Mijn missie: Ik wil de dieet mindset uit de wereld

Ik voel me vrijer en heb meer zelfvertrouwen sinds ik het idee heb losgelaten dat ik een bepaald gewicht moet hebben. Het idee dat alles perfect (of okay of makkelijker) zou zijn wanneer de weegschaal maar op een bepaald getal zou stilstaan.
Het is een idee wat al op heel jonge leeftijd in ons hoofd wordt geprent, waar een miljarden-industrie omheen is gebouwd… en mijn visie voor mijn werk bij HealthCreators is omdat hele idee te slopen!

Ik wil de dieetmindset de wereld uit… en die visie begon misschien wel met de filmversie van de Bridget Jones films… (vandaar die foto šŸ™‚ ).

Toen halverwege de jaren ’90 de boeken over Bridget Jones verschenen, heb ik ze verslonden. Voor mij was het een en al herkenbaarheid, zeker in die tijd:
Ik studeerde journalistiek en woonde in een studentenhuis.
Ik dronk vaak te veel en deed dan domme dingen.
Ik vond een 2-persoonszak pasta met instantsaus en een compleet blok goedkope blauwe kaas een prima maaltijd voor 1 persoon: dat kreeg ik makkelijk op.
Ik sportte bij vlagen (afgewisseld met langere vlagen van ab-so-luut niets doen).
Ik fladderde van relatie naar relatie.
Ik beging regelmatig pijnlijke blunders, het liefst zo openbaar mogelijk. Op TV bijvoorbeeld.

Een vriendin van mij heeft weleens verzucht dat als ik een echt dagboek zou hebben bijgehouden, Bridget Jones kon inpakken.

Doodongelukkig met gewicht

Er was nog een overeenkomst tussen mij en Bridget: we waren allebei ontzettend bezig (en doodongelukkig) met ons gewicht… terwijl dat terugkijkend helemaal niet nodig was. Okay, ik zie en zag er niet uit alsof ik op de cover van Women’s Health kom te staan… maar dat dat de standaard in mijn hoofd was, dat was geen toeval. Dat is slechts een zeer zichtbare uiting van de dieet-cultuur en mijn eigen dieet-mindset.

We worden omringd door dieet-cultuur, we ademen het als het ware de hele dag in. Naar schatting kom je per dag tussen de 500 en 5000 advertenties tegen (en dan hebben we het nog niet eens over de mensen die je volgt op social media). In de meeste van die advertenties wordt ons een ideaal beeld voorgehouden. Het ideaalbeeld voor vrouwen is jong, lang, slank, perfecte huid… blank, vaak blond.

15 kilo erbij

Toen werden mijn favoriete boeken verfilmd en werd de Amerikaanse Hollywood actrice Renee Zellweger gecast als de Britse Bridget. Ik geef meteen toe: ze is hilarisch in de rol! Maar het verbaasde me ook wel… vooral toen ik las dat ze ergens tussen de 15 en de 20 kilo moest aankomen om Bridget te spelen.
Ik was inmiddels ook wat verder ontwikkeld en had een observatie gedaan: ik was helemaal niet dik in de periodes dat ik doodongelukkig was geweest met mijn gewicht! Als ik foto’s van toen zie, ik snap werkelijk waar niet waarom ik dat toen niet door had. Mijn filosofie was dan ook, dat Bridget ook helemaal geen overgewicht had… ook bij haar zat het tussen de oren. En had dat nou niet prachtig weergegeven kunnen worden door een Hollywood actrice? Dat het in je hoofd zit, dat het je dieet-mindset is die je onzeker en ongelukkig maakt. Maar nee, Renee stopte met sporten en propte zichzelf vol junkfood… om eruit te kunnen zien als mij. Dat is wat het ‘ideaalplaatje van de dieetcultuur’ moet doen om eruit te zien als mij. Au!

