De HealthCreators leeslijst: onze verzameling aan interessante info

Wij zijn informatie-grootverbruikers. We lezen niet alleen boeken, maar kijken veel docu's, luisteren podcasts en zijn altijd op zoek naar betrouwbare artikelen op internet.
Op deze 'leeslijst'-pagina houden we bij wat we tegen zijn gekomen aan informatie. En dus niet alleen boeken, maar ook artikelen, documentaires, podcasts & meer.

Deze lijst is organisch en zal groeien met de tijd.

Sommige van de links op deze pagina gaan naar de bestelpagina voor dat boek op bol.com. Dit zijn links uit het partnerprogramma. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen voor het doorverwijzen, wanneer jij het boek koopt via deze link. Het boek wordt voor jou niet duurder. Een pure win-win dus.

Melissa Hartwig Urban

Op deze leeslijst mag Melissa Hartwig Urban natuurlijk niet ontbreken. De co-creator van de Whole30 brengt soms 2 (kook)boeken tegelijk uit. Alle boeken zijn in het Engels. Er is een tijdje een Nederlandse versie beschikbaar geweest, maar daar zaten fouten in en die is inmiddels uit de handel (!).
Met welk boek je moet beginnen: 'It starts with food' is mijn suggestie voor mensen die willen weten waarom de Whole30 werkt. 'Whole30' voor als je voornamelijk wil weten hoe je een Whole30 doet. Food Freedom Forever gaat over de Whole30 mindset en Day by Day is een soort dagboek.
Niet zo'n Engelse lezer? Je kan natuurlijk ook gewoon Brenda als je Whole30-coach inhuren, dan krijg je alle informatie uit alle boeken in het Nederlands, plus nog de extra kennis die zij inbrengt als HealthCoach.

Boeken

Melissa heeft dus inmiddels 7 bestsellers geschreven over de Whole30:
It starts with food,
Whole30,
Food Freedom Forever,
Whole30 cookbook,
Day by day,
Whole30 fast & easy,
Whole30 slowcooker
.

Podcasts

In 2019 gaat Melissa een eigen podcast beginnen, maar voor die tijd is ze te gast geweest bij een heleboel grote podcasters. Het zijn er te veel om allemaal te delen, daarom een paar die ik indrukwekkend vond:

"From drug addict to Whole30 founder" - The school of Greatness met Lewis Howes

"What the food industry doesn't want you to know" - Health Theory met Tom Bilyeu

"The best ways to support diet change" - Revolution Health radio met Chris Kresser

Primal Blueprint Podcast met Mark Sisson

Food Freedom Forever - Being Boss met Kathleen Shannon

-----

Byron Katie

Het klinkt zo eenvoudig, maar is ingewikkelder dan je denkt en je inzichten gaan soms tot op het bot: The Work van Byron Katie. Wanneer Katie het doet, vallen de kwartjes met zakken tegelijk. Het is soms pijnlijk en soms hilarisch om te zien hoe gecompliceerd we dingen maken en hoe makkelijk het leven uitgelegd kan worden.
Als je er wat meer inzicht in wil hebben is het boek '4 vragen die je leven veranderen' een goed begin punt. De vragen zijn:

  1. Is het waar?
  2. Kan je zeker weten dat het waar is?
  3. Wat gebeurt er als je die gedachte geloofd?
  4. Wie kan je zijn als je die gedachte niet zou hebben?

Die ga je natuurlijk niet zomaar stellen, die vragen. Eerst vul je een werkblad in, waarin je helemaal los mag gaan op een persoon waar je een conflict of wrijving mee hebt.

YouTube

Wat een absolute hobby van ons is, is video's kijken van Byron Katie aan het werk met mensen. De herkenning en de verbazing over oplossingen zijn super verfrissend. Het contrast tussen het lijden voor The Work en de opluchting erna is inspirerend. Dit zijn onze 3 favorieten:

  1. I want mom to be happy
  2. He can't forget the past
  3. He gave up on me

-----

Brene Brown

Brené Brown heeft mijn leven veranderd. Ze is onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Houston en ze bestudeerd dingen als schaamte en schuldgevoelens. Niet echt 'leuke' onderwerpen, maar haar boeken zijn zowel confronterend als enorm grappig. Dit omdat Brené Brown zelf openhartig schrijft over al haar eigen worstelingen met dit soort gevoelens. En hoewel zij de autoriteit is op dit gebied, worstelt ze net zo hard als wij allemaal.

TedTalks

Haar openhartige TedTalk over 'De kracht van kwetsbaarheid', inclusief haar 'breakdown spirtual awakening' is inmiddels bijna 38 miljoen keer bekeken. En wat extra grappig is, is dat ze in haar tweede TedTalk, Luisteren naar schaamte, even openhartig toegeeft dat zij, de schaamte-professor, een enorme schaamte-kater had overgehouden aan haar eerste TedTalk.
Over het bouwen van vertrouwen heeft ze nog een 'talk' gehouden voor Oprah's Super Soul Sessions. Deze 'Anatomy of trust' heeft geen ondertitels.

