Hoe je beter wordt, voor je ziek bent. Deel 5: gifstoffen

Onze moderne levensstijl is hectisch, vol informatie en een heleboel gewoontes die wij compleet normaal vinden, maar die voor ons lichaam niet optimaal zijn. We hebben het druk, zitten te veel, hebben te veel stress, slapen vaak te weinig, eten de goede dingen te weinig en de belastende dingen te veel, we zijn moe, we bewegen te weinig voor lange periode en gaan dan ineens als gekken trainen...
De optelsom hiervan is dat we massaal ziek worden: dat begint vaak met kleinere gezondheidsklachten (zoals overgewicht, slecht kunnen slapen en ieder griepje krijgen wat er heerst). Die kleine dingen bij elkaar leiden regelmatig tot chronische aandoeningen: van diabetes type II tot auto-immuunziekte tot hart- en vaatziekte.
In deze een serie van blogs legt HealthCreator Brenda uit hoe wij helpen te zorgen dat mensen beter worden voordat ze ziek zijn... (en regelmatig verbetering kunnen krijgen in ziektes die al ontstaan zijn). Niet door symptomen te bestrijden, maar door een hele andere, op maat gemaakte, levensstijl te ontwikkelen... met jou.
De afgelopen weken hebben we darmproblemen, disbalans in voedingsstoffen en hormonen in de war besproken. In dit vijfde deel gaan we aan de slag met de gifstoffen om ons heen.

Vergiftiging klinkt heel zwaar en je denkt misschien meteen aan cyaankali, maar onze hele omgeving bevat goedjes waarvan we helemaal niet weten wat de langdurige uitwerking is op ons. Kijk maar eens bij de schoonmaakmiddelen in je keukenkastje, tussen je shampoos, douchegels, luchtjes en make up. Ook in ons huis kunnen er stoffen zijn zoals brandvertragers in je meubels of schimmels door een lekkage. En die kunnen allemaal invloed hebben op onze gezondheid op de lange termijn en op hoe we ons nu voelen.

Gif om ons heen

Mensen die bij ons een Whole30 doen, leren we van het begin af aan om ingrediëntenlijsten op wat ze eten te lezen… meestal zijn ze ook nog heel verbaasd over wat ze allemaal aantreffen. Wanneer etiketten lezen eenmaal een routine voor je is geworden, kan je misschien een volgende uitdaging aan.
Want hetzelfde kun je doen met je schoonmaakartikelen en lichaamsverzorging. Wist je dat sommige schoonmaakmiddelen onder de giftigste stoffen vallen die we in huis hebben? En dat de gemiddelde volwassene vrijwillig 126 verschillende stoffen op zijn lijf smeert, spuit, wrijft… maar dat 90% daarvan helemaal niet is onderzocht op de uitwerking op lange termijn.
Al die stoffen die ons lichaam binnenkomen en er niet thuishoren, moeten afgebroken worden of opgeslagen. Dat moet je lever doen. Die maakt de stof of wateroplosbaar (zodat je het uit kan plassen) of vet oplosbaar (dan gaat het moet je poep mee). Als dat niet lukt, dan slaat je lichaam de stof op, meestal in vetcellen.
Ik wil je niet overbezorgd maken met dit blog en ik vind ook niet dat je je haar nooit meer moet wassen… ik wil je er alleen op wijzen dat er een boel giftige goedjes verstopt zitten in onze dagelijkse verzorging. Doe met die kennis wat je wil...
Een van die dingen waar we nauwelijks bij stilstaan, zijn nanodeeltjes. Hartstikke leuk hoor, dagcrème en zonnebrandcrème met nanotechnologie, die de werkzame stoffen diep in de huid brengen… maar wie heeft verzonnen dat het een goed idee is om de natuurlijke barrières van ons lichaam te doorbreken? Om rimpels tegen te gaan, for crying out loud!
Sinds 2013 moeten fabrikanten op het product vermelden als ze nanotechnologie gebruiken, bijvoorbeeld door op de ingrediëntenlijst te zetten, zo: 'Titanium Dioxide (nano)'. Maar niemand leest die lijstjes… Weet jij wat je op je huid smeert, elke dag? Waar was je je handen mee? Waar poets je je tanden mee? Wat zit er in je deo? Je make up? Je scheerschuim? In je lippenbalsem? In je haar wax? Het is een leuk experiment om dat eens uit te zoeken… let vooral op de volgende ingrediënten:

  • Parabenen. Zit in ontzettend veel shampoos en douchegels. De stof lijkt op het vrouwelijk hormoon oestrogeen en kan kanker veroorzaken.
  • Fragrance of parfum: is een soort verzamelnaam voor iets dat een product lekker laat ruiken. Kunnen mogelijk schadelijke stoffen tussen zitten.
  • Nanodeeltjes. Net al een beetje genoemd. Kunnen door barrières maar ook celwanden heen, zo klein zijn ze.
  • Formaldehyde. Zit vaak in nagellak. Is bewezen kankerverwekkend. Wordt ook gebruikt om dieren mee op te zetten. Just saying.
  • Bijproducten van de petroleumindustrie. Ja, dat lees je goed: in veel van onze haar- en huidverzorging zitten producten uit de olie-industrie. Vaseline heet in het Engels bijvoorbeeld petroleum jelly… en dat smeer je dan op je lippen (en lik je er weer vanaf). Staat genoemd met namen als minerale olie, (vloeibare) parafine, petrolatum, tolueen of xylenen. Soms zitten er nog vervuilingen in als 1,4 Dioxaan.
  • Kwik. Zit in sommige mascara’s.
  • Lood. Zit in lippenstift en haarkleuring.
  • Triclosan. Is het werkzame ingrediënt in veel antibacteriële producten. Kan je hormonaal in je war gooien en leidt tot het ontstaan van ‘superbacteriën’. Hierover straks meer, want de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft een aantal van dit soort stoffen sinds begin september 2016 verboden. Europa volgt waarschijnlijk pas volgend jaar.

