De basis van al je sausjes: Whole30 Mayo

Als er 1 ding onmisbaar is in ons huishouden… dan is het Whole30 mayo! Natuurlijk staat het over het algemeen niet bekend als gezond product, maar wanneer je zelf mayonaise maakt van een vers ei en milde olijfolie, is er eigenlijk geen reden om de garde niet af te likken.

Ik noem Naomi ook wel het mayo-monster omdat er bij ons in de week zo maar een halve liter doorheen gaat. Eerlijk is eerlijk: ook in salades… Toch heb ik laatst speciaal een tshirt voor Naoom laten komen met Mayo Made Muscles erop. Je Whole30 is pas compleet wanneer je zelf een keer mayo hebt gemaakt… en daarna wil je niet meer anders.

Ingredienten

1 eidooier
3 dessertlepels appelazijn
1 tot 2 theelepels mosterd (ZONDER SUIKER! Ik gebruik het huismerk van AH)
snufje zout
→  200 tot 250 ml milde olijfolie (ik gebruik de milde olijfolie van EkoPlaza)

Alles op kamertemperatuur!

Bereiding

→ Doe de eidooier, de azijn, de mosterd en het zout in een kom en mix ongeveer een minuut met een handmixer op volle snelheid. (Je kunt ook met de hand en een garde kloppen, dan wat langer en echt je best doen!)

→ Voeg de olie SCHEUTJE VOOR SCHEUTJE toe, terwijl de mixer op vol vermogen blijft draaien. Neem je tijd, hoe langzamer je de olie toevoegt, hoe dikker de mayo.

→ Blijf mixen en olie toevoegen totdat de mayo de voor jou goede dikte heeft. (In de koelkast wordt ie nog een beetje dikker).

De mayo is net zo lang houdbaar als het ei waar hij van gemaakt is. Meestal laten wij hem niet langer dan een week staan (en meestal haalt de pot het einde van de week niet).

Het gebeurt weleens dat je mayo mislukt en meestal is het een raadsel waarom. Ik geef de mayo-goden dan maar de schuld. Wat je kan proberen, is opnieuw een eidooier met een klein beetje mosterd en wat azijn op te kloppen en dan langzaam het mislukte mengsel toevoegen. Soms ‘pakt’ de mayo alsnog in tweede aanleg.
Werkt het niet? Gooi er wat kruiden doorheen en noem het sladressing!

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Lees over Brenda op de Whole30 coach site

Get Things Done! Download ons gratis e-boek over Het HealthCreators proces.

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *