel mijn gewicht was...
Van onze geboorte af worden we al langs meetinstrumenten gehouden: bij het consultatiebureau, op de lagere school en daarna op de sportschool, bij de huisarts, diëtist of in modebladen... als je op het lijntje zit, ben je goed. Erboven of eronder... Is. Niet. Goed. Genoeg. Ook hier valt natuurlijk wat te nuanceren: zeker het eerste stuk is bedoeld om problemen bij jonge kinderen te voorkomen, als signaalfunctie wanneer hun ouders ze al vanaf 6 maanden op croissants en AA-drink zetten... dat snap ik. Maar mijn ouders deden het prima volgens de norm... en toch herinner ik mij gesprekken bij de schoolarts omdat ik onder de ene curve zat (lengte) en op de andere (gewicht). Brenda van een jaar of 7 herinnert zich de ernstige toon... Misschien was dat wel het eerste zaadje voor een dieet-mindset...

Vanuit mijn huidige perspectief is het pijnlijk om te zien hoe snel ik vroeger bij die conclusie kwam: werkstress → niet goed genoeg → oorzaak: gewicht → oplossing: dieet!

Groei-mindset

Als je me echt zou kennen, zou je weten dat ik nu drie jaar geleden heb gebroken met deze traditie, deze dieet-mindset. Met een programma wat er voor de buitenwacht uitziet als een dieet (sommigen zeggen zelfs een extreem dieet), maar wat wat anders is: the Whole30. Melissa Hartwig, co-creator van de Whole30, noemt haar methode een reset. Wat is het verschil tussen een dieet en een reset? De focus op gezondheid in plaats van gewicht en  insteek waarmee je het programma doet!
Een van de dingen die mij opvalt in mijn dieet-mindset, is dat er altijd een negatieve aanleiding was om te beginnen. Meestal als ik relatieproblemen of werkstress had, weet ik dat aan mezelf: ik was niet goed genoeg... en dat was logisch: ik was te zwaar!

Niet goed genoeg

Vanuit mijn huidige perspectief pijnlijk om te zien hoe snel ik bij die conclusie kwam: werkstress → niet goed genoeg → oorzaak: gewicht → oplossing: dieet! En ik zou willen dat ik die gedachte nooit meer zou hebben, maar ik constateer dat het denkproces na 30 jaar diëten zo diep in mij zit, dat ik het nog wel eens denk. Het grote verschil: ik geloof de gedachte niet meer... en hoef daarom ook niet op dieet. Wat mij bandbreedte geeft om, in dit voorbeeld, mijn werkstress aan te pakken... en dat was waar de gedachte in de eerste plaats vandaan kwam, dus dat is ook waar de oplossing ligt. Geen enkele stresssituatie lost op als je maar genoeg op de crosstrainer staat met alleen wortels en koffie in je maag... het tegenovergestelde is meer waar!

Gezondheid

Bij een reset ligt de focus op gezondheid. Om systemen die door jarenlang diëten, of sub-optimaal eten, onregelt zijn geraakt, weer in balans brengen. Door ook te kijken naar de gedachten en het gedrag wat lijdt tot steeds weer opnieuw de noodzaak voelen om op dieet te gaan. Door van de crazy-diet-train af te stappen, de circle te doorbreken. Dat betekent niet dat je niet mag afvallen van ons... wij willen alleen samen met jou kijken naar jouw context en wat er nog meer belangrijk is, naast dat getal op de weegschaal.

Wanneer jij wekenlang leeft op 500 kcal per dag, ziet je lichaam er misschien strakker uit... de persoon die erin zit voelt zich el-len-dig! Daarom ligt bij een dieet de focus op het enige resultaat wat ze hebben: de wijzer van de weegschaal. Bij een reset is de wijzer van de weegschaal een van de vele dingen waarin je succesvol kan zijn.

