Het is bloemkool… geen Hans Klok!

Stel, je hebt een pizza... met een bodem van tarwebloem, tomatensaus erop, kaas, wat ham en champignons, misschien wat ui, olijfolie eroverheen... dan heb je een prociutto funghi pizza. Lekker... maar zie je dat als gezond? Tuurlijk niet: pizza is nooit een gezonde keuze! Wil niet zeggen dat je het nooit moet eten... maar niet voor je gezondheid.
#
Nu gooi ik er 70 gram bloemkoolroosjes overheen, over diezelfde pizza (beetje jammer van de smaak)... maar nu de vraag: is het nu ineens een gezonde maaltijd? Door 70 gram bloemkool toe te voegen? Tuurlijk niet! Bloemkool, hartstikke gezond, misschien lekkerder in een ander recept... maar het verandert niets aan de rest van de pizza. Het is bloemkool, geen Hans Klok!
#
Zie hier het probleem met de pizzabodems van Magioni, nu tot in de Albert Heijn te koop. BLOEMKOOLPIZZA... staat er op de verpakking... maar het is pizza met bloemkool en dat is een verschil!
#
Zelf schrijft Magioni op hun site: Wij maken van jouw guilty pleasure een healthy pleasure. En dat is dus niet waar... ze voegen aan een gewone pizzabodem 70 gram groenten toe. Dat haalt niets van de andere ingrediënten weg... je wordt gefopt, of beter: je laat je foppen!
#
Dit geld natuurlijk vooral voor mensen die zich realiseren dat bijvoorbeeld tarwe nooit een gezonde keuze is. Niet iedereen heeft meteen een glutenallergie, dat klopt. Maar in mensen met gezondheidsklachten, en dat kan ook zijn dat je herstel na sporten onwijs lang duurt of dat je weinig energie hebt, kan vaak geconstateerd worden dat hun darmen niet meer zo waterdicht zijn als ze zouden moeten zijn. Een lekke darm, noem je dat. En veel van die mensen hebben non-celiac gluten sensitivity... en dus alle reden om tarweconsumptie voor de uitzonderingen te houden.
#
Een pizza, ook deze, is nooit een gezonde keuze. Zolang je je dat realiseert, kan je er altijd nog voor kiezen om 'm wel te eten! En de consequenties op de koop toe te nemen...
#
Misschien denk je nu: wat is het verschil dan?
Nou, dat is vooral mentaal... als jij denkt dat je met je bloemkoolpizza een gezonde(re) maaltijd hebt gehad, dan denk je de volgende dag niet 2x over weer een ongezonde keuze. Omdat je die pizza 'vergeet' mee te tellen, die was namelijk 'gezonder'... ongemerkt kan je dan verder van je gezonde gewoontes weglopen dan je wil.

Lees ook: "Hoe een gezondere keuze je doel saboteert"

Wolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.