Waarom HealthCreators’ NutritionSchool?

De afgelopen week heb ik veel vragen gekregen over de HealthCreators NutritionSchool, die aanstaande zaterdag begint met de eerste workshop: Gezonde keuzes, een pad door het informatie-oerwoud.
Mensen wilden weten of ik alleen maar de Whole30 ging uitleggen... Antwoord: Nee.
Mensen wilden weten of ik ze ging leren koken... Antwoord: hell no!
Mensen wilden weten of ik ze supplementen ging verkopen... Antwoord: nee, het is niet een soort Tupperware-party.
In dit blog, leg ik uit wat mijn motivatie is en wat je een beetje kan verwachten.

Regelmatig verschijnt er een berichtje in de media over een supersupplement, een BN-er met een wonderdieet of een doodgewoon voedingsmiddel, dat ineens zowat magische krachten lijkt te beschikken. Dan vragen mensen of ik dat gezien/gehoord heb en of het waar is.
Gelukkig heb ik goede ervaring met het snel uitzoeken van informatie (al die jaren journalistieke ervaring toch nog ergens goed voor!) en meestal valt het antwoord in een van deze categorieën: commercie (supersupplement en BN-ers), journalist schrijft overtrokken artikelen op basis van een wetenschappelijk onderzoek wat hij/zij maar half heeft gelezen of half heeft begrepen (of er paste geen lekkere krantenkop boven de echte informatie)... of: het klopt wel, maar is niet op iedereen van toepassing.
Aangezien iedere dag de krant, TV-rubrieken en miljoenen blogs volgeschreven moeten, worden we overspoeld met dit soort informatie, die regelmatig tegenstrijdig is... De ene dag is rode wijn hartstikke goed voor je, het volgende artikel voorspelt je dat je er hartstikke dood aan gaat.

Voedingwijze als religie

Een andere tendens die ik zie is dat mensen hun persoonlijke keuzes in voeding, belijden als een religie. Ik ben natuurlijk 20 jaar vegetariër geweest, maar ik ben nooit tijdens het kerstdiner gaan staan om 'Meat is Murder' te roepen (zoals een studievriend van me ooit deed). Sterker nog: voor anderen warmde ik met droge ogen van die goedkope smerige zakjes saté op. Misschien inconsequent, maar ik heb me altijd op het standpunt gesteld dat mijn vegetarisme mijn persoonlijke keuze was. Geïnteresseerde vragen beantwoordde ik met veel plezier... maar als een soort vega-evangelist te werk gaan is nooit in me opgekomen. Zo ga ik zelfs nu nog om met de Whole30: ik ben geen evangelist maar iedereen die wil profiteren van het programma kan op mijn hulp rekenen!
Hoe anders is het nu met heel veel veganisten aan de ene kant... en aan de andere kant van de lijn met verstokte vleeseters of fanatieke paleo-ers en keto-ers. Ze vechten elkaar op internet de tent uit... met informatie die er vaak heel betrouwbaar en goed doordacht uitziet. Vaak ook nog fraai vorm gegeven. 1 probleem: het kan niet allebei waar zijn!
Zo raken we steeds verder in de war...

Waarom HealthCreators’ NutritionSchool?

Dit is precies de reden waarom ik de workshop-serie "HealthCreators' NutritionSchool" ga beginnen. En waarom workshop 1 de titel heeft gekregen: Gezonde keuzes, een pad door het informatie-oerwoud. Wat ik aan de orde ga stellen, is dit:

  • Die verwarring over gezonde voeding. Veel conflicterende informatie. Hoe weet je wat waar is?
  • Er is te veel aandacht naar calorieën tellen en te weinig aandacht voor andere gezondheidsaspecten.
  • Er is veel aandacht voor hacks & magic pills. Heel veel aandacht voor details, terwijl de meesten van ons de gezonde, grote lijn niet eens te pakken hebben.
  • De meeste aandacht gaat uit naar uiterlijk. Weinig aandacht voor gezondheid, energie, slaap, hormonale processen

Kennis delen

Ik houd me sinds 2014 fulltime bezig met voeding. Ik heb in die jaren heel veel kennis opgedaan en ik kan ook heel snel informatie uitzoeken en/of checken. Die kennis wil ik delen, Ik ben heel down to earth  en hoewel ook HealthCretaors met verschillende programma's werkt, ben ik niet dogmatisch. Natuurlijk: als je mijn advies wil over een veganistische levensstijl, dan is mijn belangrijkste advies: vraag het iemand anders, want ik heb hier te weinig specifieke informatie over.
Onze overtuiging is dat voeding en de uitwerking van bepaalde voedingsmiddelen enorm persoonlijk is: wat werkt voor mij, hoeft niet voor jou hetzelfde te werken. Heel vaak is informatie ook een stuk genuanceerder dan hoe het gepresenteerd wordt. Een persoonlijke aanpak, ook wel Personalized Nutrition genoemd... en ook daarover zal het deze zaterdag gaan.
We beginnen om 15:00uur en het zal ongeveer 2 uur duren. Er zijn nog plekken, dus schrijf je in!

Schrijf je in voor HealthCreators NutritionSchool!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.