Orthomolecu-wat? De kennis achter ons voedingsadvies!

Whole9 Nutrition Partner, staat er boven dit blog. Dat zijn wij,  als allereerste in Nederland en als tweede in Europa (naast een CrossFit box in Zweden). In Amerika is vooral de uitdaging Whole30 heel 'hot', omdat het geweldige successen geeft, zoals meer energie, betere gezondheid en wellicht een paar kilo lichter.

Wij zijn trots op onze samenwerking met het bedrijf van Whole9-grondleggers Dallas en Melissa Hartwig, die al twee bestsellers hebben geschreven over hun methode. Ze waren het afgelopen jaar niet van de tv te slaan. Ze waren zelfs bij Dr. Oz te gast. Al mochten ze daar voornamelijk vertellen dat je ermee kunt afvallen ;-). Maar wat is nu de achtergrond van het programma en wat kan jij ermee?

The Flintstones? Nee!

Ons Whole9-voedingsadvies en ons coachingsprogramma rond de Whole30 hebben allebei hun basis in Paleo-voeding. Dallas en Melissa Hartwig zijn allebei in de leer (geweest) bij Robb Wolf, de schrijver van The Paleo Solution. Paleo staat in Nederland bekend als oervoeding of eten als een oermens. Technisch gezien heeft het weinig met The Flintstones of Captain Caveman te maken: het voedingsprogramma is gebaseerd op het eten van de laatste generaties jagers-verzamelaars, van ongeveer tienduizend jaar geleden. Voor dit blog laat ik de hele discussie over de oorsprong van Paleo even voor wat het is. Er is namelijk genoeg andere discussie binnen de Paleo-gemeenschap over wat gezonde voeding is. Wel of geen zout? Wel of geen kaas? Wel of geen aardappels? Het is maar goed dat we niet meer met knuppels rondlopen, zelfs de Paleo-mensen niet, anders was er vast een hersenpan gesneuveld. Mensen begeven zich op het internet als een soort 'Paleo-politie': 'Als de jagers-verzamelaars het niet aten, dan mag je het nu ook niet,' klinkt het dan als reprimande. Terwijl er aan de andere kant een heleboel mensen 'creatief met Paleo' waren en van toegestane ingrediënten absoluut junkfood maakten: van toetjes en taartjes tot aan Paleo-Pop-Tarts! Bovendien had de voedingsindustrie de populariteit van de term Paleo ook ontdekt, waardoor er in Amerika steeds meer Paleo-producten op de markt kwamen waarbij je je vraagtekens kan zetten wat gezondheid betreft.

Eten waar je gezonder van wordt

De Whole30, en het voedingsadvies dat bij de Whole9 hoort, is eigenlijk een soort beweging tegen zowel die Paleo-politie als Paleo-junkfood. Terug naar gezonde voeding en gezonde eetgewoonten. Goodbye Paleo-Pop-Tart! De ontwikkeling van het programma begint in 2009. De belangrijkste grondregel: deel voeding in twee categorieën in. Voeding waar je gezonder van wordt en voeding waar je minder gezond van wordt. Dat kan zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid zijn. De Hartwigs trokken een duidelijke lijn. De eerste proefkonijnen waren zij zelf. Met geweldige resultaten! Meer energie, oude blessures genazen, beter slapen, minder huidproblemen, glanzender haar, sterkere nagels. Steeds meer mensen kwamen naar hen toe, ook mensen met (beginnende) gezondheidsklachten: van burn out-achtige verschijnselen tot (pre-)diabetes. Veel van die klachten verminderden of verdwenen. Successen

bereikt met een programma van dertig dagen. Dat is nu de Whole30. Ze bouwden een solide raamwerk waarin veel Paleo-voeding prima past, maar waar geen plek is voor Paleo-poepelegein. Ze werden beroemd door hun standpunt dat ze meer geïnteresseerd zijn in gezondheid dan in geschiedenis. Op die manier hadden ze ook niets meer te maken met de Paleo-politie. Past bepaalde voeding binnen het raamwerk, dan is het toegestaan. Ook als de oermens het niet at! Welkom zout, (geklaarde) grasboter en gewone aardappels (maar niet chips & friet). Naast de voedingsregels die echt zwart-op-wit staan, bestaat er ook nog zoiets als 'de geest' van het programma. Daaronder vallen veel gedragsregels, maar die zijn minder zwart-wit. Eten dat bij sommige mensen problematisch gedrag kan oproepen, hoeft voor andere geen probleem te zijn. Ik heb/had bijvoorbeeld problematisch gedrag bij chips: de zak moest zo snel mogelijk leeg. De eindredacteur van het televisieprogramma Netwerk riep altijd als ik in de nazit de zak chips in handen kreeg: 'Wie nog chips wil, heeft vijf minuten. Brenda heeft de zak te pakken...' Tja...ik heb inmiddels al langer dan een jaar geen zak chips meer vast gehad. Dat probleem is daarmee wat mij betreft opgelost.

Orthomoleculaire voedingsleer

Inmiddels houden wij ons ruim anderhalf jaar bezig met de Whole30, waarvan Brenda bijna fulltime. Zo zijn we ook aan dat partnerschap gekomen. We kunnen altijd terecht bij het team van Whole9 met vragen, maar daar zit toch altijd vertraging in, al was het maar vanwege het tijdsverschil. Daarom is Brenda orthomoleculaire geneeskunde gaan studeren bij de Natura Foundation. Orthomolecu-wat? Het is een samentrekking van het Griekse woord orthos, dat ‘goed', 'juist' of 'gezond’ betekent en het woord 'moleculair', dat wil zeggen ‘op het niveau van moleculen’. Orthomoleculaire therapie bevordert de gezondheid of herstelt ziekten. Tweevoudig Nobelprijs-winnaar Linus Pauling noemt orthomoleculaire geneeskunde 'het behouden van  een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door middel van het veranderen van concentraties van substanties in het menselijk lichaam, die normalerwijze voor handen zijn in het lichaam en voor de gezondheid noodzakelijk zijn'. (Bron: Science, 1968).  Kortom: voeding als medicijn. Eventueel aangevuld met voedingssupplementen als de verandering via alleen voeding niet snel genoeg gaat. Het voedingsleergedeelte van de opleiding sluit bijna naadloos aan op het raamwerk dat de Hartwigs hebben gemaakt bij hun afweging of bepaalde voeding binnen het programma past... of juist niet. Hierdoor kunnen wij inmiddels vanuit onze eigen kennis accenten leggen in het programma en daardoor nog beter advies geven voor een gezond eetpatroon en bij beginnende gezondheidsklachten. Daarnaast nemen wij de titel van het eerste boek van Dallas en Melissa Hartwig, It Starts With Food, heel serieus. Het begint met eten. Wij werken daarom aan alles: Training, Mindset & Nutrition.

Om op die manier je leven te veranderen. Wil jij meer energie, beter slapen, minder stress, betere sportprestaties? Neem contact met ons op of download ons gratis e-boek!

Wordpress

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.