Boeken

De titels van de boeken van Brene Brown klinken beter in het Engels, maar de inhoud van De kracht van kwetsbaarheid, De moed van imperfectie, Sterker dan ooit en Verlangen naar verbinding, is precies hetzelfde.
Bij mij vielen de kwartjes met zakken tegelijk!
Vooral haar informatie over ‘numbing’, het verdrijven van vervelende gevoelens bijvoorbeeld door iets ongezonds te eten, past perfect binnen het Whole30 werk.

De foto is door Brenda gemaakt tijdens een workshop die zij volgde bij Brené Brown in London.

-----

Ben Bergeron

In een CrossFit-documentaire over de voorbereidingen voor de Games van 2015 zagen wij een stukje van de training van een aantal atleten en vooral hun coach Ben Bergeron zei super interessante dingen. Vanaf daar zijn we hem gaan volgen. Onder andere door fanatiek te luisteren naar zijn podcasts. Ook hebben we een seminar en workshop bij hem gedaan, er een op video gekocht en hebben we zijn boek gelezen.

Podcast

Wij luisteren naar de 'Chasing excellence'-podcast via een app die Stitcher heet. Dat is wat ons betreft de fijnste podcast-app. Als je de podcast wil zien (2 pratende mannen), dan kan dat ook via YouTube. Onderwerpen die hij bespreekt zijn productiviteit, gezond eten, teambuilding, betere gewoontes en een heleboel training. Je ziet vast veel overeenkomsten tussen wat wij met HealthCreators doen.

Boek

Winnen is een resultaat, geen doel. Dat is min of meer de boodschap van Ben Bergerons boek 'Chasing Exellence'. Het gaat over de CrossFit Games van 2015, waar wij op de tribune zaten, maar dat terzijde... Hij was dat jaar de coach van de kampioen bij de vrouwen, Katrin Davidsdottir. Alle hoofdstukken hebben als titel een karaktereigenschap die je nodig hebt om het beste in jezelf naar boven te halen.

De foto is genomen bij een workshop die wij hebben gevolgd met Ben Bergeron in Amsterdam. Naomi heeft daar ook met hem getraind.

-----

Ryan Holiday

Boeken

We hebben de boeken van Ryan Holiday verslonden: eerst in het Engels... en toen de Nederlandse vertaling uitkwam, nog een keertje.

Het obstakel is de weg is een verzameling van verhalen van beroemde mensen die groot zijn geworden niet ondanks hun tegenslagen, maar DANKZIJ de manier waarop zij met hun tegenslagen om zijn gegaan. Brenda heeft het Engelse e-boek een keer een maand lang op repeat gehad op haar hoofd tijdens het heen en weer fietsen naar de studio. Een keer of 10... omdat ze vindt dat het scherp houdt.

Omdat in je ego hangen altijd de snelste manier is om jezelf pootje te haken, is het boek Ego is de vijand een fantastische reality check. Want in de tijd van sociale media is het best lastig om je ego onder controle te houden.

Brenda heeft ook nog andere boeken van Ryan Holiday gelezen, die vooral over beïnvloeden van (sociale) media gaan, zoals 'Trust me, I am lying' en 'conspiracy'.

Daily Stoic

Sinds 2017 staan wij een stuk bewuster op omdat wij in onze ochtendroutine een stukje Stoïcijnse filosofie lezen. In de vorm van de Daily Stoic. Ieder dag iets anders om over na te denken. In 2018 hebben we ook nog iedere dag geschreven in het bijbehorende dagboek: Daily Stoic Journal (In het Engels)

-----

 

 

Eckhart Tolle

Hij komt soms wat zweverig over, maar hij slaat zonder twijfelen de spijker op zijn kop. Als ik het even niet meer weet, dan kijk ik in de gereedschapskist van Eckart Tolle. De kracht van het nu en Een nieuwe aarde staan vol prachtige inzichten, waar je misschien eerst niet aan wil, maar die je een compleet andere kijk op het leven geven.

Podcast (avant la lettre)

Van dat laatste boek bestaat een serie interviews met, daar is ze weer, Oprah en Eckhart Tolle. Een aflevering per hoofdstuk. Op YouTube zijn ze zelfs ondertiteld.

-----

Naomi leest nu

Op dit moment geniet Naomi van het boek Becoming van Michelle Obama. Ze is buiten haar comfort zone gegaan door de Engelse versie te bestellen van dit behoorlijk dikke boek. Naast het interessante levensverhaal ziet ze overeenkomsten tussen de Obama's en de HealthCreators (waarbij ze zichzelf het meest herkent in Michelle en Brenda in Barack).

Brenda leest nu

Brenda leest heel vaak meerdere boeken tegelijk... meestal in het Engels, omdat ze vertalingen vaak niet te pruimen vindt.... natuurlijk: tenzij de originele versie Nederlands is.
Op dit moment vind ze het werk van psycholoog Esther Perel heel interessant en dus leest ze 'Mating in captivity' en luistert ze 'Where should we begin' op Audible.

Sommige van de links op deze pagina gaan naar de bestelpagina voor dat boek op bol.com. Dit zijn links uit het partnerprogramma. Dat betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen voor het doorverwijzen, wanneer jij het boek koopt via deze link. Het boek wordt voor jou niet duurder. Een pure win-win dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.