Hein en Renaud: “De resultaten gaan verder dan alleen beter trainen”

Wanneer de een bezig is, moedigt de ander hem aan. Wanneer ze wisselen, is er een snelle motivatie met een hi five, een grap of een compliment. Wanneer ze tegelijk een training op tijd doen… is het alsof er Olympisch goud gewonnen kan worden… zo fanatiek.
Bootcampers Hein en Renaud doen sinds een paar maanden ook 1x in de week buddy-PT met Naomi: “Ik merk niet alleen dat mijn techniek beter wordt, door alle focus op houding tijdens de personal training sta ik anders… en voel ik zelfs meer zelfvertrouwen”.

Hoe zijn jullie bij HealthCreators terecht gekomen?
Hein: “Via de bootcamp. Ik bootcamp al 4 jaar bij Naomi, meestal 2x in de week. Renaud doet vaak mee met de bootcamp op zaterdag bij Beelden aan Zee, daar kennen we elkaar van. We hebben een beetje dezelfde instelling: we geven 100% inzet, zijn leergierig, stellen vragen.
Daarnaast wilde ik eens met meer focus werken aan techniek. Daar is in de bootcamp natuurlijk ook wel aandacht voor, maar dan ben je met 20 man…”.
Renaud: “… dan ga je niet een uur besteden om de squat uit te leggen. Dat hebben we nu wel een keer gedaan…”.
Hein: “Daar kwam mijn interesse in buddy-PT vandaan. Het is toch beter als je min-of-meer 1-op-1 training krijgt. Je deelt de trainer wel, maar je krijgt toch precies de correcties die jij nodig hebt”.
Renaud: “Dat met focus aan iets werken, dat wilde ik. En we zijn wel aan elkaar gewaagd. Er bestaat competitie tussen ons, op een goede manier. Het is altijd leuk, gezellig en ik heb altijd zin om samen te trainen.
Ook vond ik het belangrijk om te gaan trainen bij Naomi. Zij heeft zoveel kennis… heerlijk om dat een heel uur voor jezelf te hebben. Ze is ook enorm positief qua motivatie. Naomi kan het niet alleen mooi vertellen, ze doet het zelf ook. Als je ziet waar ze vandaan komt, wat ze bereikt heeft en waar ze nu mee bezig is… dat vind ik inspirerend. Een uur met zijn drieën lekker fanatiek trainen, is een onwijs lekker gevoel”.

Wat zijn jullie doelen?
Hein
: “Ik wilde eigenlijk vooral beter worden in alle oefeningen die in de bootcamp voorbij komen. Maar verder wist eigenlijk niet eens zo precies wat ik moest verwachten van de personal training…”
Renaud: “…ik vond het begin ook best lastig, mentaal gezien. Naomi is ook met ons bij het begin begonnen: fittest, bewegingstest, foamrollen, stretchen… ondanks dat ze ons al kende van de bootcamp. En die eerste sessies waren voor mij eigenlijk bijna een saai stukje. Wanneer er dan later meer vaart in de training komt, dan begrijp je ineens waarom dat nodig was. Je hebt het nodig om de techniek beter te kunnen.”
Hein: “Qua houding heb ik bijvoorbeeld vaak een beetje een bolle rug. Hoe ik dat nu precies moet corrigeren, dat wilde ik leren. Naomi roept nu altijd: “HOLLE rug” naar me. Als het voor mij voelt als een holle rug, dan is ie recht. Soms roept ze het tijdens de bootcamp ook echt vanaf het andere kant van het veld. Dan denk ik weleens: hoe kan ze dat nou zien… van die afstand?!
Ze prikt ook vaak tijdens de personal training in de spier die je moet aanspannen.. Dat prikken doet ze nu ook weleens in de bootcamp. Dat is wel grappig en het werkt ook nog. Doordat ze ons nu nog beter kent, heb ik ook weer meer aan de bootcamptrainingen met haar.”
Renaud: “Je spreekt nu nog meer elkaars taal, waardoor ik nog meer de uitleg in de bootcamp begrijp en dus meer uit de training haal”.

Hein en Renaud zijn tijdens het trainen absoluut aan elkaar gewaagd. Het is een sportieve vriendschap en het is tegelijkertijd ook een beetje een strijd: allebei bloedfanatiek, hetzelfde gevoel voor humor en allebei goed in andere dingen. Het zijn ook compleet andere types:
Hein is kleiner, peziger, explosief en razend vlug.
Renaud is langer, sterker en dus goed met zwaardere gewichten.

