Meer spiermassa -> gezonder en ouder

Als je wil kijken hoe gezond je bent, kijken veel mensen als eerste naar hun gewicht. En preciezer: naar hun BMI, body mass index. Een berekening van hoeveel je mag wegen bij een bepaalde lengte.

Zelfs artsen hanteren de BMI. Maar uit een onderzoek onder 3600 senioren bleek dat het BMI weinig zegt over hoe oud je wordt en hoe gezond je blijft... Spiermassa blijkt daar een veel betere voorspeller van te zijn! Hoe meer spiermassa, hoe groter de kans is dat je (gezond) ouder wordt..

Spiermassa

De wetenschappers onderzochten de 3600 senioren en hebben onder andere hun BMI en de hoeveelheid spiermassa gemeten. Tien jaar later keken ze wie van de senioren nog leefden... BMI bleek daar verdomd weinig mee te maken te hebben, wel lijkt er een verband te zijn tussen hoeveel spiermassa de senioren hadden en wisten te behouden... en wie er na 10 jaar nog was. De onderzoekers raden daarom mensen aan in beweging te blijven en vooral ook krachttraining te gaan doen... of te blijven doen.
Overigens: hoewel BMI nog steeds veel gebruikt wordt, lijkt het er  steeds meer op dat het een waardeloos instrument is om echt iets te zeggen over gezondheid

Levensverzekeringen

BMI is begin jaren '40 groot gemaakt door een Amerikaans bedrijf in levensverzekeringen, Metropolitan Life, wat toen de grootste verzekeraar ter wereld was. Daar vergeleek het hoofd statistieken, Louis Dublin, het gewicht wat mensen hadden toen ze hun levensverzekering afsloten met hoe oud ze waren toen ze overleden. Hij concludeerde daaruit dat als je te zwaar was, dat het waarschijnlijker was dat je jong zou overlijden. Hij, niet iemand met enige kennis van het menselijk lichaam, maakte een schaal hoeveel je zou mogen wegen bij een bepaalde lengte om te zorgen dat je niet vroeg overlijdt. Zo is de BMI ontstaan. Het getal is gebaseerd op een gewicht voor mensen tussen de 25 en 30 jaar.

Dieet-industrie

Op de schaal die Met Life verzekeringen invoerde, was je veel sneller ongezond zwaar dan wat daarvoor gangbaar was. (De gemiddelde Amerikaan was veel minder zwaar begin jaren '40 dan nu). Maar toch: de helft van de Amerikanen hadden van de ene op de andere dag een ongezond gewicht... en moest daarom meer premie gaan betalen voor hun Met Life levensverzekering. Zoals altijd: follow the money...

De connectie tussen levensverzekeringspremie en BMI was het begin van de dieet-industrie... Wat niets hielp, want er zijn nu meer ongezonde mensen met overgewicht dan toen... omdat diëten niet werken.

Laat de weegschaal en ingewikkelde berekeningen dus even voor wat het is en focus je op gezonde voeding, stress management, goed slapen... en krachttraining!

Personal Training met Naomi

Wat je doel ook is: een sportief doel, gewoon fitter worden, gezonder leven, sterk worden, afvallen of... wanneer je op je 90e nog zelfstandig op de WC wil squatten, werk eraan met personal training. Naomi maakt een op maat gemaakt trainingsprogramma voor jou, jouw doel en jouw context. Dat kan personal (een-op-een) en met een Buddy (twee-op-een).

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Lees ook dit blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.