Whole30’s Melissa Hartwig beantwoordt: ‘Moet ik nieuwe vrienden zoeken?’

In Amerika is Melissa Hartwig een begrip. Ze is bekend als de vrouw die het Whole30-programma heeft ontwikkeld, wat inmiddels bij letterlijk miljoenen mensen hun gezondheid, hun gewoontes en de manier waarop ze met eten omgaan, heeft veranderd. Verder staat ze bekend om haar 'tough love, heavy on the love'. Zeg maar: op een vriendelijke manier iets recht voor zijn raap zeggen.
Melissa heeft HealthCreators toestemming gegeven om haar blogs waarin ze vragen beantwoordt, in het Nederlands te publiceren.
Vandaag: Moet ik andere vrienden gaan zoeken?

Vraag: "Ik heb een Whole30 gedaan en ga goed in mijn Food Freedom. Er is wel een heleboel veranderd in wat ik wel en niet wil eten en drinken. Dat maakt het soms lastig om af te spreken met vrienden. Ik heb weleens voorgesteld om samen naar yoga te gaan in plaats van naar de kroeg en dat deden ze wel, maar klagend. Ook willen ze vaak afspreken voor bijvoorbeeld een high tea of een high wine, en daar heb ik nauwelijks keuzes die passen in mijn Food Freedom.
Ik heb er al gesprekken over gevoerd en suggesties gedaan... maar is er een punt waarop je nieuwe vrienden moet gaan zoeken om je gezonde levensstijl vol te kunnen houden?"

Melissa: "

Dit is een lastige en ik waarschuw van te voren alvast: hier zijn geen makkelijke antwoorden voor. Aan de ene kant is het belangrijk dat je jezelf omringd met mensen die je groei-mindset en gezonde levensstijl steunen. Aan de andere kant, zou je hopen dat oude vriendschappen zo sterk zijn dat dat belangrijker is dan wat er op je bord ligt of in je glas zit. Als ik naar mijn eigen vriendenkring kijk, dan zit daar eigenlijk niemand tussen die niet op een of andere manier een gezonde levensstijl heeft. Zelfs als dat op een andere manier is, zijn ze zich er wel van bewust dat ook ik voorkeuren heb om te socializen... en ik ben me bewust van hun voorkeuren.

Want: daar heb je vrienden voor, toch?

Optie 1: Wees assertiever

Je hebt hier een aantal opties. Allereerst: wees nog assertiever over wat voor jou werkt. Als zij voorstellen om te gaan drinken en jij weet dat ze niet in zijn voor yoga, is er dan een andere activiteit die iedereen leuk vind? Of als ze voorstellen om te gaan lunchen in een bakkerwinkeltje, dan kan je zeggen: "Dat is niets voor mij, kunnen we ook naar XYZ?"... dan moet je wel een tentje noemen waar iedereen iets kan bestellen wat ze lekker vinden. (Hou ook rekening met de anderen: misschien vind jij dat restaurantje waar ze heel exclusief biologische gegrild beenmerg serveren helemaal fantastisch, maar willen je vrienden bier en bitterballen. Zoek iets wat ertussen in zit).

Misschien voel je de verleiding om iedere keer de groep zijn zin te geven, voor een compromis te gaan wat eigenlijk niet voor jou werkt, en dat kan ook averechts gaan werken.
Wanneer iedereen heel erg graag een ijsje wil gaan eten, dan kan je met ze meegaan en geen ijs nemen... en hoewel het dan niet jouw intentie is, kan het feit dat jij daar gezond zit te wezen terwijl zij ijs inhaleren tot spanning leiden. Zij kunnen dat zien als een veroordeling van hun levensstijl. Of ze gaan zich verdedigen. Of ze maken van jou het pispaaltje

Dit is ook een goede test voor jou... want wanneer je vriendengroep NOOIT een compromis wil sluiten zodat jij ook mee kan doen, voelt dat je er nog steeds bijhoort en welkom bent... zijn het dan echte, goede vrienden?

Optie 2: Maak OOK andere vrienden

Je volgende optie is om met je vertrouwde vriendengroep af te spreken wanneer ze dingen doen waaraan je mee kan doen... een avond doorzakken sla je dan over maar je gaat mee met een wandeling door de duinen. Tegelijkertijd ga je op zoek naar nieuwe vrienden die dezelfde dingen leuk vinden als jij nu. Maak een praatje na de yogales, word lid van een wandelvereniging of hardloopclub, begin een gesprek met iemand die ook zijn hamburger zonder brood besteld aan het tafeltje naast je. Je hoeft je oude vrienden niet op te geven om tegelijktijd nieuwe mensen te vinden die wel je gezonde gewoontes steunen, die je meenemen naar leuke activiteiten en die je groei-mindset helpen ontwikkelen.

Optie 3: Neem afscheid

Laatste optie: wanneer de relatie met je oude vrienden onder meer en meer spanning komt te staan, wanneer ze onaardige opmerkingen over of tegen je maken (de hele tijd), wanneer ze steeds proberen om je gezonde levensstijl te ondermijnen, zelf wanneer je hebt aangegeven hoe belangrijk dit proces voor je is... dan moet je misschien afscheid nemen van die groep. Dat hoeft niet groots en dramatisch of met ruzie... het is heel normaal voor vrienden om uit elkaar te groeien als de een een ander pad inslaat dan de andere(n). Dat is niemands schuld...
Wanneer ze je bewust buitensluiten, dan zou je er wel voor kunnen kiezen om het er in ieder geval met iemand aan te kaarten hoe jij je daardoor voelt: "Ik heb ontzettend mijn best gedaan met het kiezen van dingen om te doen en plekken te zoeken om af te spreken waar we allemaal ons zin kunnen krijgen... maar omdat jullie steeds afspreken om plekken waarvan jullie weten dat dat lastig is voor mij, ben ik niet op mijn gemak. Ik voel me buitengesloten en het is op deze manier ongemakkelijk om met jullie af te spreken."
Wanneer je zo duidelijk benoemd wat het met jou doet, draaien ze alsnog bij... of niet en ze gaan in de verdediging of worden boos. Als dat gebeurt, dan verlies je eigenlijk niets wanneer je afscheid van ze neemt, omdat je toch al klaar was met dat gedrag. En: jij bent tenminste oprecht geweest en kan de vriendschap los laten omdat je weet dat jij er alles aan gedaan hebt.

