WTF Appie???!!!

WTF Appie???!!
#
Albert Heijn opende deze week de jacht op suiker... met veel bombarie, een friswijzer, minder zoete huismerken..... en een bonusaanbieding van poedersuiker en gezoete slagroom bij een natuurlijk zoet product: Aardbeien! Niet consequent... en dan hou ik het netjes... ik dacht echt: What The Fuck!
#
Albert Heijn kondigde deze week aan hun klanten die op suiker letten tegemoet te komen... en degene die dat niet doen, te dwingen: de huismerkproducten worden minder zoet. Uit het persbericht: "Eind 2017 zijn deze producten hierdoor tweehonderdvijftig miljoen suikerklontjes lichter. En dat is pas het begin."
#
Daarnaast is er nu de AH-friswijzer die mensen gaat wijzen op hoeveel van welke suiker in welke frisdrank zit. En als een voorsprong daarop zijn de halve liters Monster energiedrink al uit de schappen gehaald. Te veel suiker...
#
Nu is het natuurlijk zo dat suiker = suiker = suiker = suiker. En een 'gezondere keuze' heeft geregeld een averechts effect. Zie ook ons blog: Hoe een gezondere keuze je doel saboteert.
#
Dat averechts effect komt doordat mensen die een minder ongezonde keuze maken zichzelf belonen met meer van hetzelfde minder ongezonde product. Dus 2 of 3 of 4 glaasjes minder zoete fris ipv 1 waarvan ze weten dat het ongezond is... Wat de teller op 0 of zelfs in de min brengt qua gezondheidswinst... Heb ik niet verzonnen, maar is bewezen door onderzoekers aan de Rijksuniversiteit van Groningen.
#
En vandaag loop ik de plaatstelijk Appie (Amsterdamsestraat, Scheveningen) binnen, langs de friswijzer... zo tegen het schap verse, zoete, Hollandse aardbeien, die in de bonus zijn.... Maar wat staat er in het kistje in het midden, tussen de aardbeien??? Een kist met bussen poedersuiker en gezoete slagroom. Ook in de bonus... om meteen mee te nemen bij je (toch al zoete) aardbeien!!! WTF, nog maar een keertje...
#
Jaren terug, bij een Whole30 workshop van Dallas en Melissa Hartwig in Amerika, stak een mevrouw haar hand op. Ze had een vraag over de regel: helemaal geen toegevoegde suikers of zoetstoffen voor 30 dagen... dus ook geen honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker en wat er allemaal nog meer op de markt is. Ze vroeg: "Hoe krijg ik dan mijn aardbeien zoet?". De enige reactie die Melissa kon uitbrengen was: "Bless her".
#
Als je bij dit verhaal een groot vraagteken boven je hoofd krijgt, omdat jij ook altijd zoetstof of suiker op je aardbeien doet....
*bless you*
Aardbeien zijn van nature zoet... alleen niet als je het vergelijkt met aardbeienPRODUCTEN (als Fruitella, zuurtjes, aardbeienijs, aardbeiensaus). Onze associatie met aardbeiensmaak is de snoep geworden en daarom vinden we het origineel ineens niet meer zo naar aardbeien smaken... en dat is achterlijk! Niets smaakt meer naar een aardbei, dan een AARDBEI.
#
Wanneer je jezelf van al dat toegevoegde zoet weet los te weken, kan je na een tijdje weer de echte zoete smaak van natuurlijk voedsel proeven en waarderen. En ik weet waar ik het over heb: ik likte vroeger schoteltjes poedersuiker leeg (traktatie bij opa Heskes), deed suiker in mijn thee (3 schepjes), vrat me gek aan toffee's... en deed suiker op bijna al mijn fruit. Het is af te leren... en als je de extra suiker niet meer nodig hebt, proef je hoe verdomd lekker het is zonder.
#
PS: Appie... goeie poging met die huismerken, Monster energy en friswijzer... nu nog doorzetten in je eigen gedrag! Not just talk the talk... walk the walk! [Brenda]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.