Wat wil je dat de weegschaal je vertelt, wat je niet al weet?

Het hoort bij het ochtendritueel van miljoenen mensen: even op de weegschaal staan. Maar wat vertelt die weegschaal je? Natuurlijk, je gewicht, maar dat verschilt echt niet zo heel veel met gisteren…
Veel mensen wegen eigenlijk iets anders: hun (eigen)waarde en laat de weegschaal dat nu net niet kunnen weergeven!

In de studio hebben we een weegschaal, een Tanita, die ook andere dingen weegt als je vetpercentage, botmassa, H20, je metabole leeftijd zelfs!
We willen mensen die dat soort gegevens willen weten, kunnen bedienen… maar zelf hechten we er inmiddels bijna geen waarde meer aan. Het dure stuk plastic vol elektronica kan je weinig dingen vertellen die je niet al weet.

Heb je echt bevestiging nodig?

Heb je het gevoel (ongewenst) aangekomen te zijn? Heb je dan echt een weegschaal nodig om dat te bevestigen?
Heb je het gevoel (ongewenst) afgevallen te zijn, omdat je broek losser zit bijvoorbeeld? Wat gaat de weegschaal je dan vertellen wat je niet al weet?
En: wat gebeurt er wanneer je wel lekkerder in je vel zit, maar het getal op de weegschaal spreekt tegen dat dat aan je gewicht ligt… waar vertrouw je dan op: hoe je je voelt of op dat getal?
Geven we de weegschaal niet veel te veel macht over onze dag? Persoonlijk heb ik de weegschaal meer slechte invloed zien hebben (op mezelf en anderen) dan echt goede invloed.

Informatie van buitenaf

Het is super moeilijk om feeling te krijgen met je lichaam, wat het nodig heeft om optimaal te functioneren… wanneer je op informatie van buitenaf vertrouwd om een plan te maken hoe je omgaat met je lichaam.
En het getal op de weegschaal is informatie van buitenaf!
Afvallen is niet altijd een goede ontwikkeling, wanneer je spiermassa verliest bijvoorbeeld doordat je je calorieën keihard, te hard, terug schroeft. Dan wordt je fragiel en zwak (zeker vrouwen op latere leeftijd).
Aankomen is niet altijd een slechte ontwikkeling, Naomi doet er een moord voor: aankomen in spiermassa… maar ook aankomen en je eindelijk energiek voelen of gezond.

Een klein deel…

Daarnaast veranderen de cijfers op de weegschaal soms net zo snel (of sneller) dan de beurskoersen.
Wanneer jij jezelf vertelt dat je alleen gelukkig kan zijn bij een bepaald gewicht, dan naai je jezelf… ja, dat staat er: dan NAAI je jezelf.
Als je jezelf weegt, je drinkt daarna een groot glas water en je weegt opnieuw, dan ben je aangekomen! Bij twee grote glazen ben je veel aangekomen… het is informatie, maar een bijzonder klein deel van de hele gezondheidspuzzel.
⁣Dat is precies de reden waarom je tijdens de Whole30 nog geen teen op de weegschaal mag zetten: we willen dat je voor de verandering eens op alle andere verbeteringen die je boekt met gezond eten gaat letten.
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, vrij naar Peter Koelewijn: Kom van die weegschaal af!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.