Successen zonder weegschaal

Mijn verandering kwam met de Whole30. In ons voedingsprogramma mag je heus wel afvallen, maar we focussen ook op al die andere verbeteringen die goed eten voor je kan brengen: de 'Non scale victories'. Wat dat zijn? Het zijn successen die je boekt buiten de weegschaal om: meer energie! Tandvlees wat niet meer bloedt! Je kleren die lekkerder zitten! Stressbestendiger! Je huid, je haar en je nagels die er beter uitzien! Wallen die wegtrekken! Een brownie kunnen eten zonder je schuldig te voelen! Problemen oplossen zonder comfort food! Een hoorkoortsseizoen zonder hooikoorts!
Doordat we tijdens een dieet zo gefocust zijn op dat getal op de weegschaal, het percentage vet op onze heupen en billen, ons BMI... vergeten we vaak dat goed en gezond eten veel meer oplevert dan een killerbody! Misschien wel belangrijkere resultaten dan je gewicht.

Diëten

Waarom focussen diëten hier niet op? Omdat diëten die andere resultaten niet te bieden hebben! Wanneer jij wekenlang leeft op 500 kcal per dag, ziet je lichaam er misschien strakker uit... de persoon die erin zit voelt zich el-len-dig! Zwak, moe, koud, energieloos, pijntjes... Daarom ligt bij een dieet de focus op het enige resultaat wat ze hebben: de wijzer van de weegschaal. Bij een reset is de wijzer van de weegschaal een van de vele dingen waarin je succesvol kan zijn.

Gewicht vs gezondheid

Heel veel mensen die jojoënd of diëtend door het leven gaan, lopen tekorten op aan essentiële voedingsstoffen. Ze zijn dan overvoed qua caloriën, maar ondervoed qua voedingsstoffen. Of ondervoed in beiden, als je op dieet bent. Het laatste wat je dan nodig hebt, het laatste waar je dan gezonder van wordt... is minder voedingsstoffen! De oplossing zit in MEER voedingsstoffen... en genoeg calorieën.
Door dat tekort aan voedingsstoffen voelen veel mensen zich ellendig, zelf als ze er fantastisch uitzien tijdens hun dieet. Een voorbeeld van Naomi: in haar bodybuildingtijd lukte het haar om haar vetpercentage ontzettend laag te houden. Off season zat ze rond de 15%. Dat ziet er sportief uit, maar het is net genoeg om soms een menstruatie te hebben. Meestal besloot haar lichaam dat de energievoorraad onvoldoende was om een zwangerschap te riskeren. Je wil niet weten wat een hormonale gevolgen dat heeft voor een vrouw!

Gestoomd, geen zout

Ongeveer een half jaar voor een wedstrijd begon haar echte dieet: ze at vis of kip, met wat rijst en broccoli. Gestoomd, geen zout, geen druppel vet! Iedere dag, een aantal keer per dag, altijd hetzelfde. In die periode ging haar vetpercentage verder omlaag, maar moest ze ook vrije dagen opnemen omdat ze niet de energie had om te werken naast de training. Ze zag er sterk en gespierd uit, trainde als een dolle en voelde zich de rest van de tijd als een slappe vaatdoek. En, oh ja, ze had steeds pijnlijker wordende gewrichten.

Killerbody

De laatste week voor de wedstrijd ging de trukendoos helemaal open: gedestilleerd water drinken, dagen op alleen maar vetvrije eiwitshakes en keihard knallen in de gym. Dan kon ze niet meer werken, alleen maar uitrusten tussen de trainingen door. Het lijf, de vorm die ze had op het podium, kon ze ongeveer 2 dagen vasthouden. Om er daarna met wat tranen afscheid van te nemen... en aan de slag moeten met de gevolgen van een half jaar roofbouw op je lichaam. Dat is een dieetmindset op topsportniveau. Je zou nog kunnen zeggen dat dat een soort nut dient... al moet ik heel eerlijk zeggen: ik zie het nut niet van 6 maanden ellendig voelen voor 2 dagen een killerbody!
En belangrijker voor iedereen die niet op zo'n podium hoeft: misschien is het in jouw context ook nodig om je maanden (of altijd) ellendig te voelen, om met een killerbody rond te lopen. Is dat het je waard? Wil je dat? Wil je dat zelfs maar in een milde vorm... of kies je voor energie, je lekker genoeg voelen om leuke dingen te doen, de dingen die het leven kleur geven? En boek je in de zijlijn daarvan misschien ook nog wat resultaat op de weegschaal?

