Walt & Charlie: “Ons werk vraagt letterlijk om fitheid”

Walt en Charlie vormen een zeer succesvol koppel: veertigers met beiden een interessante positie bij internationale bedrijven. Charlie vliegt voor haar werk een aantal keer per maand naar verschillende uithoeken van de wereld, Walt geeft leiding aan 7 afdelingen en ook hij reist regelmatig. Veeleisend werk, wat ook op lichamelijk gebied zijn tol eist. Om het tempo aan te kunnen, trainen ze sinds 3 jaar bij HealthCreators en hebben ze de hele visie omarmt: bewegen, eten, slapen, bewustwording. “Om me heen zie ik mensen die niet op hun eten letten, veel te zwaar zijn, te veel drinken, te weinig slapen en niet genoeg bewegen. Terwijl ons werk letterlijk vraagt om fitheid”.
Hun meest in het oog springend resultaat? Dat ze allebei hun medicatie voor reuma niet meer hoeven te nemen

Waarom trainen jullie bij HealthCreators?
Charlie: “Walt was op zoek naar iemand die hem kon begeleiden met kracht-Sportvasten. We trainen al jaren met verschillende personal trainers en hadden bij onze vorige trainer ook al een aantal ‘gewone’ Sportvastenkuren gedaan. Maar kracht-Sportvasten boden ze daar niet aan. Via Google vonden we een artikel over Naomi…”
Walt: “Met haar ervaring in bodybuilding en fascinatie voor spieren had zij kracht-Sportvasten natuurlijk omarmd. Ook haar foto op de site sprak me aan: ze heeft een mooie toning qua spieren. Daarnaast had ik al langer het idee dat ik een beetje stil stond in mijn ontwikkeling met de trainer die we hadden”.
Charlie: “En ik was al tijden geblesseerd aan mijn schouder. Dus nadat we kennis hadden gemaakt met Naomi en allebei een fittest hadden gedaan, besloten we bij haar te gaan trainen. Eerst 1x in de week, maar inmiddels 2x in de week. Wat me opvalt is hoe goed Naomi let op uitvoering en techniek… bij haar raken we nooit geblesseerd. Ik heb ook geen last meer van mijn schouder. Ook boeken we nu allebei weer progressie.
Daarnaast is onze training altijd anders. Bij andere trainers kon ik soms tijdens het warm fietsen al zien wat mijn training ging worden, omdat de persoon voor mij precies hetzelfde te doen kreeg als ik. Naomi is vanaf het begin meteen diep ingegaan op onze doelen en onze motivatie en ze maakt de trainingen op maat. Ze is nu nog steeds bezig om me dichterbij die doelen te brengen.
Ik heb bijvoorbeeld al 23 jaar reuma: artrose in mijn rechterknie. Ik heb iedere dag pijn, dat moet ik accepteren. Maar je kunt nog steeds dingen verbeteren als je houding, techniek van trainen. Als ik een low row doe wanneer ik zelf train op een hotelkamer met mijn TRX, dan voel ik het vingertje van Naomi in me prikken. Maar ik kan nu ook zeggen dat de afgelopen 3 jaar mijn knie niet verder is verslechterd. En daar ben ik heel blij mee.”

Jullie zijn om het kracht-Sportvasten begonnen bij HealthCreators, maar uiteindelijk bracht het programma Walt niet het resultaat wat hij wilde. Hij wilde meer spiermassa en dat bleef zo goed als uit.
Charlie: “Wat ik dan goed vind, is dat Naomi en Brenda toen samen hebben uitgezocht waar dat aan kon liggen. Het probleem bleek te liggen in de medicatie die Walt kreeg voor zijn reuma. Die medicatie bleek de opbouw van spieren te remmen”.
Walt: “Naomi en Brenda zijn er allebei op gericht om echt te kijken naar wat een persoon nodig heeft in zijn situatie. Het is oprechte interesse in hun cliënten en actief op zoek gaan naar oplossingen voor die mensen. Dat is wat anders dan een businessmodel uitrollen voor personal training. Ze willen echt het verschil maken in het leven van mensen”.
Charlie: “Ik let ook altijd heel goed op en dan zie ik Naomi schrijven tijdens de training. Ze houdt alles bij: hoe het ging, hoeveel gewicht we gebruikten, waar de aandachtspunten zitten. Het verschil zit echt in dat soort kleine dingen. Laatst deden we kettlebell swings. Die heb ik bij andere trainers wel gedaan met 28 kilo. Nu deed ik ze met 16 kilo, maar Naomi schakelde zelfs terug naar 12 kilo. Omdat ik mijn buikspieren, mijn core, nog niet goed genoeg gebruikte. Na een aantal herhalingen had ik dat te pakken en ik voelde echt het verschil. Toen kon ik terug naar 16 kilo. Dat lijkt misschien raar, als je ergens anders al met veel meer gewicht hebt getraind, maar dat soort kleine aanpassingen maken het verschil. Zeker voor iemand zoals ik, die snel geblesseerd raakt, is dat heel erg belangrijk”.

