Whole30 is geen dieet… en wel hierom!

Het begint met wat je eet…  dus daarom gaan we met de Whole30 voor een bepaalde periode, 30 dagen, ‘iets’ met je eten doen. Er zijn strikte regels en het heeft ‘hippe’ onderdelen zoals het vermijden van gluten. Het is logisch dat mensen het daarom verwarren met een dieet: daar doe je ook voor een bepaalde periode iets met eten. Meestal minder eten of soms zelfs je eten vervangen door shakes, repen en poeders… met als voornaamste (enige?) reden: afvallen.

Toch is de Whole30 geen dieet.

Hoezo is Whole30 geen dieet? Nou, het is het in ieder geval niet in de klassieke opvatting die mensen hebben van een dieet: “minder eten voor een bepaalde periode om op een streefgewicht te komen”…
En daarna vaak weer ‘normaal’ doen, waardoor de resultaten verdwijnen en je de dieetcyclus weer op moet starten.
Dat je het zo al jaren doet, dat iedereen denkt dat het nu eenmaal zo is, ligt niet aan jou! Studie na studie toont aan dat diëten geen lange termijn resultaat leveren en al helemaal niet op het vlak van gezondheid. Dat komt omdat de meeste diëten uitgaan van een kortetermijnvisie: zo snel mogelijk naar streefgewicht. Dat is het enige doel.
De weegschaal als bepaler hoe groot je succes is. Een stuk plastic dat je vertelt of je ‘al goed genoeg’ bent. Dat maakt je compleet blind voor wat er allemaal nog meer mogelijk is met goed eten, welke resultaten er naast het getal op de weegschaal te boeken zijn.
Niet dat je niet af mag vallen, tuurlijk mag dat, zeker als dat je gezondheid ten goede komt!

Misschien overweeg je op dit moment om die Whole30 van ons eens uit te proberen, maar twijfel je of je weer ‘op dieet wil’, wees dan gerust: je gaat niet op die manier op dieet!
Misschien krijg je moeilijke vragen van vrienden en familie over hoe dit programma anders is dan alle andere, Dat leggen we je graag uit:

#1 Een dieet focust alleen op afvallen. Whole30 focust op je gezondheid

De meeste diëten gaan ervan uit dat mensen die op dieet gaan alleen geïnteresseerd zijn in afvallen. Ik vrees dat ze daar misschien nog wel een punt hebben, maar dat is ook omdat veel mensen niet weten dat je nog veel meer kan bereiken door anders te gaan eten. Wij gaan ervan uit dat je ook geïnteresseerd bent in iedere dag energieker zijn. In beter, dieper, langer slapen en uitgerust opstaan (dat je de snooze knop niet meer nodig hebt). Verbeteringen in chronische pijn, onderliggende medische problemen en de kwaliteit van je leven.
Wij gaan ervan uit dat als je weet dat dat ook mogelijk is, dat je dat dan minstens even belangrijk (maar vaak zelfs belangrijker) vindt dat hoeveel je weegt!

Dat de dieet-industrie ervan uitgaat dat jij alleen maar naar het getal op de weegschaal wil kijken, vinden wij onbeleefd, oneerlijk en een grote onderschatting voor jouw mogelijkheden.

Diëten bieden meestal alleen calorie-restrictie. Je gaat de calorieën die je binnen krijgt (drastisch) verminderen. Daar komen of producten bij kijken (maaltijdvervangers, shakes, repen) of het is een-en-al calorieën tellen: meten, wegen, tellen, bijhouden.
Wanneer dat het enige is waar je op let, dan ga je rare dingen doen als op 500 calorieën leven, uit shakes. Of 1200 calorieën waarbij je keihard traint.
Nogal wiedes dat dat soort diëten niet vragen om focus op hoe je je voelt: je bereikt uitgeput de eindstreep met trillende handen ‘omdat koffie je stofwisseling zo stimuleert’ en jij er daarom dagelijks veel te veel van drinkt.
Meestal wordt niet uitgelegd wat de visie achter het programma is, wat je er op lange termijn uit kan halen of van kan leren… Omdat deze diëten geen tijd steken besteden aan het versterken en onderzoeken van jouw interne motivatie, jouw waarom… blijft de enige manier om het vol te houden: wilskracht. En wanneer jouw wilskracht op is, vraag je aan anderen om jouw ‘stok achter de deur te zijn’. Dat is externe motivatie en dat werkt ook wel even, maar zodra je alleen bent… is het weg.

