Whole30’s Melissa Hartwig beantwoordt: ‘Ik heb alle diëten geprobeerd… en gefaald. Help’

In Amerika is Melissa Hartwig een begrip. Ze is bekend als de vrouw die het Whole30-programma heeft ontwikkeld, wat inmiddels bij letterlijk miljoenen mensen hun gezondheid, hun gewoontes en de manier waarop ze met eten omgaan, heeft veranderd. Verder staat ze bekend om haar 'tough love, heavy on the love'. Zeg maar: op een vriendelijke manier iets recht voor zijn raap zeggen.
Melissa heeft HealthCreators toestemming gegeven om haar blogs waarin ze vragen beantwoordt, in het Nederlands te publiceren.
Vandaag: Ik heb al allerlei diëten geprobeerd en faal steeds. Help!

Vraag: "Hoe begin ik aan een Whole30? Ik heb al van alles geprobeerd en faal steeds..."

Melissa: "

Het korte antwoord is: lees (of luister naar) mijn boek Food Freedom Forever.

Het langere antwoord: Je hebt allerlei diëten geprobeerd en je faalt steeds... omdat diëten waarbij op de calorieën gelet wordt GEMAAKT ZIJN om te falen. Maar wanneer je eenmaal die dieet-manier-van-denken hebt aangeleerd, wanneer je eenmaal gelooft...
dat het allemaal draait om het getal op de weegschaal,
dat je gewoon sterker moet zijn/harder moet zijn/meer wilskracht moet hebben,
dat er een wonder-middel of wonder-methode bestaat en
dat als je nu maar DIT ENE korte termijn afvalplan doet, dat dan alles op magisch wijze voor altijd veranderd zal zijn,
dan is het heel erg moeilijk om die dieet-manier-van denken weer AF te leren .
Je hebt het gevoel dat tenzij je de hele tijd honger hebt, tenzij het een lijdensweg is, tenzij je  iedere gram wilskracht die je hebt gebruikt, dat je dan niet succesvol kan zijn. En je enige definitie van succes is dat het getal op de weegschaal omlaag gaat.

Wat betekent dat je kans op succes met het VOLGENDE val-snel-af-plan, eigenlijk nul is.

Dat wil je niet nog een keer doen. Want iedere keer dat je opnieuw die cyclus opstart, korte termijn succes boekt en dan terug valt in oude gewoontes (en alles wat je was afgevallen weer aankomt), voel je dat je gefaald hebt. Alsof het jouw fout is. En de volgende keer bezweer je jezelf dat je sterker/harder/wilskrachtiger gaat zijn... maar je stofwisseling ligt op zijn kont, je zelfvertrouwen ligt ernaast en je hebt GEEN NIEUWE GEWOONTES geleerd van het oude dieetplan. Wat betekent dat je kans op succes met het VOLGENDE val-snel-af-plan, eigenlijk nul is.

Iedere keer als ik verwacht dat je weer in de oude dieet-manier-van-denken terug zou kunnen vallen... laat ik je een nieuwe manier van denken zien. (Ik doe dit al heel lang. Ik weet van je denkt en wanneer.)

Dus laten we dat niet nog een keer doen. Ik heb Food Freedom Forever geschreven als tegengif voor het 'afval-dieet'. En het is niet alleen dat het programma wat ik erin aanraadt (the Whole30) compleet anders is dan alle andere methodes. Het is de aanpak van onderaf aan, dat helemaal anders is.

Het boek besteedt aandacht aan uit die dieet-mindset komen en laat je een andere manier zien om naar het eten op je bord te kijken, hoe je eet en hoe je met eten omgaat. En iedere keer als ik verwacht dat je weer in de oude dieet-manier van-denken terug zou kunnen vallen... laat ik je een nieuwe manier van denken zien. (Ik doe dit al heel lang. Ik weet van je denkt en wanneer.)

Meer dan alle andere Whole30 boeken focust Food Freedom Forever op de psychologische en emotionele relatie die je hebt gehad met voedsel, eten en diëten... en hoe je EERST op een vriendelijke wijze jezelf moet corrigeren in de manier waarop je denkt. Zodat wanneer je met je Whole30 begint, dat je niet probeert om de Whole30 te doen in de vorm van een snel-wat-afvallen-dieet. (De snelste manier om je Whole30 succes om zeep te helpen).
Ik denk echt dat dit boek je kan helpen, niet in de laatste plaats omdat het erkenning geeft aan alle redenen waarom je alles hebt geprobeerd en hebt gefaald... en laat zien waarom dat niet jouw fout is.

