Op welk niveau van bekwaamheid zit jij?

Soms ben je ontevreden over hoe het gaat op een bepaald vlak in je leven: je sportieve prestaties, je gezondheid, de manier waarop mensen met je omgaan. Het allervervelendst is het wanneer je je vinger er niet op kan leggen waar het aan ligt.
Dat gebeurt wanneer je op het niveau onbewust-onbekwaam zit. Wanneer je dan gaat leren hoe je wel het gewenste resultaat krijgt, gaat dat via nog drie stadia, totdat het uiteindelijk vanzelf gaat.

Onbewust Onbekwaam

Ken je dat: iets lukt niet en je hebt geen idee waaraan het ligt? Dan ben je onbewust onbekwaam. Soms ben je zelfs ZO ONBEWUST onbekwaam dat je niet eens de link legt tussen hetgeen je doet (of juist niet doet) en het probleem wat je hebt (of het resultaat wat uitblijft). Je loopt met een groot vraagteken boven je hoofd: waarom heb ik dat nou altijd? En soms gooi je er dan maar een verklaring tegenaan die er in ieder geval voor zorgt dat je niets hoeft te ondernemen. “Zo ben ik nu eenmaal”, bijvoorbeeld. Of: “Het zit in de familie”. Soms is weten dat je iets niet weet of kan, ook de ultieme comfort zone. Wat het je oplevert, is dat je ook niet in actie hoeft te komen!

Voorbeeld uit ons leven: In het begin van onze relatie, botste Naomi en ik best regelmatig… ik snapte soms niets van haar gedrag of reactie op een spontane actie van mij. Zij snapte niet veel van mijn schijnbaar oneindige stroom aan ideeën en hoe ik regelmatig niet in actie kwam op zo’n idee of halverwege ineens weer wat anders ging doen.
We hadden geen idee waaraan het lag: misschien pasten we toch niet zo goed bij elkaar? Want, tja: je bent nu eenmaal zoals je bent, niet? Spoiler alert: nee, dat is niet zo!

Onze volgende stap kwam toen ik iets nieuws leerde: ik kreeg informatie over communicatiestijlen… werd nieuwsgierig en polste bij Naomi of ze hier met mij aan wilde werken.

Bewust Onbekwaam

Dus… dan leer je iets nieuws, krijgt nieuwe kennis of je krijgt een inzicht: “Oh, werkt dat zo”. In het voorbeeld van de communicatiestijlen hebben we samen een training gedaan, waar we erachter kwamen dat de manier waarop we communiceren heel verschillend is. We zijn allebei een tikkie dominant, maar op een compleet andere manier.
Voor Naomi zijn plannen bijvoorbeeld in beton gebeiteld en is het moeilijk om impulsief te besluiten iets helemaal anders te gaan doen.
Terwijl ik, ik doe niet anders… maar kom daarom ook weleens niet toe aan belangrijke dingen die ik gepland had.
Toen we achter dit (en nog veel meer) verschil kwamen, konden we gaan kijken hoe we elkaar beter kunnen begrijpen en zelfs kunnen helpen.

Nieuwe inzichten en informatie openen een nieuwe mogelijkheden… maar dat wil nog niet zeggen dat je meteen je nieuwe kennis probleemloos in de praktijk kan brengen. Want je weet misschien dat je iets zou kunnen doen om wel resultaat te boeken (of je probleem op te lossen)… het toepassen van je nieuwe inzicht, kan soms nog best lastig zijn. Je hebt door dat je iets nog niet (goed) kan, je bent bewust onbekwaam.

Ik vind dit altijd een ontzettend frustrerende fase, je loopt de hele tijd keihard tegen je oude gedrag en jezelf aan.

Bewust Bekwaam

Na een tijdje gaat je nieuwe gedrag wat makkelijker. Je hebt nog wel enorme focus nodig om het te kunnen doen, maar het lukt en je begint resultaten te zien. Daardoor begin je je ook trots te voelen op jezelf en dat werkt motiverend.

Een voorbeeld wat ik zelf graag geef, is dat toen ze de studio aan het opzetten was, Naomi bij het ontbijt kon verzuchten dat ze me zo miste om ze van die lange dagen maakte. Dan stapte ik halverwege de ochtend op de fiets om haar na haar laatste training te verrassen, wanneer er even niets in haar agenda stond. Surprise! Nou, dan kreeg ik keihard een: “Wat kom jij nu doen, ik heb gepland om nu de boekhouding te doen”. Dat is haar communicatiestijl.
De oplossing: ik kondig verrassingen bij haar aan. Want ze vindt het wel leuk om me te zien, ze heeft alleen even tijd nodig om te schakelen. Een heads up geeft haar die tijd.
Iets in mij vond (vind?) het soms wel jammer dat mijn spontane suprises niet meer gebeuren. Maar wel hebben wel regelmatig ongeplande, maar wel aangekondigde, korte dates en daar genieten we van. Dat is beter dan vasthouden aan mijn idee dat ik haar wil verrassen, als ze dat niet leuk vind.

We gaan hier dus heel Bewust Bekwaam mee om.

Onbewust Bekwaam

Wanneer je nieuwe gedrag is ingesleten, dan kom je uiteindelijk in de fase dat het vanzelf gaat. Dat je er niet meer over hoeft na te denken. Dan ben je Onbewust Bekwaam: je doet wat voor je werkt zonder na te denken. Dit is een onwijs prettige fase, omdat je eigenlijk in een soort flow zit.

Maak je geen zorgen, het leven wordt heus niet saai… want je komt vanzelf weer iets tegen wat niet werkt… en waarvan je niet weet waar het aan ligt. Dan begint de cirkel gewoon weer opnieuw.

Waar kom je het tegen?

Wij komen dit de hele dag tegen, niet alleen bij onszelf, maar ook bij de mensen die bij ons trainen. Bij zo’n beetje alle lichamelijke oefeningen begin je onbewust onbekwaam: je wist niet dat de oefening bestond en je kan ‘m ook niet meteen uitvoeren. En zodra je het wel kan, tovert Naomi een variatie of een compleet andere oefening uit de hoge hoed.

Ook met voeding weten mensen van heel veel soorten eten niet wat het met ze doet, terwijl ze er wel de consequenties van ervaren. Wel pijn in je buik en geen idee waar het van komt? Onbewust onbekwaam! Door bijvoorbeeld een Whole30 te doen en uit te zoeken hoe welk eten een effect heeft op jou, wordt je bewuster en bekwamer.

Bij alles wat je onderneemt, leert, groeit… ga je door deze cirkel heen. Vaak kan het al een hele opluchting zijn wanneer je je realiseert op welk niveau van bekwaamheid je bezig bent, en weten dat wanneer je volhoudt de volgende cirkel vanzelf komt.

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.