Zomerklaar? Tuurlijk!

Ons vliegtuig landde afgelopen zondagavond op Schiphol, na 10 dagen vakantie in Spanje... heerlijk: inspirerende topsport gezien, indrukwekkende natuur, hier en daar een persoonlijke grens verlegd, tijd voor een goed gesprek, zelf ook nog getraind in een Spaanse CrossFit en in een cafe op een berg weer eens kennis gemaakt met de Spaanse mentaliteit van: mañana, mañana. Veel Nederlanders gebruiken die term om een soort Spaanse laksheid te omschrijven, maar misschien kunnen we juist wat leren van mañana, mañana...

Een van de eerste dingen die ik hoorde op de Nederlandse radio was namelijk een reclame voor een sportschoolketen: ben jij klaar voor de zomer? Doelend of je lichaam al lijkt op de plaatjes van mensen in zwembroek en bikini in magazines... aan de hand van onze vakantie wil ik daar een andere filosofie naast zetten. Want je wij vinden dat je ALTIJD zomer-klaar bent!

Zomerklaar inspiratie, deel 1: CrossFit Regionals

De reden waarom de reis naar Spanje ging, was omdat we naar de CrossFit Meridian regional gingen kijken... zeg maar het Europees en Afrikaans kampioenschap (voor CrossFit is dat 1 regio). CrossFit is een combinatie van atletiek, gymnastiek en gewichtheffen. In 3 dagen tijd moesten de atleten 7 onderdelen volbrengen, variërend van tegen een tijdklok zoveel mogelijk gewicht snatchen tot roeien, rennen, squatten op 1 been (pistols), op je handen lopen en touwklimmen zonder je voeten te gebruiken. Hardcore, dus! En dat ziet er zo uit:

Vooral het deelnemersveld in de vrouwencompetitie in de Meridian-regio is loei sterk en dat wilde we zien. Omdat het tof is om naar te kijken, omdat het sfeer in zo'n stadion bij vlagen euforisch is en omdat het ons persoonlijk en sportief inspireert. Daarnaast kunnen we super goed aanmoedigen :-).

En dat kon: Naomi's coach Sanne Rooijmans was een van de deelnemers (en behoort dus tot de 40 (Cross)fitste vrouwen van 2 continenten). Daarnaast hebben wij (en het halve stadion) een speciaal plekje in ons hart voor Samantha Briggs, de Engelse veteraan die zich dapper staande houdt tussen de IJslanders en Scandinaviërs. Ondanks (of dankzij?) dat ze in de eerste dag uit de top 10 viel en zich de rest van het weekend terug moest knokken. Wat lukte.

Sanne kon helaas niet stunten met een ticket naar The Games, maar won wel een aantal keer haar heat wat ons ook op het puntje van onze stoel bracht. Kortom: genoten!zomerklaar passie
Zomerklaar tip 1:

Ga iets in je vakantie doen waar je passie bij voelt. Het hele idee is om even los te komen van het dagelijkse bestaan en iets heel anders te doen. Dan kom je energiek terug van vakantie. 

Zomerklaar inspiratie deel 2: Natuur

Na alle hectiek van Madrid en de Regionals, hadden we het compleet tegenovergestelde gepland... dit:

Op een berg

Toegegeven: in een appartementje boven op een berg vakantie vieren is... een uitdaging (zeker voor mij, Brenda). Helemaal als je net uit de achtbaan van zoiets als een sportwedstrijd gestapt bent.
Maar tijd doorbrengen buiten in de natuur is een speerpunt aan het worden in onze levensstijl. Het is factor #6 van de Whole9 waar wij mee werken. Natuurlijk zijn mooie uitzichten, frisse lucht, een stevige wandeling en een lekker zonnetje onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar ook mentaal kan de confrontatie met overweldigende natuur (een deel van) je dagelijkse sores in een ander perspectief zetten. We hebben een hele tijd bovenop een berg gezeten in het Parque Natural Serranía de Cuenca... kijkend naar de rotsformaties aan de overkant, deze:
zomerklaar berg

Wanneer je tot je door laat dringen hoeveel miljoenen jaren er voorbij zijn gegaan om deze bergen en ravijnen te maken (en dat dat kleine riviertje beneden dat allemaal heeft gedaan)... dan lijken een heleboel zaken waar we ons druk over maken (zoals: ben ik zomerklaar?) ineens klein en onbenullig. Je ego wordt even op zijn/haar plaats gezet... en dat is ook wel eens lekker.

Zomerklaar tip 2: Use your fitness!

Wanneer je thuis investeert in jezelf fit houden, gebruik die fitheid dan ook op vakantie. Ziet die berg die je op wil er indrukwekkend uit? Dan weet je nu waarvoor je al die burpees hebt gedaan... zodat je erop kan klimmen!

Zomerklaar: Lol

Wat????!!! Hebben jullie alleen maar zwetend met bloedserieuze gezichten door een bos gelopen? Nope!
Pure meligheid kan ook een belangrijk ingrediënt van vakantie en van zomerklaar zijn. Natuurlijk waren wij enorm onder de indruk van alle door de natuur gemaakte rotsformaties in Parque Natural Serranía de Cuenca. A-MA-ZING! Je loopt daar op wat miljoenen jaren geleden een oceaanbodem was en wat nu tot kunst is geërodeerd.