Op dieet gaan werkt niet!

Waar komt dit verhaal ineens vandaan? De afgelopen twee weken hebben Naomi en ik verschillende keren te horen gekregen dat wat wij te bieden hebben, die groei-mindset, het idee van een reset, het geloof dat mensen zich liever lekker in hun vel voelen dan uitgehongerd en energieloos... dat we het daarmee niet gaan redden als bedrijf.
Mensen met verstand van marketing zeggen dat dat een onhaalbare kaart is... dat iedereen liever voorgelogen wordt over resultaten waarvan zowel de makers van het dieetproduct als de mensen die voor de tigste keer op dieet gaan, weten: op de lange termijn gaat dit niets opleveren!

Dieet-mindset

Door omstandigheden kwam ik ook nog 2 dagen achter elkaar terecht in een omgeving waar de dieet-mindset super sterk aanwezig was. Waar ik, van een hele aimabele man met het hart op de goede plaats, te horen kreeg dat ik 3 (of was het 4?) kilo vet zou moeten verliezen. Even, heel even, voelde ik weer die oude dieet-mindset. Heel even drong de gedachte dat ik zoals ik nu ben, niet goed genoeg ben, zich weer op... 4 kilo vet afvallen, dan ben ik goed?
Als iemand die dertig jaar die praatjes heeft geloofd en verkondigd, die met 30 jaar jojoën haar stofwisseling en hormoonsysteem compleet uit balans heeft getrokken, als iemand die 30 jaar geleden geloofde dat morgen makkelijker zou zijn als ik dat laatste restje spaghetti bolognese ook nog nog kon uitkotsen, als iemand die 30 jaar lang door de buitenwereld beloond werd met complimenten op het moment dat ze haar streefgewicht en een naveltruitje had gehaald... als die persoon zeg ik: ik heb me nog nooit zo goed gevoeld als nu.
Misschien gaan die 4 kilo vet weg als mijn schildklier wat beter gaat werken. (Daar werk ik aan met goede voeding en een supplement).
Misschien gaan die 4 kilo vet weg als ik wat beter ga slapen en dat lukt pas als ik mijn stress nog beter leer te managen. (Daar werk ik aan met nieuw gedrag, supplementen en een rare grote oranje bril om beter te slapen).
Misschien gaan die 4 kilo vet weg als ik iets beter op de portiegrootte van mijn ubergezonde maaltijden ga letten. (Daar werk ik aan door geen enkele maaltijd meer te eten voor de TV. 0! Nul!).
En misschien gaan die 4 kilo vet de komende 5 jaar niet weg... of nooit.

Crazy-diet-train

Ik heb nooit in de curves gepast van doktoren, modebladen en dieetgoeroes... toen niet en nu niet. Het grote verschil? Ik trek volgende week als we een weekje op vakantie zijn met trots mijn korte broek en bikini aan... en ga dan met mijn 4 kilo vet even zwemmen in Middellandse zee, eet een kippetje en een schaal olijven, of misschien wel plaatselijke calorierijke delicatesse...
Ik ben goed zoals ik ben en ik voel me zelfs fantastisch, daar heeft de weegschaal en de vetmeting helemaal niet mee te maken!
Mijn grote hoeveelheid groenten per dag en mijn kleine porties dierlijke proteïne en gezonde vetten wel.
Mijn vrije dagen waarop ik alleen leuke dingen doe, wel.
Onze wandelingen aan zee en door de duinen wel.
Mijn bijna dagelijkse ROMWOD (soort yoga) wel.
Ik sta naast de crazy-diet-train... en help je graag met uitstappen.

Doe een Whole30 in het Nederlands

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreatorsFocus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

One Response to “Dieet-mindset vs groei-mindset

  • Brenda, heerlijk stukje en ik herken mijzelfs zeker in vele aspekten! heb van de lektüre genoten, you rock girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.