Een belangrijke vraag aan het begin van een grote verandering zoals ‘gezonder willen gaan leven’, is: hoe ben je gekomen waar je nu bent? Wat brengt je naar ons programma?
Het eerste antwoord is misschien: “taart en frikandellen”. En dat klopt misschien ook nog. Maar het antwoord is dan niet alleen: ‘Geen taart en frikandellen meer’. Voor een oplossing moet je onderzoeken wat jou ertoe heeft gedreven zoveel taart en frikandellen te eten dat je er ongezond van bent geworden. Dat doen diëten niet…
De meeste diëten hebben het niet over de manier waarop je met eten omgaat, je gewoontes… de korte termijn focus is louter het terugbrengen van calorieën.
Er is geen aandacht voor hoe je jezelf op een andere manier kan belonen, hoe je je emotionele relatie met eten veranderd, hoe je goede gewoontes bouwt (en slechte gewoontes doorbreekt). Hoe je je smaak kan veranderen zodat vers, voedzaam eten uiteindelijk je voorkeurs-eten wordt.
Dat leer je allemaal niet van een flesje met iets wat op mierzoete behanglijm met aardbeiensmaak lijkt. Sterker nog: dat beïnvloed je smaak en je gezonde relatie met eten op een negatieve manier!

Tenslotte: veel dieetprogramma’s bieden weinig hulp, motivatie of leermogelijkheden tijdens hun programma. Vooral een lijst met “eet-dit-niet-dat”. En er is al helemaal geen plan voor hoe je terug moet de ‘gewone wereld’ weer in.
Ze beloven wel dat ‘deze echt werkt’ en dat je nooit meer op dieet hoeft hierna. Alsof wanneer je die laatste 5 kilo kwijt bent, je ineens geen lekkere trek, ongezonde gewoontes of emotie-eten meer zal hebben. Dat hun shake of reep of bordje papagaaienvoer als ontbijt je zo zal veranderen dat je je gewoontes van tientallen jaren zonder problemen inruilt.

Veel diëten worden gepresenteerd als een toverstaf… die al je problemen wegtovert in 2 weken met een shakes of een pilletje. Het lijkt niet alleen een sprookje… het is het ook!

Het resultaat van een dieet

Wat is het resultaat van een dieet? (Dit stuk kan jij misschien net zo goed schrijven als wij).
Op wilskracht en op je tandvlees vecht je je door de dieetperiode. Je bent de halve dag bezig met calorieën tellen en beslissingen maken en daardoor hou je zowat geen puf meer over om jezelf te motiveren. Je krijgt geen hulp bij het veranderen van je gewoontes, dat wordt niet meegeleverd bij de maaltijdvervanger.
Je eten is niet lekker, smakeloos, eentonig, het is zo weinig dat je de hele dag honger hebt, tegen die honger verzet je je, wat weer een aanslag is op je wilskracht.
Iedere ochtend stap je met een ‘fingers crossed’, in je onderbroek op de weegschaal, nadat je eerst naar de wc bent geweest en voor je eerste slok water, want: ieder beetje helpt… Dit is tijdens een dieet een cruciaal moment: hoe de rest van de dag gaat zijn, geweldig of rampzalig, hangt voor 99% af van het getal wat op de weegschaal verschijnt. Of je het dieet nog een dag gaat volhouden overigens ook.
Je zou blij zijn als je weer ‘normaal’ mag doen…

#2 Tijdens een dieet heb je vaak honger. Whole30 telt geen calorieën: je eet wat je nodig hebt.