Jullie doen niet alleen de training bij HealthCreators, maar ook jullie voeding hebben jullie verder aangepast…
Walt: “Via een gesprek met Brenda, kwam ik in aanraking met de Whole30. Dat programma hebben we echt helemaal omarmd als levensstijl. Ook nu leven we zeker nog voor 80% volgens dat programma. Ik wat meer dan Charlie omdat zij zoveel onderweg is … dan is het niet altijd mogelijk”.
Charlie: “We waren door onze ervaring met Sportvasten wel al heel anders gaan kijken naar voeding. En we zijn de afgelopen jaren allebei al tientallen kilo’s afgevallen. Ik doe nog wat vaker een Sportvasten-kuur dan Walt, al doet hij dan wel regelmatig mee. Hij heeft begin dit jaar een Whole90 gedaan: 3x de Whole30 achter elkaar”.
Walt: Ik moest voor een reis ingeënt worden tegen gele koorts. Dan spuiten ze het levende virus in en dat kon niet in combinatie met de medicijnen die ik kreeg van mijn reumatoloog. Dus daar moest ik mee stoppen. Ik wist nog van mijn vorige vaccinatie tegen gele koorts dat ik daar toen best ziek van ben geweest. Daarom besloot ik dat ik wilde dat mijn immuunsysteem zich helemaal kon focussen daarop en zich niet hoefde bezig te houden met de effecten van rode wijn, gin & tonic, hamburgers en friet. Na 6 weken kon ik beginnen met mijn reuma-medicatie, maar ik had het eigenlijk niet meer nodig. Ik was de periode ook doorgekomen zonder de vervangende medicatie. Dus in overleg met mijn reumatoloog heb ik toen besloten te zien hoe het gaat zonder medicatie. Dat is nu 7 maanden geleden. Mooi resultaat van een gezonde levensstijl! Mijn reumatoloog zegt ook dat zij weet dat aanpassing van je voeding helpt, maar dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is en dat ze er daarom in de praktijk niets mee kan doen. Dat is voor mij wel het bewijs dat artsen worden opgeleid om er een pil in te duwen”.
Charlie: “Ik ben ook van mijn ergste reumamedicijn af. Ik nam methotrexaat, dat is echt vergif. Ik had dagen nodig om ervan bij te komen. Daar werd ik echt gek van. Ik neem nu alleen nog ontstekingsremmers”.
Walt: “Daarnaast kijk ik ook naar wat een gezonde levensstijl ons brengt. We hebben allebei drukke banen en leuke, veeleisende posities. Ik denk ook dat het vak van manager veranderd is. Een jaar of 10, 20 geleden rookte, dronken en aten leidinggevenden en managers veel. Dat is aan het veranderen. Er wordt iets anders gevraagd van managers, een meer coachende rol. Daarom moet je nu voor dat werk anders in je vel zitten. Niet alleen je vakkennis bijhouden en masterclasses volgen, maar ook werken aan geestelijke en spirituele ontwikkeling. Fysiek, lichamelijk kan je dan niet achter blijven.
Als ik dan gisteren in het FD lees dat meer dan de helft van de Europeanen te zwaar is en 1 op de 6 ernstig overgewicht heeft. In de VS inmiddels is dat inmiddels zelfs bijna 37%... Dat kan niet bij ons, met de drukke banen die wij hebben!
Ik zie het ook als een keuze: wat je erin gooit, komt er ook weer uit. Net als in een auto: als je verkeerde brandstof tankt, rijdt ie niet. Het is heus niet zo dat ik nu een soort Whole30 geloof belijd, het is heus niet zaligmakend… maar ik merk dat mijn antennes beter gericht staan, dat ik betere keuzes maak en sneller schakel.
Ook bij mij op de zaak zie ik dat 80% van de mensen slecht leven: eten te veel, de verkeerde dingen, slapen te weinig. Als je daaraan niet meedoet, wordt je regelmatig in een defensieve positie gemanoeuvreerd… Iemand die zelf 30 kilo te zwaar is, vindt het misschien confronterend dat iemand anders een salade uit een bakje eet in plaats van de broodjes bij de lunch… en dan is het makkelijk om die gezonde levensstijl te bekritiseren.”
Charlie: “Dat vind ik ook wel heel Nederlands, dat heb je in andere landen, zoals Amerika veel minder”.
Walt: “Het grote verschil is dat wij dit doen omdat we het willen, omdat we het resultaat willen. Dat is een keuze. Wanneer je leidinggeeft aan 7 afdelingen, dan is er altijd wel iemand jarig, er is altijd taart. Ik ben de enige die altijd weigert. Ik laat me niet dwingen om sociale redenen, ik neem wel gewoon een bak koffie.
Wat ik ook merk, is dat ik niet ziek word door de HealthCreators adviezen, het sporten en het slapen. Dat zie ik om me heen wel anders. Ook tijdens de dag zie je mensen door pieken en dalen gaan, hebben ze een after lunch dip… daar heb ik allemaal geen last van”.
Charlie: “Ik merk dat de kracht in mijn bovenbenen is verbeterd en daardoor heb ik veel minder last van mijn knieën. Ik kan nu dingen die ik vroeger niet kon. Naomi zei laatst dat ik er ook atletischer uitzie, daar kan ik dan weer een week mee voort, hoor! Ik blijf trouwens wel een zoetekauw, maar ik kan gelukkig de knop omzetten en dan is het ook klaar. Ik snoep zeker 80% minder… en dat is 80% van de 80% minder die ik al had ingevoerd voor ik bij HealthCreators begon. Ik blijf nu ook goed op gewicht. Ik weeg nu hetzelfde als na mijn laatste Sportvastenkuur, terwijl ik daarna nog op vakantie ben geweest en veel heb moeten reizen voor mijn werk.”

