Ongezonde media…

Media en wetenschappelijke studies... hoe door te focussen op 1 aspect en een vertekend beeld ontstaat....
#
Vorige week is er een studie verschenen waaruit bleek dat BMI niet een goede voorspeller is van levensverwachting... dus dat mensen met een BMI hoger dan 25 niet per se eerder dood gaan. Daar maakte het AD meteen van 'Oudere dikkerds leven net zo lang'... waarbij er voor het gemak maar vanuit gegaan wordt dat je met een BMI van boven de 25 een 'dikkerd' bent...
#
Ze geven daarmee mensen foutieve informatie... want er wordt niet gesproken over wat WEL werkt: meer spiermassa. Dus mensen met een BMI van boven de 25 maar met meer spiermassa... die bleven gezonder en leefde langer. (Lees in ons stuk over hetzelfde onderzoek waarom BMI sowieso een vrij nutteloze meeteenheid is).
Die spiermassa... krijg je niet vanzelf.  Het is dus niet zo dat inactieve, veel te zware ouderen net zo lang leefden... het zijn degene met spiermassa, de actieve ouderen. Dat woord spiermassa... is in de reguliere media niet gebruikt.
#
Gisteravond deed het TV-programma 'Hollandse zaken' er nog een schep bovenop... "Weg met kokosolie, gojibessen, voortdurend lijnen en eeuwig sporten"... opende presentator Cees Grimbergen de uitzending. Waarna een paar 'gezonde eters' mochten vertellen over hun eetgewoontes vol kiemen en smoothies en een oudere kettingroker en andere levensgenieters mochten vertellen over gezelligheid van samen tafelen. Let wel: Iemand die pakjes sigaretten rookt en richting de 70 nog redelijk vitaal is... is een uitzondering.
#
Zoals mijn goede vriend Frank weleens tegen me heeft gezegd: ik kan ook zonder motorrijbewijs, zonder helm met 250 km/uur van Amersfoort naar Den Haag racen... en heel aankomen. Dat wil niet zeggen dat het daardoor veilig of gezond is...
#
Zo'n verstokte roker die wel oud wordt portretteren naast iemand die iedere ochtend begint met een glas zout water en iets brabbelt over anti-oxidanten en alkaliseren (maar niet goed kan uitleggen wat dat dan is)... dat levert een levendigere discussie op dan wanneer presentator Cees langs was gegaan bij rokers die met longkanker op de afdeling oncologie liggen. En dat is wat TV makers willen: tegenstelling... strijd... maar de wetenschappelijke grondslag onder de stelling van het programma raakt wel zoek.
#
Onthoud: ik heb jaren gewerkt in Hilversum... voor dit soort programma's worden vooral mensen die aan de uiterste van het spectrum zitten, uitgenodigd... ook omdat we anders niet kijken en het programma ophoudt te bestaan. Het is dus ook ons kijkgedrag wat dit in stand houdt. (Er komt later in het programma wel een culinair journalist aan het woord die de boel een beetje nuanceert... en ook Karlijn Visser kan nog wat nuttige dingen zeggen... gelukkig).
#
Het eerste wat me ergert is dat 'gezond' nog altijd vooral aan het uiterlijk en vooral gewicht wordt gekoppeld... dat een cosmetisch arts als Robert Shoemacher  uit het archief gehaald wordt in deze discussie... terwijl botox en injectables natuurlijk juist een teken zijn van een verziekte focus op uiterlijk! Je kunt verschrikkelijk ongezond doen en daarmee verheven worden tot het toonbeeld van schoonheid (zie graatmagere topmodellen). Het beeld van het ideale lichaam draagt eerder bij aan ongezond gedrag, dan aan gezond gedrag... De werkelijkheid is: niet alle fitte en gezonde mensen zijn slank... niet alle slanke mensen zijn gezond.
#
Daarnaast: wordt gezond leven in de media nog altijd neergezet als eten als een zieke kip en iedere dag tot het gaatje gaan in de sportschool. De 'levensgenieters' roken, drinken, eten als bourgondiërs en sporten niet.
Het beeld van gezond leven wat zo ontstaat is helemaal niet aantrekkelijk, het eten klinkt saai, de levensstijl als ongezellig en vermoeiend. De mensen die gezondheid in de media verkondigen zien er niet uit als levensgenieters... degene die roken, drinken en lekker eten wel. En dat is onterecht.
#
De levensstijl van HealthCreators bevat wel hamburgers (meestal zonder broodje!) en je hoeft van ons geen chiazaad te eten (het mag wel, als je heel dol bent op chiazaad).
Met vlees, vis, eieren, groenten, groenten, groenten, fruit, noten en gezonde vetten... kan je onwijs lekkere dingen maken en hoef je geen honger te lijden. Je kan ook gezond bourgondisch tafelen...
Soms wordt er keihard getraind, soms is het een relaxed stukje fietsen of een wandeling door de duinen.
Voldoende slaap is belangrijk, maar af-en-toe laat opblijven is ook leuk...
Wat vooral heel gezond is, is een mindset waarbij het lukt om niet in het hamsterloopwiel van de (informatie)samenleving vast te zitten.
Het allerbelangrijkste is leren KIEZEN... meestal gezond en soms minder gezond... maar dan wel zonder spijt! Heel simpel, niet altijd makkelijk... en jammer genoeg (nog) niet zo mediageniek als een oude kettingroker en een rauw eten goeroe. [Brenda]

Comments are closed.