Aflijnen

Even for the record: ook met de extra kilo’s ziet Bridget/Renee er gewoon normaal uit. Daarom was het best pijnlijk dat Zellweger de kilo’s er voor de premiĆØre en rode lopers weer aflijnde en aftrainde… Bridget ziet er misschien herkenbaar en gezond uit, op de rode loper krijgen we weer Renee: het gebruikelijke plaatje van de dieet-cultuur.
De grap wil dat ik haar bij de Nederlandse premiĆØre van de tweede Bridget Jones film deze vraag heb gesteld tijdens een persconferentie (die ik voor EditieNL coverde). Renee Zellweger snapte werkelijk waar niet waar ik het over had, benadrukte dat Bridget een normaal gewicht had, dat geen enkele mannelijke acteur ooit vragen krijgt als hij kilo’s aankomt voor een rol. Ze snapte letterlijk niet dat mijn vraag niet om haar draaide… maar om Bridget… en om mij!

Wake up call voor miljoenen vrouwen

Mijn vraag draait er namelijk om dat bijna alle vrouwen, zelfs fotomodellen, juist fotomodellen… onzeker zijn a la Bridget Jones over hoe we eruit zien… En als dat plaatje en de gedachtes in de film helemaal niet bij elkaar zouden passen, wanneer een Hollywood-ster die eruit ziet als een Hollywood-ster, als de belichaming van de dieetcultuur, in een film dezelfde gedachtes en gedragingen zou hebben als ik…
Dat ik op het witte scherm kon zien hoe een actrice zonder extra gewicht, wel al die gedachtes zou hebben over dat ze moet afvallen om het waard te zijn, om goed genoeg te zijn…
Dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, dat je die gedachtes toch wel kunt hebben.
Het besef dat de kilo’s kwijtraken niet de oplossing is voor die herkenbare, typische Bridget Jones mix van gevoelens die heen en weer slingeren tussen ‘ik ben geweldig’ en ‘ik ben de allerwaardelooste persoon op aarde’…
Wat zou dat een wake up call kunnen zijn voor miljoenen vrouwen!

En misschien is dat precies de reden waarom het niet gebeurd is.

De dieet-cultuur is overal

Dieet-cultuur is overal. Het beĆÆnvloed wat we zeggen, hoe we sporten, wat we eten, wat we aanhebben en zelfs hoe we ons voelen en wat we zeggen tegen onszelf! We zitten er iedere dag tot over onze oren in en ondanks dat… beseffen heel veel mensen niet een dat dat zo is. We zijn het namelijk compleet normaal gaan vinden… Wat het is? Het is het systeem van overtuigingen en waarden over lichaamsgewicht, vorm, grootte… over gezondheid en welzijn. Het is de standaard die we elkaar en onszelf voorhouden.
De waarde die we hangen aan slank zijn, is een gevolg van de dieetcultuur.
Dat we voedsel in categorieĆ«n als ‘goed’ en ‘slecht’ verdelen, is een gevolg van de dieetcultuur.
Dat bepaalde soort training voor bepaalde mensen wordt gezien: kracht voor mannen en cardio voor vrouwen, is een gevolg van de dieetcultuur.
De focus ligt op het uiterlijk, niet op hoe je je voelt of je innerlijke doelen. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit zoveel complimentjes gekregen als toen ik, een jaar of 15 geleden, weken achter elkaar leefde op espresso en wortels. Ik was super slank geworden… maar ik was ook een trillende hoopje ellende dat om de haverklap moest huilen.
Maar de dieetcultuur hecht morele waarde aan uiterlijke doelen… en gedrag, producten en doelen die daarmee in lijn zijn. Daarom heeft bijna iedereen een ‘afval-doel’… of het nu 40 kilo is of die ‘laatste pondjes’.

