Wholistic Personal Training

Mijn groei van cheerleader en bodybuilding specialist naar
Wholistic personal trainer & coach

Het is deze week 7 jaar geleden dat we onze studio in Scheveningen hebben geopend. Wat zijn we gegroeid in die tijd. En dat gebeurt niet zomaar: Naomi onderneemt regelmatig stappen om te blijven groeien en te blijven ontwikkelen als persoon én als personal trainer. In de afgelopen 10 jaar is ze daarom enorm ontwikkeld: van voornamelijk cheerleaden tijdens de training, naar iemand die ook het gesprek aangaat om onderliggende problemen op te sporen. In je lichaam en in je gedrag: Wholistic Personal Training & Coaching.
Haar doel is om de moed niet te snel op te geven wanneer je aan iets begint. Het gaat om het proces en de reis die je aflegt waar de groei en levenslessen liggen.

Het begin (2006)

Ik deed aan bodybuilden en had hiervoor een trainster in de hand genomen. Ik trainde bij Kneet’s Gym in de Fahrenheitstraat en daar was Anja Timmer degene die mij de eerste jaren ondersteunde in mijn bodybuild-avontuur.

Hier deed ik mijn eerste ervaring op met een Personal Trainer. Ik zag hoe Anja genoot van mijn progressie, maar er ook was wanneer ik er doorheen zat en zij mij ondersteunde met welke voeding ik moest nemen en welke supplementen erbij bijdragen om het beste voor mij er op dat moment uit te halen.

Ik vind sporten geweldig en werkte bij Fitness First als groepslesinstructeur RPM en BodyPump en zag dat met mijn aanwijzingen de deelnemers groeide in zelfvertrouwen en steeds sterker werden. Ik ervaarde dat ik mensen kon enthousiasmeren om te geloven dat ze meer in hun mars hebben.

Bodybuild Specialist (2008-2010)

Hier kwam mijn idee om de twee te gaan combineren. Op het moment dat ik de beslissing nam om Personal Trainer te worden werkte ik al een aantal jaar overdag bij de ABN Amro en gaf daarnaast groepslessen. En in de avonduren en het weekend trainde ik mensen om ervaring in het personal training vak op te doen. Vaak voor niets of een vergoeding die de persoon mij gunde.

Tot het moment dat ik regelmatig op een bodybuilding forum werd gevraagd om iemand te helpen om ook op het podium te komen. Ik werd de bodybuild-specialist. Zo werden Isabelle en later ook Stas (haar man) mijn eerste echte betalende cliënten waar ik mee aan de slag ging. Ik had alleen kennis van de informatie die ik van Anja had gekregen destijds met mijn eigen trainingen en de informatie uit Muscle en Fitness/ Sportmagazine/ Oxygen etc.

Dus iedereen die iets aan zijn gezondheid wilde doen kreeg destijds een body-building eet- en trainingsschema van mij, wel aangepast op levensstijl/trainingsintensiteit etc. Ik als personal trainer was destijds ook best “ongeduldig”, een houding van: “Ja, je wil wat, maar je wil er niets voor laten, wat denk je nou! Dat ik van de één op de andere dag zo geworden ben??”.  Destijds kom ik ook over niets anders praten dan bodybuilden en de training die ik had gedaan.

Obstaclerun/Bootcamp Specialist (2011-2014)

Ik kreeg steeds meer frustratie, doordat ik mezelf steeds vaker tegen kwam dat het body-builden niet voor iedereen een fit was en de clienten dus niet de resultaten bereikte omdat ze het niet leuk vonden. Om mijn eigen plezier en lol terug te vinden waarvoor ik de stap naar eigen ondernemer had gemaakt, ben ik mijn horizon gaan vergroten. Te vragen wat de mensen die ik train leuk vinden en wat ik zelf nog meer (buiten bodybuilden) leuk vind om te doen. Hier kwam CrossFit en Obstaclerun/hardlopen uit.

Doordat Brenda opnieuw leerde hardlopen, kwam ik in aanraking met Jacky Ledeboer en Pose-running methode. Dit vond ik interessant en merkte dat ik hierdoor best een goede hardloper op de korte afstand was, maar vond alleen lopen wel wat saai, dus toen Jacky mij introduceerde met CrossFit was ik meteen verkocht. Ik zei gelijk vaarwel tegen het body-builden en stortte mij volledig op CrossFit.

Bijkomend voordeel was dat ik niet op een podium in een glitterbikini en hoge hakken hoefde te lopen, maar nog steeds wel het gespierde lichaam kon bereiken. Ik kon mezelf zijn, tot aan de felle kleuren en mismatch van kleding aan toe.

Ik weet nog dat ik voor het eerst Brenda meenam naar een CrossFit box, in Londen, en zij zei:
“Holy crap, er zijn meer mensen met jouw smaak in kleding en hobby”.

