“We live doing so much and with so little time that anything unrelated to the to-do list, like taking a nap, say, or reading a novel, actually creates stress”

"Iedereen in de hele wereld zegt dat je minder moet werken om meer uit het leven te halen, meer genieten, meer aandacht voor de mensen die ertoe doen. Maar slechts weinigen van ons doen ook echt iets met die wijsheid. De reden is simpel: druk (en daardoor doodmoe) zijn is een statussymbool in onze maatschappij en je eigenwaarde hangt af van hoeveel je gedaan krijgt. We moeten zoveel doen in zo weinig tijd dat iets doen wat niet op de to-do-list staat, bijvoorbeeld een tukje doen of een boek lezen, stress oplevert." - Brene Brown.
#
Ik ben nog een redelijk nieuwe ondernemer, op mijn 43e begonnen en daarvoor altijd in loondienst gewerkt. Een van de moeilijkste dingen, vind ik, is dat ik eigenlijk altijd en overal kan werken... en er is ook altijd wat te doen. Omdat Naomi en ik samen 1 bedrijf hebben, loop je de kans dat je ook thuis veel praat over werk-dingen... maar dan anders dan vroeger: niet een grappig verhaal delen van iets wat je hebt meegemaakt tijdens je werkdag of even spuien over een vervelende collega, maar een half werkoverleg... Zelfs onze gesprekjes vlak voor het slapen gaan, in een donkere slaapkamer, gaan soms over prestaties en uitdagingen van de mensen waarmee we werken bij HealthCreators. Dat is niet goed... We vinden jullie super lief, maar jullie horen niet in onze slaapkamer!
#
Bij mensen waarmee ik werk zie ik het ook vaak... in heel Nederland gaan als de kinderen (eindelijk) op bed liggen, de laptops open en wordt er nog driftig doorgewerkt aan mails, rapporten en presentaties. Het lijkt wel of het moet, alsof je anders nooit verder zal komen in je carrière. Dit zijn niet alleen ondernemers, ook mensen in loondienst tikken er regelmatig nog een extra werkdag in de week in aan uren in de avond, thuis. Het levert misschien een keurig lege email IN-box op en complimenten voor je rapport... maar het kost VEEL MEER!
#
Ik las deze week een artikel over de Deense werkweek en hoe er in dat land wordt gekeken naar dingen als overwerken. De werk-cultuur daar is veel meer dat je een sukkel bent die niet kan plannen als je moet overwerken. Iedereen gaat om een uur of 1600, misschien 1700 naar huis... en gaat dan leven! Wanneer iemand een afspraak heeft om te trainen om 1600uur, dan worden er op dat tijdstip geen vergaderingen gepland. Hobbies, sport, familie, vrienden... dat tukje, dat boek. Het werk wacht wel tot morgen...
#
In het boek 'Nooit meer te druk' van Tony Crabbe, wat ik aan het lezen ben, staat waarheid na waarheid die al onze excuses om maar door te blijven produceren op ons werk onderuit schoppen. Meer, meer, meer.... levert voor je geluksbeleving minder, minder, minder op. Hij pleit ervoor om uit te zoeken wat je kernwaarden zijn, 2 of 3... en van daaruit je leven te leven. Keuzes te maken, gebaseerd op wie je wil zijn en wat je wil doen met je leven.
#
Het lastige daarbij is... dat je moet leren 'nee' zeggen. Soms zelfs tegen grote kansen... en dat, valt niet zo best in Nederland, daar snappen wij als productief volkje niets van: "Hoezo kom je niet vergaderen... zwemles van je kind... kan je moeder die niet brengen dan?".
#
Ik ben niet de enige die hiermee worstelt... deze week artikelen/boeken gelezen van Dallas Hartwig, Brene Brown en Tony Crabbe die precies weten hoe het moet... en het ook moeilijk vinden om die keuzes te maken. Je staat dus niet alleen! Brene Brown schrijft wel dat ze, samen met haar man, een paar jaar geleden een aantal moeilijke beslissingen heeft genomen: "Vorig jaar heb ik 85% van de uitnodigingen om te presenteren of workshops te geven afgeslagen. Omdat ik ervoor kies om minimaal 4 avonden in de week met het gezin gezamenlijk te eten".
#
Tijden een heerlijk kopje koffie op een zonnig terras gisterochtend, hebben Naomi en ik elkaar en onszelf ook beloofd dit soort moeilijke keuzes eens echt door te gaan voeren. En meer te gaan genieten van dingen die niets met HealthCreators te maken hebben. Want de belangrijkste health die we moeten createn... is die van onszelf![Brenda]

Lang lees blog

Lees ook ons lang-lees-blog van deze week, het eerste deel van een zomerserie over de Whole30.
Zomerseriekopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.