Je hoeft van mij niet eens het boek te kopen, voor het geval dat je nu in je hoofd zegt: ze houdt gewoon een verkooppraatje voor haar boek.
Leen het van een vriendin, leen het in de bieb.
Want ik weet zeker dat dit het antwoord is. Dit boek is het boek waar ik de diepste emotionele band mee heb. En dat komt omdat ik jouw vraag duizenden keren heb gehoord en ik heb mijn antwoord erop met hart en ziel beschreven op de pagina's van Food Freedom. Probeer de Whole30 en Food Freedom plan. Volg het proces en blijf in contact met de Whole30 community voor steun, motivatie en liefde.
Weet, onthoud:, je bent veel krachtiger dan dat die andere programma je hebben laten geloven.

Op je gezondheid,
Melissa "

Volg en kom in contact met Melissa op Instagram, Twitter, en Facebook, en kijk ook haar Instagram Stories, waarin ze op een meedogenloze manier openheid geeft over haar leven.
Ook kan je een gratis abonnement nemen op Wholesome, de tweewekelijkse, Engelstalige nieuwsbrief van de Whole30.

Werk met Brenda aan Whole30 & Food Freedom

Brenda van HealthCreators is de enige Whole30 Certified Coach van Nederland (en de eerste van Europa). Zij werkt persoonlijk samen met Melissa Hartwig. Brenda is gespecialiseerd in het veranderen van een dieet-manier-van-denken naar Food Freedom.
HealthCreators biedt de Whole30 aan in een programma van 2 maanden, dus inclusief coaching door de herintroductie en het begin van je Food Freedom. Dat kan 1-op-1, samen met een buddy of in een groep.

Melissa Hartwig
Whole30 headmistress

De Whole30 verandert je gezondheid, je gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat. In Amerika is het programma inmiddels een begrip (en een werkwoord: To Whole30). Co-creator Melissa Hartwig runt het programma. Ze is een gecertificeerde sportdiëtist, die zich gespecialiseerd heeft in het veranderen van de manier waarop mensen met eten omgaan en het creëren van gezonde gewoontes die een leven lang meegaan.  Ze heeft inmiddels 4 bestsellers op haar naam staan (2 boeken samen met haar ex-man Dallas Hartwig). Ze is te gast geweest in Dr. Oz en Good Morning America, geïnterviewd door The New York Times, The Wall Street Journal, Shape, en Self magazine. Ze staat op #27 in de Greatists Top 100 van meest invloedrijke mensen op gebied van gezondheid en fitness. Ze heeft op meer dan 150 gezondheidsseminars gesproken als keynote speaker op het gebied van gezondheidstrends, social media, branding & ondernemerschap.
Op Instagram zijn er meer dan 3 miljoen berichten met de hashtag #whole30.
Melissa houdt van kettlebell training, yoga, wandelen, alleen rezien en motor rijden. Ze woont in Salt Lake City, UT.
In 2017 heeft Melissa het Whole30 certified coach-programma opgezet, waarvan HealthCreator Brenda een van de eerste certificaten heeft behaald.

Brenda Heskes
Whole30 Certified Coach

HealthCreator Brenda is een van de 10 eerste gecertificeerde coaches van het Amerikaanse levensstijlprogramma Whole30 ter wereld. En daarmee de eerst in Nederland.
Sinds 2015 werkt HealthCreators samen met de creators van het Whole30 programma en bieden wij de Whole30 aan als onderdeel van onze totaal aanpak. Als voedingscoach helpt Brenda je om persoonlijke kennis te krijgen over welk eten voor jou en je doelen werkt... en welk eten niet. Ook vinden we oplossingen voor hardnekkige gewoontes, door nieuwe routines te ontwikkelen. Daarnaast biedt HealthCreators specifieke informatie over hoe je een Whole30 kan doen in Nederland... omdat onze situatie toch anders is dan de Amerikaanse.

“Iedereen die regelmatig een (nieuw) dieet volgt, zogenaamde serial dieters,  kan het je uitleggen: ieder dieet en trainingsplan kan je een tijd lang volhouden. Soms moet je op je tandvlees lopen, maar je houdt vol... dat zou je zelfs met de Whole30 kunnen doen. Juist daarom ligt de focus niet alleen op het volgen van de regels van wat je wel-en-niet kan eten, maar ook op de lessen die we leren tijdens de herintroductie. Daarnaast veranderen we gewoontes die je hebt en waardoor het resultaat van diëten later weer teniet gedaan worden, bouwen we aan karaktereigenschappen die je helpen een eigen persoonlijk plan te maken: een gezonde Food Freedom”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.