Naast de CrossFit was ook Mudruns/ Obstacle run helemaal in opmars. Ik had net mijn eigen studio in Scheveningen geopend en door Richard de Ruijter benaderd om bij zijn Bootcampteam-crew te behoren. Ik wilde mezelf profileren als Bootcamp-trainer. Iets hebben waar ik de Bootcamp- en Personal Training-cliënten bij kon betrekken. Dit werd voorbereiden op de obstakel(hardloop)evenementen. We hebben meerdere malen met de MudMasters, Puinduinrun, CPC, Men of Steel en de EuroMast getrotseerd met zijn allen.

NASM-Corrective Exercise (CE) Specialist (2014-heden)

Ik had wel al een online opleiding voor Personal Training gedaan toen ik nog bij de ABN Amro werkte, maar nooit de scriptie gemaakt en ingeleverd, dus een officieel papiertje had ik niet. Daarnaast kwamen steeds meer personal trainers in Den Haag. Ik wilde kijken hoe ik mijzelf opnieuw kon onderscheiden. Ik voelde dat ik mij kon onderscheiden door echt officieel een Personal trainer te worden.

Ik had ik de afgelopen jaren wel al veel workshops van diverse trainings-methoden en mobiliteits goeroe’s  (Ido Portal en Kelly Starrett) gevolgd, naast diverse CrossFit opleidingen. Maar hiervoor hoefde je niet echt een examen te doen. Dat werd mijn volgende uitdaging. Iets doen waar ik een examen voor moest doen. Degene die mij een beetje kennen weten dat ik enorme faalangst heb (gehad, ik heb er afgelopen jaren enorm aan gewerkt. Hierover later meer). Dus mij opgeven voor de NASM-PT en NASM-CE opleiding was enorm buiten mijn comfort-zone.

Maar ik stortte mij er voor de volle 100% in en met al mijn cliënten destijds kon ik eindeloos oefenen op het praktijk en theoretische gedeelte waardoor mijn zelfvertrouwen enorm groeide. Diana was mijn proefpersoon op mijn examen en we hebben veel geoefend en ze gaf mij waardevolle feedback waar ik in mijn examen enorm veel punten scoorde.

Ik heb zelfs na afloop van de NASM opleiding een periode bij de examinator een aantal extra workshops gevolgd om specifieke gevallen met hem door te nemen en zo mijn kennis en zelfvertrouwen te vergroten. Daarvan plukken nog altijd veel van mijn cliënten de vruchten van.

Wat ik heel leuk vind en mij ook stimuleert om dit met jullie te delen, is dat een aantal van mijn cliënten door mijn eigen ervaring heb kunnen inspireren om hun droom achterna te gaan en een hele carrière switch hebben gemaakt.

Wholistic Personal Training Coach (2018- heden)

Door de trainingen die Brenda bij Essence trainingen (zelfontplooiing) had gedaan en ik de effecten op haar zag, werd ik zelf ook nieuwsgierig wat ik eruit kon halen. In 2018 heb ik zowel de Essence als de vervolgtraining Source gedaan. Deze trainingen hebben mijn blik op het leven compleet op zijn kop gezet. En is de inspiratie voor het volgende hoofdstuk en bewerkstelliging van onze visie geworden.

Sinds wij HealthCreators zijn (oktober 2015) richten we ons op alle facetten die bijdragen aan een goede gezondheid. In het begin deden we dit compleet gescheiden. Brenda het voedings- en mindset gedeelte en ik deed het trainingsgedeelte.

Ondertussen zijn deze twee zaken veel meer naar elkaar toegegroeid en bieden we een geïntegreerd – een holistische – visie op gezondheid. De Whole30, waarbij gekeken wordt naar voeding EN gedrag, is daarbij een belangrijke pijler. Daar voegen we nu Wholistic Personal training aan toe want hierin combineren we training EN gedrag!

De grootste verandering bij mezelf is het zelfvertrouwen om nu ook de “moeilijke/lastige” vragen te stellen aan mijn cliënten om meer uit de Personal Training sessie te halen dan alleen een training. Echt het coach-gedeelte. Dit durfde ik voorheen niet, omdat ik mezelf niet genoeg vertrouwde.

Het voelt goed om naast de TriggerPoint die ik mijn cliënten al kon aanbieden, nu ook echt de diepte in kan gaan waardoor er een blijvende verandering plaatsvind in het leven van mijn cliënten. Dat zij net als ikzelf zichzelf steeds beter leren kennen, weten wat je drijft en waar je het voor doet. Hierdoor is het veel makkelijker en leuker om het vol te houden.

Hierdoor groei ik niet alleen, maar iedereen die met mij traint. Welke uitdaging of blokkade zich aandient, we lossen deze op voor fysieke én mentale groei. Dat hebben we Wholistic Personal Training Coaching genoemd.

Ik ben inmiddels iemand die over meer onderwerpen dan alleen mijn sport praat en ik het vertrouwen heb dat ik er iets “zinnigs” over te melden heb. Hierdoor ben ik zeker een leukere vrouw, dochter, zus, vriendin en ook zeker een betere ‘wholistic’ personal trainer geworden.

Ik kijk enorm uit naar dit nieuwe hoofdstuk of marker in mijn leven. Op naar de volgende 10jaar. Ga je mee?

Gratis E-boek!

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.