Hoe houden jullie die gezonde levensstijl vol ondanks al dat werken en reizen?
Walt
: “Ik heb 2 ouders die allebei diabetes hebben gekregen. Door roken, drinken en overgewicht kreeg mijn moeder ook nog een hersenbloeding en mijn vader een hartinfarct. Wat voor een heads up wil je hebben? Als je een ander resultaat wil, en dat willen wij, dan zal je dus andere keuzes moeten maken”.
Charlie: “Ik heb een moeder die 60 jaar gerookt heeft en een hele actieve vader. Dan zie je het verschil met je eigen ogen. Ik wil dat wij samen de kant opgaan van mijn vader en niet de kant op waarbij het leven zwaar wordt naarmate je ouder wordt.”
Walt: “Ik zie het niet alleen in de familie, ook op mijn werk zie ik jonge mensen, ouders van jonge kinderen, met gevaarlijk overgewicht bijvoorbeeld. Of juist mensen die heel veel energiedrank drinken en veel roken, maar die wel weken ziek thuis zitten door die levensstijl. In functioneringsgesprekken zet ik dan ook weleens mijn leidinggevende-pet af en mijn pet-als-mens op. Dan uit ik mijn zorg en vraag wat er moet gebeuren voordat ze gezonder gaan kiezen… Dat maakt meestal wel indruk, maar een paar weken later doen ze weer wat ze al deden. Uiteindelijk moeten mensen het zelf willen… Zonder dat gaat ook de coaching, de voeding, het bewegen bij HealthCreators niet helpen. Mensen gedragen zich toch vaak anders dan wat ze zeggen met hun mond”.

Niet meer ziek, geen of veel minder medicijnen, op gezond gewicht, sterkere bovenbenen… vertel eens een leuk verhaal wat je daar nu mee kan buiten de sportschool…
Charlie: “Ik kwam van de week aan op Schiphol. Ik ging van boord helemaal aan het einde van de D-pier. Dat is echt een klere eind lopen naar de parkeergarage, ik denk wel 1½ kilometer. Maar ik was er in een minuut of 12: een tempo gelopen, ik denk dat mijn hartslag niet eens boven de 70% is gekomen. Ik was niet buiten adem en ik heb toch een boel mensen ingehaald die liepen te puffen. Geen centje pijn… en dat met mijn leven vol lange vluchten en jetlags. Ik ging echt als een speer!”

* Walt en Charlie zijn vanwege privacy redenen gefingeerde namen.

De HealthCreators mindset

Stuur ons een bericht

[wcp_contactform id="wcpform_okw4qx4s1"]

 

reset blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.