Tijdens een dieet val je waarschijnlijk af: hoera… maar laten we niet te vroeg juichen. Feitelijk zorgt de calorierestrictie van de meeste diëten ervoor dat je stofwisseling l-a-n-g-z-a-m-e-r wordt. Dat je meer honger hebt. Dat lekkere trek met de dag moeilijker te weerstaan wordt. Dat komt omdat je energietekort hebt, je lichaam niet of matig in staat is om je energievoorraad aan te spreken (of dat niet wil omdat er klaarblijkelijk hongersnood is en wie weet hoe lang dat duurt) en dat je steeds verder de rode cijfers induikt qua wilskracht.
Als het dieet ‘klaar’ is, vraag je je af: wat nu?

Oh, maar eerst even vieren dat je bent afgevallen… met iets lekkers, want dat heb je na al dat afzien wel verdiend! En je kan de teugels heus wel een beetje laten vieren… Vervolgens trakteer je jezelf op iets ongezonds (taart, patat, pizza, snoep, ijs, shoarmaschotel, whatever..)… hetgeen waar je hoofd al die tijd om gezeurd heeft. Na de eerste hap slaak je een zucht van genot… en stapt een glijdende schaal op rechtstreek in je oude gewoontes. Je komt weer aan tot je terug bent bij af… of nog verder van af dan voor het dieet. Je voelt je een loser en om dat gevoel van schaamte, schuld en stress te onderdrukken… eet je nog maar wat lekkers.

Klinkt dit bekend? Ja, dat dachten we al. Zo hebben wij het ook jaren gedaan…

Whole30: Waarom wij anders zijn

De Whole30 is dus geen dieet. Het is een springplank naar een nieuwe levensstijl.
Onze focus ligt op gezondheid, niet alleen op het getal op de weegschaal. Daar mag je overigens tijdens de hele Whole30 nog niet met een grote teen opstaan. Dat creëert even wat rustgevende afstand van je obsessie met lichaamsgewicht, BMI-berekeningen… en geeft je ruimte om alle andere voordelen die gezond eten je opleveren te herkennen en ervaren. Op allerlei manieren: je voelt je energieker, slaapt beter, hebt minder lekkere trek, kan beter focussen, je stemming stabiliseert, je trainingsresultaten komen in een stroomversnelling, je hebt minder lang spierpijn, je zelfverzekerdheid groeit, je spijsvertering verbetert, pijn neemt af, vermoeidheid verdwijnt, je medische situatie verbeterd… om maar wat te noemen.

Bij de Whole30 is er geen restrictie in calorieën. Je hebt nooit honger. Je telt niets, meet niets en houdt niet bij wat je eet. We geven je wat richtlijnen om mee te beginnen, maar naarmate je beter leert wat jouw lichaam nodig heeft, mag je ook meer (of minder) eten.

#3 Na een dieet ga je ‘weer normaal doen’. Whole30 leert je hoe jouw gezonde levensstijl eruit ziet.

Van het begin tot het einde is de Whole30 ontworpen om je te helpen om nieuwe, gezonde gewoontes te ontwikkelen. Ook dagen we je uit om tijdens de 30 dagen bewust te worden van hoe je met eten omgaat (snel aan het bureau/wanneer ik verdrietig ben/als ik me verveel/omdat ik het verdiend heb). Daarvoor zijn er lessen uit gedragswetenschap ingebouwd in het programma (en in de coaching daarin die wij aanbieden). Want:
Niets verandert op de lange termijn totdat je actief aan het werk gaat om gezonde gewoontes te ontwikkelen en, heel belangrijk, te leren van de missers die je maakt. Natuurlijk ga je na de Whole30 nog weleens iets eten waar je spijt van krijgt… Wij bereiden je reactie daarop voor tijdens het programma. We helpen je evalueren waarom je dan toch iets minder gezonds hebt gekozen… en om door te pakken richting gezondheid.
De richtlijnen van de Whole30 veranderen letterlijk je smaak. Aan het einde van het programma heb je een nieuwe waardering voor de smaak van vers, gezond eten. Regelmatig maken we mee dat oude favorieten eigenlijk best tegenvallen… wat het makkelijker maakt om ze te laten staan.
We staan je niet alleen bij tijdens de 30 dagen van het programma, maar ook in de tijd erna… wanneer je leert ‘fietsen zonder zijwieltjes’. Dat levert een op maat gemaakt plan op voor jou, waarmee je de rest van je leven verder kan leren.

