Er bestaat geen ‘goed eten’ of ‘slecht eten’…

Eten heeft geen moraliteit, er bestaat dus geen 'goed' of 'slecht' eten.
Een koekje is een koekje.
Een wortel is een wortel.
Een stukje vis is een stukje vis.
Het label 'goed' of 'slecht' is slechts een mening... jouw mening. Die mening zegt van alles over jouw relatie met dat eten... en niets over dat eten an sich.

Deze quote van paleo-expert Robb Wolf is een terugkerend thema in mijn werk:

Je kan niet 'zondigen' of 'smokkelen' met eten...
1. Je eet iets
2. Aan die keuzes zitten consequenties
3. Accepteer die consequenties
4. Move the hell on!

Wanneer mensen gezonder gaan eten, dan gaat dat meestal heel zwart-wit. Wat ik in hun persoonlijk plan zet of wat is toegestaan in de Whole30, komt in de witte categorie: goed. Alles wat er niet staat, komt in de zwarte categorie: slecht.
Een mens deelt de wereld namelijk graag zwart-wit in:
Luke Skywalker vs DarthVader
Ajax vs Feyenoord
Sneeuwwitje vs de heks
Salade vs Salted caramel
Het een is 'goed' en het ander is 'slecht'. Dan snappen we het tenminste.

Whole30 is ook zwart-wit

In de eliminatiefase van de Whole30 maken we gebruik van deze menselijk eigenschap: daarom zijn de regels zwart-wit, makkelijk te volgen. Maar: de Whole30 is niet de Whole365. Na het elimineren en het herintroduceren van voedsel, begint je FoodFreedom. Dan mag je alles weer eten. Want er bestaat geen 'goed eten' of 'slecht eten'. Daarin herken je de hand van Robb Wolf (van die quote ↑) in het programma: de makers van de Whole30 zijn bij hem in de leer geweest... en hebben goed opgelet.

Stoïcijns

Wij zijn (sinds een klein jaar) geïnteresseerd in Stoïcijnse filosofie. We lezen en reflecteren elke dag met de Daily Stoic en daarin is een terugkerend thema: dingen zijn alleen maar, wij geven er betekenis aan. Goed of slecht... is maar een mening.
Een belangrijke Stoicijn (en passant ook de keizer van het Romeinse rijk) is Marcus Aurelius. Hij maakte er een gewoonte van om dingen letterlijk te omschrijven zodat de magie eromheen helemaal wegviel. Een goed glas wijn, noemde hij dan gefermenteerd, oud druivensap. Niet slecht, maar ook niet opgehemeld... gewoon letterlijk omschreven.

Ik heb het verdiend

Wat ik vaak hoor, is dat mensen, ongemerkt eerst hun voedsel moraliseren... en vervolgens die lijn doortrekken naar zichzelf:
"Ik heb een hele zak chips leeg gegeten, slecht he?"
"Ik eet de hele week al sla, ik ben zo goed bezig!"
En helemaal interessant wordt het wanneer ze 'goed' en 'slecht' tegen elkaar gaan wegstrepen:
"Ik heb de hele week op mijn eten gelet en gesport, nu verdien ik een biertje en een bitterbal".
We zijn allemaal volwassen mensen, met eigen geld... je hoeft dat biertje en die bitterbal helemaal niet te verdienen met sla en hardlopen. Je kan het altijd kiezen wanneer je maar wil.

Foute mannen

Ik had vroeger een vriendinnetje die viel op 'foute mannen'. Van die kerels die haar keer op keer lieten zitten, vreemd gingen, wel geld kwamen lenen en haar koelkast leeg kwamen eten... Om een of andere manier vond ze die woest aantrekkelijk.
Ik moet vaak aan haar denken wanneer ik vrouwen hoor over 'onweerstaanbaar, fout eten', waar ze 'niet van af kunnen blijven'. En dan later met 'spijt' constateren dat het resultaat van dat eten iets is wat ze niet willen. Hoe zij naar hun eten kijken is vergelijkbaar met hoe mijn vriendin naar die mannen keek... en de pijn die volgt is ook soortgelijk.
Dan denk ik aan Marcus Aurelius: Zou de taart nog onweerstaanbaar zijn als je het niet 'slecht' maar 'gebakken meel met boter, suiker en ei' zou noemen? Of zou dan de magie weg zijn?

Wat je eet heeft wel consequenties

Dit is geen pleidooi om je voorover in een worteltaart te laten vallen. Want: wat je eet heeft natuurlijk wel consequenties. Voor je gezondheid, voor je gewicht, voor je huid, voor hoe je je voelt, lichamelijk en geestelijk. Wat de consequenties precies zijn, hangt af van jouw context: de een kan zuivel fantastisch verdragen, de ander is er intolerant voor. Dan zijn de consequenties van een cappuccino anders.
Wat ook bij jouw context hoort, zijn je doelen. Voor het ene doel (een marathon lopen) eet je anders dan voor het andere doel (een gezond gewicht bereiken).

Jij beslist

Bij de keuze om iets te eten, horen de consequenties die volgen. Op de korte en op de lange termijn. Die kies je allebei tegelijk met de keuze om iets wel te eten... of niet. Jouw beslissing en of je de gevolgen daarvan accepteert, maakt het voedsel niet 'goed' of 'slecht'. Dat is slechts een laffe poging om je schuldgevoel af te reageren en de verantwoordelijkheid te verschuiven van jezelf naar het voedsel. Terwijl dat echt niet vanzelf naar binnen is gewandeld...

Wanneer je dus besluit de consequenties niet meer te willen, omdat je gezonder wil zijn, niet dezelfde kwaaltjes wil oplopen als iedereen in je familie, slanker wil zijn, of geen zin meer hebt in het opgeblazen gevoel wat je na het eten ervan krijgt... dan is de prijs die je daarvoor moet betalen, dat je andere keuzes moet maken.

Lastig

Dit blog was natuurlijk helemaal voor mezelf. Want zelfs als je dit allemaal weet en snapt, kan het soms best lastig zijn zo'n waarheid te leven.

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.