Succes groeit als bamboe

Ken je dat: je gooit je leven om, gaat gezond doen en je bent al 10 dagen heel goed bezig. Je resultaat is: niets!
Heel veel mensen gooien dan de handdoek… gebruik dit verhaal over de groei van bamboe om door te gaan en uiteindelijk succes te bereiken

Uit het boek: Chop wood Carry water van Joshua Medcalf (de vertaling is van mij):

“Veel mensen houden van bamboe. De mooie bamboe bomen en het prachtige bamboe hout. Maar weinig mensen weten iets van het groeiproces van bamboe.
Je moet de aarde omspitten, er zeker van zijn dat het goede aarde is en dan zaai je de zaadjes. Je moet het iedere dag water geven. En na drie maanden, raadt eens wat er dan gebeurt…?

Niets!

Je ziet absoluut niets gebeuren. Je blijft maar water geven en water geven… maar er gebeurt nog steeds helemaal niets. Niet na een jaar, niet na twee jaar en weet je wat er gebeurt na 3 jaar trouw iedere dag water geven?

Niets. Helemaal niets!

Wat wel gebeurt kan je namelijk niet zien want dat gebeurt onder de grond. Onder de grond groeit er een enorm dicht stelsel aan wortels, dat verspreidt zich over het hele gebied… als voorbereiding van de groeispurt die de bamboe gaat maken. Dus jij maar water geven en water geven en uiteindelijk na 5 jaar van helemaal niets zien gebeuren boven de grond… komen de bamboespruiten op en die groeien in 6 weken tijd uit tot bomen van meer dan 25 meter hoog!

De meeste mensen willen de 25-meter hoge bomen zonder het hele proces van 5 jaar iedere dag water geven. Ze willen dat de bamboe in 6 weken naar 25 meter groeit, maar zonder de 5 jaar aan onzichtbare groei. Maar zonder de 5 jaar onzichtbare groei, mist de bamboe de basis en zou het die enorme groei helemaal niet aankunnen”

Ongeduldig

Waar in jouw leven wil je wel de resultaten van 5 jaar water geven, zonder 5 jaar water geven?
Ik weet dat ik soms met mijn gezondheid ongeduldig kan zijn en met mijn sportieve uitdagingen. Wanneer komt die eerste pull up nou eens… misschien pas na 5 jaar iedere dag mijn pull up ‘water geven’, dan pas. Ik weet van mijn darmen (die na 23 jaar vegetariër geweest te zijn helemaal niet goed meer functioneerde) dat het ruim 2,5 jaar Whole30(ish) eten heeft geduurd voordat dat beter werd. Maar het is nu Zo. Veel. Beter.

Proces

Dit is het hart van het proces wat wij ook toepassen bij HealthCreators. En het mooie is: de lessen die je leert van het gedisciplineerd ‘je bamboe water geven’ (wat jouw bamboe ook is) ook doorwerken in andere delen van je leven. Mijn beter leren kiezen met mijn eten, heeft mij geleerd beter leren kiezen in wat ik wil doen als baan. Heeft me uiteindelijk meer zelfvertrouwen gegeven en betere communicatieve eigenschappen. Ik heb het lef gekregen me kwetsbaar op te stellen, omdat ik geleerd heb om met eten plat op mijn snuit te gaan… en zonder schaamte weer op te staan.

MeiWhole30

Wie komt er in mei bamboe met mij zaaien… figuurlijk in de MeiWhole30 bij HealthCreators?

📸 Oliver Raatz by Unsplash

Lees meer over Brenda op de Whole30 website

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.