Je hoeft niet eens op dieet te zijn, om tot over je oren in de dieetcultuur te zitten

En zelfs als je geen ‘afval-doel’ hebt (ook niet stiekem), heb of herken je vast onderdelen van de dieetcultuur. De manier waarop we over eten praten: “Ik heb dat stuk cake eigenlijk niet verdiend, want ik heb niet gesport vandaag”… of iets van die strekking. Zelfs de beroemde ‘balansdag’ is hiervan een voorbeeld.
Wanneer je je ooit schuldig hebt gevoeld over iets wat je gegeten hebt, dan komt dat doordat we doordrenkt zijn van dieetcultuur en dieetmindset. Of wanneer je een extra rondje hebt hardgelopen omdat je de chocolade mousse soldaat hebt gemaakt… dieet-cultuur!
Wanneer je op de automatische piloot de volgende zin zegt tegen iemand die je een tijdje niet hebt gezien: “Wat zie je er goed uit! Ben je afgevallen?”… dieet-cultuur! (En die zin komt vaker uit mijn mond dan me lief is… gevolgd door een uitgebreid excuus, maar toch).
En… we betalen allemaal een prijs voor de dieetcultuur, omdat veel van ons zichzelf dwingen om geld, tijd en aandacht te steken in iets wat ze helemaal niet leuk vinden: zoals rare crashdiĆ«ten en uren op crosstrainers staan in de sportschool.

Wat kan je ertegen doen? Tips!

Dat je helemaal doorgelezen hebt tot hier, is hoopvol. Dankjewel. Hier zijn een aantal tips voor actie om bewuster te worden van de dieet-cultuur, je eigen dieet-mindset en wat je eraan kan doen:

 1. Sta op tegen de dieetcultuur. Gooi je al je dieetproducten weg (ja, ook je gezonde stoelgangthee waar je een halve liter van drinkt om hetgeen je gegeten hebt zo snel mogelijk kwijt te raken). Als je dan toch bezig bent: gooi je weegschaal er achteraan. Het is een nuttig instrument, maar super veel mensen wegen niet hun lichaam maar hun eigenwaarde… en daar zijn weegschalen niet voor bedoeld.
 2. Let op wat je zegt. Luister eens naar wat je zelf zegt: hardop of in jezelf.
  Moraliseer je eten? Noem je het goed of slecht? Doe je mee met ‘Sinfull Sunday’, wat dieetcultuur is.
  Vind je dat je eten of drinken ‘verdiend’ hebt door goed gedrag, als compensatie van een stressvolle dag of omdat je gesport hebt.
  Praat je anderen of jezelf een schuldgevoel aan over hun voedingskeuze, door dingen te zeggen als: “Zou je dat wel eten?” of “Nu heb je wel genoeg gehad!”
  Hieronder valt ook advies aan mensen om af te vallen of complimenten met de vraag of ze afgevallen zijn…
 3. Ontdek je Food Freedom. Dit is ook het ultieme doel van de Whole30: uitzoeken hoe jij reageert op bepaalde soorten voeding om daarna keuzes te kunnen maken die kloppen voor jou. Daarom herhaal ik ook steeds dat Whole30 geen dieet is, maar een manier om uit te zoeken wat voor jou werkt, los van wat er allemaal geroepen wordt vanuit de dieetcultuur.
 4. Ga eten en bewegen zien als zorg voor jezelf (in plaats van straf). Ga eens na waarom je salade eet… omdat je het oprecht lekker vind of omdat je waarde hecht aan een bepaald uiterlijk. Hetzelfde voor sport: zou je het ook doen als je uiterlijk er he-le-maal niet door zou veranderen? Heb je sportieve doelen voorbij je uiterlijk?
 5. Ga op zoek naar mensen die ook uit de dieetcultuur zijn (of willen). Begin online en ontvolg iedereen die onrealistische, zogenaamd inspirerende en motiverende post doet, waarna jij je voelt alsof je een puppy wil schoppen. Omring jezelf met mensen die een positievere boodschap hebben en geĆÆnteresseerd zijn in meer dan je spijkerbroekmaat.

Klinkt simpel, is niet makkelijk

Uit de dieetcultuur en je eigen dieet-mindset stappen klinkt best simpel, maar ik beloof je: het is best pittig omdat je verbaasd zal zijn hoe diep het in je zit! Ook ik betrap me nog regelmatig op gedachtes en uitspraken zo uit de dieetcultuur… voel je gevoelens erover, leer een les als het nodig is en ga door met leven. Blijf je focussen op waarom dit belangrijk voor je is… en zet de volgende stap.

Lees meer over Brenda op de Whole30 website

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.