De psychologie van een bikinilichaam

Heb jij je al afgevraagd hoe je nog voor de zomer bikini-klaar kan worden? Laat ons je inspireren om het dit keer helemaal anders aan te pakken: Niet (alleen) bij wat je eet, maar bij wat je doet en denkt.

Met de zomer in aantocht krijgen wij bij HealthCreators weer meer aanvragen die draaien om ‘bikini klaar’, ‘strand klaar’, ‘zomer klaar’ of het inmiddels alom bekende ‘bikini-lichaam’.
Mensen, voornamelijk vrouwen, die wij uitdagen daar eens anders naar te kijken, namelijk: Ik hoef mijn lichaam niet te veranderen. Ik moet mijn gedachtes over mijn lichaam veranderen.
Want wat denk je dat je 2 tot 5 kilo lichter wel kan, wat je nu niet kan?

Na het eerste mooie weer in Nederland, komen de aanvragen meestal binnen bij HealthCreators. Mensen die snel, voor het echt zomer wordt, nog een paar kilo kwijt willen om zomerklaar of bikini-ready te worden. En, oh ja, mijn tijdlijn op sociale media vult zich ook ineens met allerlei producten en andere aanbiedingen die precies dit beloven. Ik druk die reclames altijd weg en desgevraagd antwoord ik dat het ‘irrelevant’ is voor me.

Beloftes uit de reclame

Ik realiseer me best dat een jaar of 10 geleden ik absoluut in de markt was voor dit soort reclame: ze hadden me alles kunnen verkopen met de belofte dat ik me zelfverzekerd zou voelen in een bikini.
En geen enkel product zou me geleverd hebben wat ik nodig had, namelijk: nieuwe gedachtes over mijn lichaam.

Ik ben vaak en lang in oorlog geweest met mijn lichaam. Niet alleen als tiener, ook dik over de veertig had ik nog vaak last van een behoorlijk verknipt beeld van hoe ik eruit zag en hoe ik eruit zou willen/moeten zien. Dat leidde tot overweldigende onzekerheid en zomerse dagen die ik compleet gekleed doorbracht: geen korte broek, zomerse jurk of bikini voor mij… dat was ik te bang voor.

Rare diëten en dure afslankcrèmes

Of ik ging allerlei rare diëten doen, vlak voordat we op vakantie ging… dan zag ik er eenmaal op plaats van bestemming wel slanker uit, maar ik kon het niet naar mijn zin hebben omdat ik me slap voelde. En alsof ik op ieder moment een huilbui kon krijgen.

Of ik gebruikte mijn geld om hele dure crèmes te kopen, die beloofde dat ze mijn dijen met centimeters zouden laten slinken. Mijn benen, vooral mijn dijen, daar had ik misschien wel de grootste hekel aan.

Wat ik ook deed, het hielp nooit. Omdat ik het verkeerde probleem aan het oplossen was!

Wie zou ik zijn als ik die gedachte dat ik een bepaald gewicht en een bepaalde vorm moeten hebben… los zou laten?

De afgelopen 5 jaar heb ik keihard gewerkt aan mijn gedrag, gedachtes en zelfverzekerder in mijn vel zitten. Ik leerde bijvoorbeeld over de logische niveaus… en dat er onder mijn wens/doel om met zelfvertrouwen in een bikini over het strand te lopen… een diepere wens/doel zat.
Ik stelde mezelf vragen als ‘wat moet ik kunnen om zelfvertrouwen te hebben in een bikini, hoe krijg ik dat, wat zijn de voorwaarden?’. Dat is het niveau vermogens.
En dan weer een laagje dieper, naar overtuigingen: ‘Waarom vind ik dat ik daaraan moet voldoen? Waar komen die criteria vandaan? Vind ik dit zelf of is dit me op een of andere manier aangeleerd of aangepraat’.

De belangrijkste vraag

En dat de belangrijkste vraag… dat is eigenlijk een soort combinatie van de het logische niveau identiteit en The Work van Byron Katie: Wie zou ik zijn als ik die gedachte dat ik een bepaald gewicht en een bepaalde vorm moeten hebben… los zou laten, niet zou hebben?
Mijn antwoord: dan zou ik iemand zijn die plezier heeft in haar bikini op het strand. Of die tijdens een wandeling op een warm eiland een duik neemt… zoals op de foto, die gemaakt is op Madeira, halverwege een wandeling.

Ik kwam tot de conclusie dat ik liever dat wilde zijn, dan een onzeker mens of iemand die zich slap, zwak en huilerig voelt omdat ze net een crash-dieet heeft gedaan.

Ondertussen had ik ook de Whole30 ontdekt en had grondlegger Melissa Hartwig Urban me een aantal rake dingen geleerd over gezondheid, gewoontes, hoe ik met eten omga en… met mijn lichaam. Mijn body image.
Ik ben hierdoor andere waarden gaan waarderen: gezondheid, geluk, authenticiteit. Ik legde de focus meer op wat mijn lichaam kan: excellence in plaats van perfectie in het plaatje.

Wat drijft je?

Ik heb dit werk ook meer dan eens gedaan met mensen die bij ons komen omdat ze wat willen afvallen om zichzelf bikini-klaar te vinden.
En laat ik duidelijk zijn: er is niets mis met (een paar kilo) willen afvallen en ook daarbij kunnen en willen we helpen.
Toch is het wel verstandig om voor jezelf te achterhalen wat je hierin drijft. Want het is onze ervaring dat wanneer je gaat afvallen opdat de mensen 2 parasols rechts van je op het strand geen aanstoot aan jouw ‘bikinilijf’ nemen… dat dat vaak een motivatie is die de kilo’s er wel afkrijgt, maar die geen zelfvertrouwen oplevert om lekker in die bikini te gaan doen wat je wil doen!

Wat ik weeg, heeft niets te maken met mijn waarde als mens en heeft geen invloed (meer) op het dragen van een bikini.

Natuurlijk: ook nu slaat het ideaalbeeld van een bikinilichaam nog weleens zijn klauwen in me en ben ik weer even onzeker. De bedrijven die voor hun omzet afhankelijk zijn van de onzekerheid van vrouwen (en mannen ook, trouwens), die zijn reuze slim in de marketing van hun producten. Ze spelen precies in op onzekerheden van de mensen die net, met hun witte winterlijf, hun bikini weer eens hebben gepast en dat hebben bekeken in een slecht verlichte kamer in een rampzalige spiegel van Ikea. Dat doe ik ook en dat knaagt ook aan mijn body confidence, mijn zelfvertrouwen.

Zwempauze

Daar kom ik weer uit door opnieuw te focussen op de lessen die ik heb geleerd door bijvoorbeeld logische niveau’s, the work, trainingen en mijn ervaringen uit mijn verschillende rondes Whole30. Want ons voedingsprogramma heeft er enorm aan bijgedragen om los te komen van de weegschaal. Wat ik weeg, heeft niets te maken met mijn waarde als mens en heeft geen invloed (meer) op het dragen van een bikini. Wie ik wil zijn dicteert dat! En ik wil iemand zijn die kan genieten van wat mijn lichaam kan deze zomer: dat kan zijn in de zon liggen met een boekje, of een zandkasteel bouwen of een duik nemen.
In plaats van uitkijken naar het moment dat het getal op de weegschaal bepaalt dat ik nu ‘bikini klaar ben’, kies ik ervoor om uit te kijken naar een een uitdagende, winderige bergwandeling te op Madeira of waar dan ook. Met, als ik dat wil, een zwempauze in bikini!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.