Is het niet onhandig om je trainer te delen als je eigenlijk heel verschillend bent?
Hein:
“Ik ben natuurlijk sneller…”
Renaud: “… maar ik ben dan weer sneller van begrip. Dus dan kan ik eerder van start en finishen we alsnog gelijk”.
Er wordt gegrinnikt…
Renaud, serieuzer:
“Door die verschillen daagt Hein mij juist precies uit in de dingen waar ik minder goed in ben. Maar ook met zoiets als een overhead squat, waarbij je het gewicht boven je hoofd hebt… dat vind ik moeilijk. En dan zie ik Hein vervolgens onwijs goed gaan…”

Wat vinden jullie leuk om te doen, bij wat denk je ‘oh nee!’?
Hein, meteen: “Roeien is niet leuk en die fiets die boven staat!”
Renaud: “Slechte muziek! Maar dan zegt Naomi altijd dat ik me daardoor niet moet laten beïnvloeden… Bankdrukken vind ik het leukst.”
Hein: “Een paar trainingen geleden deden we muscle up progressies met elastieken, dat was leuk… net een soort acrobatiek. Zo’n muscle up is ook wel zoiets dat soms in de bootcamp wel aan bod komt, maar hier toch echt een verdieping krijgt, anders is…. Ze kan ook niet iedereen in de elastieken hangen met bootcamp ”
Renaud: “Ja, dat er in de studio wel meer apparaten zijn, vind ik leuk, dat is echt een aanvulling op de bootcamp. Naomi neemt bijvoorbeeld ook niet alle kettlebells mee naar de bootcamp, dus dan moet je het doen met de zwaarste die ze bij zich heeft. Hier heb ik swings kunnen doen met die rode van 32 kilo”.

Wat zijn jullie resultaten tot nu toe, merk je al verschil?
Hein
: “Ik merk wel verschil: ik heb sterkere armen, weet nu beter hoe ik mijn core kan gebruiken, haal meer kracht uit mijn benen. We doen regelmatig de handstand tijdens de bootcamp en ik kan het nu echt veel beter”.
Renaud: “Ik merk ook verbetering op andere vlakken, die bewustwording gaat verder dan trainen. Ik heb bijvoorbeeld de neiging om mijn hoofd vooruit te steken, dat corrigeert ze steeds. Nu als ik aan het werk ben, op straat loop of op de fiets zit, dan heb ik ineens door dat ik weer mijn hoofd vooruit steek… en zet ik hem weer op mijn schouders”.
Hein: “Dat merk ik ook, dat mijn houding verbeterd is… en dat heeft, misschien heel raar, zelfs uitwerking op hoe ik me kan voelen. Als ik rechterop sta, heb ik meer zelfvertrouwen”.

Nu heeft personal training wel een andere prijs dan een bootcamp, was dat nog een afweging?
Renaud: “Natuurlijk… dit is wel een hele investering. Dus ik heb van te voren goed nagedacht over wat ik eruit wil halen en wat ik dat waard vind. Je kan het bedrag niet meer aan andere dingen uitgeven”.
Hein: “Dit is inderdaad iets wat ik financieel gezien niet 4 jaar ga volhouden, maar het is wel heel waardevol. Ik haal er ook mentaal wat uit, voor de lange termijn: die verbeterde houding, de vriendschap, de lol… *begint weer te grinniken* … en squatten zal nooit meer hetzelfde zijn”.
Renaud: “De bewustwording vind ik heel waardevol. Het zijn lessen in focus op oefeningen, focus op jezelf… Dit is een investering in mezelf… niet in spullen, in mij. Dit is mijn uur, ik heb ervoor betaald, ik ga nu lekker met mijn maatje sporten!”.

Vertel eens een leuk trainingsverhaal
Stilte…
Hein: “We hebben geen kettlebells laten vallen…”
Renaud: “We hebben wel heel veel lol tijdens de trainingen, we lachen heel veel… maar als we aan het trainen zijn, zijn we gefocust en fanatiek. Ik kan me niet echt een anekdote herinneren”.

Nou, vertel dan maar wat jullie gaan doen met al die fitness….
Renaud: “Op 4 september gaan we meedoen een obstacle run van 21 kilometer, een halve marathon. Met het kliekje fanatiekste bootcampers.”
Hein: “We doen wel vaker met een groep bootcampers mee met obstacle runs, maar dat is dan meestal voor de fun, een lollig ding om te doen… dit wordt afzien!”
Renaud: “Modder, kruipen, afzien!”

Als voorbereiding op dat afzien, hebben Hein en Renaud in de training voor dit interview de CrossFit workout DT gedaan: 12 deadlifts, 9 cleans, 6 shoulders to overhead. In buddy-PT style: 10 rondes, om de beurt, zodat je tijdens het rusten wat aan te moedigen hebt.
Hein: “Dat… was heftig!”

Comments are closed.