Marije: “Ik voel me weer als mezelf, maar dan de verbeterde versie”.

Marije (36) houdt van sporten, vooral van hardlopen en bootcamp: dat doet ze een aantal keer in de week. Daarnaast houdt ze van koken: lekkere, gezonde gerechten met op z'n tijd hierbij een glas mooie wijn. Maar in dat gezonde, sportieve leven kwam vorig jaar verandering. Letterlijk in een klap: door een auto-ongeluk kwam ze ineens thuis te zitten en kon ze maanden niet sporten. Toen ze dat weer ging oppakken, kwam ze bij HealthCreators terecht, waar ze eerst de training oppakte en daarna ook haar voeding en mindset. Met fantastisch resultaat: “Ik voel me weer als mezelf, maar in een verbeterde versie”.

Hoe ben je bij HealthCreators terecht gekomen?

Marije: “Ik heb een aanrijding gehad: ik stond stil en een andere auto is met 70 of 80 kilometer per uur achterop geklapt. Daar heb ik een whiplash aan overgehouden. Zelf had ik in het begin niet eens door wat een klap mijn lijf had gekregen. Toen ik mijn spullen ging ophalen bij de garage waar het wrak stond, schrok ik wel: de hele achterkant van de auto was gewoon weg.
En ik kwam thuis te zitten: kon de eerste maand zelfs niet werken en kon weken lang niet sporten. Voor mij een ramp: sporten is mijn uitlaatklep, mijn ontspanning. Vooral bootcamp, dat doe ik graag en vaak, onder andere bij Naomi.
Toen mijn fysio aangaf dat ik onder begeleiding weer mocht sporten, koos ik intuïtief voor personal training bij haar. Ik verleg graag mijn grenzen, sportief gezien ook… ik had juist iemand nodig die me wel mijn grenzen zou laten verkennen, maar die me er niet overheen zou laten gaan. Niet nu. Dus niet mijn gebruikelijke: ‘verstand op nul en doorgaan’. Ik zocht iemand die heel precies op techniek en houding zou letten. Dat doet Naomi.
Daarnaast geeft ze triggerpoint behandelingen, waardoor mijn lichaam dat overal vast zat, weer los kan komen. Dat triggerpoint is ook wel apart: je hebt pijn in je schouder, dan drukt zij heel hard ergens anders: aaaauuuuww! Dan sta je op en denk je: “Oh, ik leef nog!”. En je hebt ineens weer beweging in je schouder. Die combinatie bracht me bij HealthCreators”.

Personal training

Je kwam dus voor training en triggerpoint, waarom dan ook aan je voeding en mindset gaan werken?

“Sporten is mijn uitlaatklep. Een tijdje geleden zag ik dit letterlijk tijdens een fietstest met Naomi: mijn bloeddruk was aanzienlijk lager na de test dan ervoor.
Dus mijn hoofd heeft dat nodig, die wil dat… maar toen mijn lijf dat na de aanrijding even niet kon, kwam ik letterlijk niet lekker in mijn vel te zitten. Dat heeft niets te maken met hoe mijn lichaam eruit ziet, het was meer een soort onrust in mijn lijf.
Voor een van mijn trainingen had ik een gesprekje met Brenda over eten, dat mensen dat soms ook gebruiken als uitlaatklep. Ze zei toen: ‘…maar daar gebruiken ze altijd dingen als chips en chocolade voor, je ziet nooit iemand met een zak broccoli-roosjes op de bank een film kijken.’ Dat maakte me nieuwsgierig. Ik vroeg me af of voeding ook een rol zou kunnen spelen in mijn herstel. Mijn darmen waren altijd al heel onrustig, bijvoorbeeld. Ik at wel altijd al heel bewust: geen pakjes en zakjes. En ik word ook wel narrig van die enorme focus erop, met al die superfoods enzo. Dat vind ik maar ingewikkeld gedoe! Ik heb ook nooit een dieet gedaan, dat was nooit nodig. Maar ik was wel toe aan een experiment zoals de Whole30, benieuwd naar wat dat voor mij zou kunnen doen. Zou het bij kunnen dragen aan een betere mentale gesteldheid, bijvoorbeeld? ”Guide

En?