Verandering van seizoenen

Wanneer ik terugkijk op mijn eigen leven, dan hebben mijn vriendschappen 'seizoenen'. Er waren periodes waar ik heel close was met een groep, dan veranderen er dingen (mensen verhuizen, gaan trouwen, krijgen kinderen, veranderen van sportschool) en dan drijf je langzaam uit elkaar. Wanneer je er op die manier naar kijkt, dan is het niet zo raar dat wanneer jij een Whole30 doet en ineens een gezonde groeispurt doormaakt, met nieuwe gewoontes en een nieuwe manier om met eten om te gaan... dat de mensen om je heen ook veranderen. Het heeft niets te maken met de vriendschappen, het is gewoon menselijk dat je je wil omringen met andere mensen die je steunen en helpen met het beste uit jezelf halen.

Dus, schrijf je vrienden niet meteen af... maar blijf ook niet zo lang rondhangen dat je eigen doelen in gevaar komen omdat zij niets willen aanpassen. Zorg eerst voor jezelf, zelfs als dat betekent afscheid nemen van dingen (en mensen) die niets meer bijdragen aan je leven.

Op je gezondheid,
Melissa "

Volg en kom in contact met Melissa op Instagram, Twitter, en Facebook, en kijk ook haar Instagram Stories, waarin ze op een meedogenloze manier openheid geeft over haar leven.
Ook kan je een gratis abonnement nemen op Wholesome, de tweewekelijkse, Engelstalige nieuwsbrief van de Whole30.

Werk met Brenda aan Whole30 & Food Freedom

Brenda van HealthCreators is de enige Whole30 Certified Coach van Nederland (en de eerste van Europa). Zij werkt persoonlijk samen met Melissa Hartwig. Brenda is gespecialiseerd in het veranderen van een dieet-manier-van-denken naar Food Freedom.
HealthCreators biedt de Whole30 aan in een programma van 2 maanden, dus inclusief coaching door de herintroductie en het begin van je Food Freedom. Dat kan 1-op-1, samen met een buddy of in een groep.

Melissa Hartwig
Whole30 headmistress

De Whole30 verandert je gezondheid, je gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat. In Amerika is het programma inmiddels een begrip (en een werkwoord: To Whole30). Co-creator Melissa Hartwig runt het programma. Ze is een gecertificeerde sportdiëtist, die zich gespecialiseerd heeft in het veranderen van de manier waarop mensen met eten omgaan en het creëren van gezonde gewoontes die een leven lang meegaan.  Ze heeft inmiddels 4 bestsellers op haar naam staan (2 boeken samen met haar ex-man Dallas Hartwig). Ze is te gast geweest in Dr. Oz en Good Morning America, geïnterviewd door The New York Times, The Wall Street Journal, Shape, en Self magazine. Ze staat op #27 in de Greatists Top 100 van meest invloedrijke mensen op gebied van gezondheid en fitness. Ze heeft op meer dan 150 gezondheidsseminars gesproken als keynote speaker op het gebied van gezondheidstrends, social media, branding & ondernemerschap.
Op Instagram zijn er meer dan 3 miljoen berichten met de hashtag #whole30.
Melissa houdt van kettlebell training, yoga, wandelen, alleen rezien en motor rijden. Ze woont in Salt Lake City, UT.
In 2017 heeft Melissa het Whole30 certified coach-programma opgezet, waarvan HealthCreator Brenda een van de eerste certificaten heeft behaald.

Brenda Heskes
Whole30 Certified Coach

HealthCreator Brenda is een van de 10 eerste gecertificeerde coaches van het Amerikaanse levensstijlprogramma Whole30 ter wereld. En daarmee de eerst in Nederland.
Sinds 2015 werkt HealthCreators samen met de creators van het Whole30 programma en bieden wij de Whole30 aan als onderdeel van onze totaal aanpak. Als voedingscoach helpt Brenda je om persoonlijke kennis te krijgen over welk eten voor jou en je doelen werkt... en welk eten niet. Ook vinden we oplossingen voor hardnekkige gewoontes, door nieuwe routines te ontwikkelen. Daarnaast biedt HealthCreators specifieke informatie over hoe je een Whole30 kan doen in Nederland... omdat onze situatie toch anders is dan de Amerikaanse.

“Iedereen die regelmatig een (nieuw) dieet volgt, zogenaamde serial dieters,  kan het je uitleggen: ieder dieet en trainingsplan kan je een tijd lang volhouden. Soms moet je op je tandvlees lopen, maar je houdt vol... dat zou je zelfs met de Whole30 kunnen doen. Juist daarom ligt de focus niet alleen op het volgen van de regels van wat je wel-en-niet kan eten, maar ook op de lessen die we leren tijdens de herintroductie. Daarnaast veranderen we gewoontes die je hebt en waardoor het resultaat van diëten later weer teniet gedaan worden, bouwen we aan karaktereigenschappen die je helpen een eigen persoonlijk plan te maken: een gezonde Food Freedom”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.