Zo’n zelfde rijtje kan ik maken van schoonmaakproducten die we veel gebruiken, met bijvoorbeeld dichloorfenolen (in wc-reinigers), diethyleenglycol (in glasreinigers), formaldehyde (ook hier, zit in luchtverfrissers), petroleum oplosmiddelen (in vloerreinigers), perchloorethyleen (in vlekkenreinigers).

Pas op met claims dat producten ‘groen’ zijn, of ‘zero’… dat betekent vaak dat er sommige stoffen niet inzitten, andere wel. Wij zijn wat dat betreft ook niet heiliger dan de Paus… na een aantal natuurlijke soorten deodorant geprobeerd te hebben (en daardoor hebben we een tijdje gestonken), gebruiken we nu Sanex Zero. Beter dan gewoon en mensen willen nog met ons praten.

Wat kan je nu doen?
Laat deze info even bezinken en vraag je af of je er wat mee wil. Dit is een gebied waar wij ook nog steeds onze weg in aan het vinden zijn. Mocht je wat willen veranderen, pak het dan zo aan:
Inventariseer wat je in huis hebt en vervang wat makkelijk te vervangen is. Wij gebruiken bijvoorbeeld geweldig ruikende, maar minder giftige producten van EcoVer en Method. Dit zet snel zoden aan de dijk, omdat dit de producten zijn die we veel gebruiken.
Bij verzorgingsproducten: ga op zoek naar een alternatief op het moment dat iets op is.

In Amerika verboden

Sinds begin deze deze maand zijn 19 antibacteriële stoffen die gebruikt worden bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen en handzeep verboden in Amerika. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA zegt dat consumenten al die antibacteriële werking niet nodig hebben en dat sommige middelen zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de stoffen triclosan en triclocarban, die ook in Europa gewoon in producten zit van bijvoorbeeld Dettol (die op hun Nederlandse website geen informatie geven over de werkzame stoffen in hun producten, bij de productinformatie van die producten). Soms zijn de triclosan en triclocarban inmiddels vervangen door andere stoffen met namen als: benzalkonium chloride, benzethonium chloride of PCMX, waarvan ze de veiligheid en effectiviteit nog moeten aantonen.
Ondertussen blijkt uit onderzoeken naar stoffen als triclosan en triclocarban dat ze mogelijk een hormoonverstorend effect hebben en spierzwakte kunnen veroorzaken. Dan hebben we het nog eens over het feit dat bacteriën resistent kunnen worden tegen deze middelen en dat ze op een plek wel hartstikke hard nodig zijn: in het ziekenhuis.
Misschien wel de beste reden om ze niet te gebruiken: het werkt helemaal niet beter dan gewone water en zeep. En dat is al keer op keer keihard bewezen

BPA

Nog een laatste vermelding: bij het kopen van bakjes en flesjes voor water, let er dan op dat ze BPA-vrij zijn. BPA staat voor Bisfenol A, een stof die in plastic zit, maar daar niet altijd blijft. Het kan uit het plastic ‘lekken’, in je eten terecht komen en opgenomen worden door je lichaam. Extra aandacht daarvoor bij het opwarmen kliekjes, waar wij gemaksmensen natuurlijk dol op zijn: doe dat het liefste niet in een bakje met BPA, misschien zelfs liever niet in plastic maar bij voorkeur in een glazen schaal.
BPA is een stof die op oestrogeen lijkt en blootstelling eraan kan daardoor gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid en voortplanting. Volgens sommigen is de opkomst van het fenomeen “manboobs” (borstontwikkeling bij mannen) ook te wijten aan de hoeveelheid BPA in onze omgeving. Gelukkig wordt het wel steeds gemakkelijker te vermijden: veel fabrikanten geven aan dat hun producten BPA-vrij zijn.

Volgende week het zesde deel in deze serie, over infecties.

Functional Medicine Systems Model

In deze serie blogs over de 8 onderliggende oorzaken die de verantwoordelijk zouden zijn van zo'n 90% van de moderne, chronische aandoeningen. Hiervoor gebruiken we een model van de Amerikaanse functional medicine expert, Chris Kresser (zie het plaatje hieronder). Het eerste deel was de belangrijke inleiding (klik hier om dit blog te lezen).
Soms lukt het 1 onderliggende oorzaak, solo, om je ziek te maken. Soms heb je een combinatie van oorzaken waardoor een gezondheidsprobleem ontstaat. In ieder deel behandelen we een of meer oorzaken, hieronder vind je de links (mits de blogs al verschenen zijn). Het zijn:
1. Darmproblemen.
2. Disbalans in voedingsstoffen.
3. De HPA-as is uit balans.
4. Vergiftiging.
5. Chronische infecties.
6. Hormonen uit balans.
7. Je immuunsysteem is uit balans.
8. Je cellen functioneren niet goed. expo

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.