“Nou, de eerste week niet hoor! Ik had het heel zwaar, mijn darmen speelde verschrikkelijk op. Tot het punt dat ik dacht: ‘wat is er met me aan de hand?’ Ik at voor de Whole30 denk ik toch meer graanproducten als koolhydraten dan ik dacht en moest echt even afkicken. Gelukkig deed ik de Whole30 samen met mijn vriend Harold, die ook wel wat bijwerkingen had. Konden we er samen doorheen.
Bij het Whole30 programma hoorde ook coaching, daar had ik me niet eens zo op ingesteld en al helemaal niet dat het niet per se over eten ging. We hebben het vooral gehad over balans in mijn leven. Ik heb een drukke baan: ik was voor het ongeluk vaker op mijn werk dan in mijn huiskamer, sloeg regelmatig maaltijden over of at snel achter mijn bureau. Ik nam ook te weinig pauzes en dan zat ik ’s avonds op weg naar huis helemaal vast, in mijn lijf. Dat voelde ik natuurlijk helemaal met die whiplash! Met de coaching kwam meer bewustwording: ik merkte toen pas dat een heleboel dingen uit balans waren, zonder dat ik me er ellendig van voelde hoor. Een verandering is bijvoorbeeld dat ik nu mijn eigen dag indeel: ik ga bijvoorbeeld ’s ochtends een stuk hardlopen en kom wat later op mijn werk. Ik werk niet minder hard en ik krijg nog steeds evenveel gedaan: alleen heb ik weer zelf de regie. Zo pak ik bewuster mijn rustmomenten: neem ik nu tijd om even achter mijn bureau weg te gaan en een klein gesprekje te voeren met iemand. Dat scheelt enorm in de opbouw van stress!
Die combinatie van resultaat van trainen, voeding en coaching had ik niet verwacht, maar was precies het laatste stapje wat ik nodig had. Het heeft me bewust gemaakt van de dingen waar ik onbewust last van bleek te hebben.”

Wat zijn je resultaten?

“Ik voel me weer als mezelf, maar dan de verbeterde versie!
Met sporten wilde ik bijvoorbeeld altijd winnen, ook in een groepstraining als bootcamp. Nu meet ik me niet meer met anderen, ik doe alles gewoon zo goed als ik kan. Natuurlijk is het dan wel leuk als ik op de Vredesloop de 10km onder de 50 minuten loop! Een PR!
Maar ik let nu veel meer op de techniek, ook tijdens de bootcamp. Als ik dan met push ups terug moet op mijn knieën, dan doe ik dat. Beter dan dat ik ga forceren en er last van krijg. Ik bootcamp ook weer net zo veel als voor het ongeluk. Maar mijn wekelijkse personal training bij Naomi hou ik erin: dat houdt me scherp in de focus op mijn lijf.
Ook met voeding ben ik voornamelijk doorgegaan zoals in de Whole30: ik merk ook als ik bijvoorbeeld brood of kaas eet: heel lekker, maar 2 dagen later heb ik nog een opgeblazen en naar gevoel in mijn buik. Dus dat doe ik niet zo vaak meer. Wel is er ruimte voor een lekker glas wijn als ik met een vriendin ben bijvoorbeeld. Mijn levensstijl is zeker veranderd. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik voel me nu beter dan voor het ongeluk.”

Vertel eens een leuk trainingsverhaal…

“Ik weet niet of het een leuk verhaal is, maar in het begin was ik vooral heel verbaasd over de personal trainingssessies: zoveel balansoefeningen, foamrolling en houding. Helemaal niet dat knallen wat ik van het bootcampen ken. Ik ging dan ook weleens chagrijnig naar huis, met het idee: “Wat hebben we nu helemaal gedaan?” Maar dan de volgende dag toch spierpijn hebben. Ik merk dat mijn basis voor sporten veel sterker is geworden en vanuit die basis kan ik meer.
Oh, en wat wel grappig is: Naomi geeft soms aanwijzingen door heel hard te roepen wat je moet aanspannen. Wanneer ik nu aan het bootcampen ben, hoor ik vaak Naomi hard roepen: “Kont! Kont!”. Dat hoor ik zelfs wanneer zij helemaal de trainer niet is, ze zit gewoon in mijn hoofd”.

Gratis e-boek (en blijf op de hoogte)!

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Comments are closed.