Het resultaat van de Whole30

Dus, wat doe je tijdens een Whole30?
Je bereidt je fysiek, mentaal en emotioneel voor op de 30 dagen en daarbij helpen we je met allerlei praktische zaken en oplossingen. Je voelt je gesteund.
Je leert begrijpen waarom de regels van het programma in elkaar steken zoals ze in elkaar steken.
Je stelt een doel (fysiek, mentaal, emotioneel), iets wat je wil bereiken, waarover je wil leren tijdens het programma. Dat geeft je een interne motivatie die veel sterker is dan ‘de zomer komt eraan, ben je bikini-klaar?’.
Je doel gaat je helpen gemotiveerd te blijven en wij kunnen helpen om je doel dieper en sterker te maken voor extra interne motivatie. Een stok achter de deur heb je daarom niet nodig.

Tijdens de 30 dagen hou je in de gaten wat er allemaal veranderd in je lichaam en de manier waarop je met dingen omgaat. Zonder de weegschaal als beul-van-de-dag.
Je verzint en ontdekt nieuwe manieren om jezelf te belonen, te troosten, om liefde te geven en te ontvangen… los van eten en/of drinken.
Je hebt nooit honger, wat het makkelijker maakt om om te gaan met hunkeringen naar (bepaald!) eten. Je smaakt verandert en je ontdekt nieuw gezond eten waar je dol op bent.

#4 Een dieet doe je op wilskracht. Whole30 verandert je gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat

Je leert opnieuw te luisteren naar je lichaam… echt luisteren. Je slaapt beter, je bent energieker, vol zelfvertrouwen. Je hebt je leven veranderd (en misschien moet je naar de winkel voor nieuwe kleding in een maat kleiner. Kan gebeuren).
Je kan je eigen gezonde keuzes maken, door de dingen die je geleerd hebt tijdens je Whole30 en de herintroductie erna.
Je laat het hele idee van ‘goed en slecht eten’ los. Je hebt geen schuldgevoel meer na je keuzes… je ervaart nog wel de consequenties van die keuzes en die aanvaard je.

Je blijft onderdeel van onze Whole30 gemeenschap, ook al ben je met je nieuwe gezonde gewoontes weer verhuisd naar ‘de gewone wereld’.
Wanneer je tijdens de feestdagen, een vakantie of een stressvolle periode te ver bij je nieuwe gewoontes vandaan bent geraakt, heb je een plan: een nieuwe Whole30 of een mini-reset, hangt af van wat je nodig hebt. Ook na je Whole30 kan je blijven leren van je keuzes. Uiteindelijk ontstaat een situatie waarin je zoveel kennis hebt over wat er gezond is voor jou… dat je geen Whole30 meer nodig hebt. Mag wel, hoeft niet.

Echt waar: de Whole30 is zo gemaakt dat het doel is dat je het programma niet meer nodig hebt. Een beroerd businessmodel voor ons, maar een fantastisch vooruitzicht voor jou.

Wij zijn Whole30

Dit is de Whole30: een springplank voor positieve verandering op allerlei gebieden in je leven. Een terugkeer naar een gezonde manier om met eten om te gaan, zodat jij weer de baas wordt over wat je eet. Dit is superbelangrijk in een wereld waarbij je de hele dag eten en drinken wordt aangeboden. Meestal is dit eten wat je verder van je doel afbrengt, niet dichterbij.
De Whole30 maakt je gezond van binnenuit, in het vertrouwen dat de buitenkant dan volgt. Het bereikt meer dan dat je nu misschien denkt dat 90 gezonde maaltijden achter elkaar zou kunnen doen.

Ons einddoel is Food Freedom, vrijheid in de zekerheid dat je keuzes kan maken die gezond zijn… Je kunt niet verder verwijderd zijn van het zoveelste modedieet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.