Allerlei formaties hebben namen gekregen... vaak van dieren. Toch: Naomi besloot selfies te gaan maken met de rotsen en Brenda besloot foto's te gaan maken van de selfie-makende Naomi en de rotsen. Vraag ons niet waarom... misschien omdat je ook maar zo lang serieus naar rotsen kan kijken en omdat selfie makende mensen er soms zo koddig bij staan. Maar wij vonden het reuze grappig en hebben zeker een uur ongelimiteerde lol gehad. Ook heel gezond.zomerklaar selfie

Zomerklaar: Korte broek

Je kunt het al zien op de foto: Naomi in korte broek... dat is op zich niets nieuws, doet ze hier ook als de zon schijnt. Maar ook Brenda heeft de halve vakantie in shorts gelopen. Korte broek, geen kniebroek en dat... is wel iets nieuws! Dit sluit misschien nog wel het beste aan bij de vraag: Ben je zomerklaar? Want ergens een jaar of dertig geleden heeft Brenda voor zichzelf besloten dat dat a) een belangrijke vraag was en b) haar antwoord daarop was: Nee!

En dat wil niet zeggen dat ze daarna nooit meer iets luchtigs heeft aangehad of dat ze niet in bikini ging... maar rondlopen in korte broek was op een of andere manier een brug te ver. Vooral met witte benen!
Het was niet dat ze niet in korte broek wilde, maar jaren lange blootstelling aan oordelen over hoe een 'zomerklaar vrouwenlichaam' eruit zag, maakte dat ze het niet deed. Het kantelpunt is een aantal jaar geleden gekomen, want er was een andere mindset nodig om uiteindelijk wel in korte broek te gaan. Door de afgelopen jaren consequent te werken aan mindset-onderwerpen als oordelen, zelf-compassie, zelf-spraak en "body awareness" (geen idee wat daar het Nederlandse woord voor is), dacht ze deze vakantie: kom maar op met die korte broek! Wat een vrijheid!

Zomerklaarkopie

Zomerklaar tip 3: Een gezondere levensstijl is niet een statisch iets, wat je bereikt en dat je er dan nooit meer iets aan hoeft te doen.

Ook wij van HealthCreators hebben heus niet op alle vlakken onze 'shit together', ook wij moeten regelmatig een uitdaging aan met onze training, mindset en nutrition. Misschien denk je: wat is het probleem met een korte broek? Nou, niets dus... en toch kan het voor een ander een hele overwinning zijn om er een aan te trekken. Het belangrijkste is dat jij de uitdaging aangaat op de vlakken die voor jou lastig zijn... zodat je bevrijd de zomer in kan en echt vanuit je hart kan weten: voor een zomerklaar lichaam heb je een zomer en een lichaam nodig. Meer niet!

Zomerklaar: geniet... ook van minder gezonde keuzes!

Op onze vakantie hadden 9 van de 10 overnachtingen een appartement geboekt, met een keuken. Op die manier waren we qua zomerklaar food freedomvoeding niet aan de goden overgeleverd. Want gezonde keuzes maken is in Nederland 2e natuur, we weten wat we waar kunnen krijgen en vragen het hemd van het lijf van de bediening in restaurants... in Spanje is dat lastig, gewoon omdat we de taal niet machtig zijn.

Maar omdat 30 maaltijden aan de Spaanse eet-goden overgeleverd te zijn voor ons geen optie is, hebben we 20 keer zelf iets gekookt, waarbij we de beste keuzes maakten die ons Spaans ons toeliet. Want: wij geloven dat we ons beter voelen als we goed eten... en dat is toch ook wat je wil op vakantie: je goed voelen.

Ja, we hebben ook een keer stokbrood met Nutella gegeten. En een keer taart. Pannenkoeken. Chocolade. En meerdere keren iets met brood. Volgens ons eigen voedingsadvies zijn dit allemaal minder gezonde keuzes.

Al die keren hebben we bewust gekozen en omdat de taart tegenviel, hebben we die niet opgegeten. Het voedsel moet het wel waard zijn om er ongezonder van te worden. Dat noemen we food freedom, dat je ook niet gevangen komt te zitten in je eigen overtuigingen over gezonde voeding.

zomerklaar koffieWe hebben juist ook genoten van de Spaanse cultuur rond eten en drinken, vooral in Cuenca, op de berg. Ons appartement had geen mogelijkheid tot het maken van koffie. En dus liepen we elke ochtend naar het cafe op het plein om daar een cortado te nemen... of 2. Daar sta je dus tussen alle locals op weg naar hun werk. Iedereen stopte daar voor een bakkie en vooral sociaal contact. Dat is nog eens wat anders dan je Facebook checken met een Nespressootje! Haast? Het antwoord daarop is dus heel Spaans: mañana, mañana!

Als er iets zomerklaar betekent, dan is dat misschien dat wel: chill, de zon schijnt, iedereen is zomerklaar... en wat de rest ervan vindt, dat kan wachten tot mañana, mañana!

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.