Bloemkool… voor mensen die ervan gruwen (of niet)

Bloemkool is een populaire groente om te gebruiken als alternatief voor allerlei graan-producten: je hebt natuurlijk bloemkool-rijst, bloemkool-couscous, bloemkool-pizza, bloemkool-wraps, enzovoort... Het is een win-win: je eet geen granen (of minder vaak) en meer groenten.
Probleem: bij mij roept bloemkool herinneringen op aan maaltijden waar ik van gruwde als kind. En er begint altijd meteen iemand in mijn hoofd te zingen: "met een papje, met een papje". Bah! Veel van die praktische bloemkool-oplossingen uit de paleo-hoek, brachten juist die herinneringen omhoog. Totdat ik erachter kwam hoe ik van de ergste bloemkoolsmaak af kon komen: stomen!

De bloemkool-oplossing

Het is een van dit recepten die je tegenkomt wanneer je heel anders gezond gaat eten, bijvoorbeeld doordat je een Whole30 doet: bloemkoolrijst. Het is op zoveel foodblogs inmiddels een standaard en zelfs AH heeft kant-en-klare bloemkoolrijst in het assortiment opgenomen. Er was voor mij nog slechts 1 probleem: ik vond het niet lekker! Ook rauw niet... rauw helemaal niet!
Ik bleef die typische bloomkoolsmaak er doorheen proeven. En dus aten we het nooit. Totdat ik iets las waarvan ik wist dat het de oplossing was: een bereidingswijze die de smaak weghaalde. Die gaat zo:

1. Was de bloemkool en snijd het in kleine stukken

2. Doe de bloemkool in kleine hoeveelheden in een hakmolen of keukenmachine. Hak totdat de stukjes net zo groot zijn als rijstkorrels (of iets kleiner). Ik doe 1 bloemkool in ongeveer 6 tot 8 batches door de hakmolen.

3. Doe de bloemkoolrijst in een stoomopzet boven kokend water. (Ik heb de stoomopzet van de pannenactie van de AH gekocht).

4. Stoom het ongeveer 8 a 10 minuten.

5. Doe de gestoomde bloemkool in een kaasdoek (of een schone theedoek) die in een vergiet hangt en laat de boel uitlekken en afkoelen. (Kan ff duren).

6. Knijp de afgekoelde bloemkoolrijst uit in de doek. Wring, knijp, draai net zo lang totdat er nauwelijks water meer uitkomt. (Ja, je verliest hierbij misschien wat voedingsstoffen. Is inderdaad zonde).

7. Maak de korreltjes weer los van elkaar met bijvoorbeeld een vork en maak van deze bloemkoolrijst iets lekkers. Bijvoorbeeld 1 van de recepten hiernaast.

Texmex met bloemkool-tortilla's

Deze maak ik wanneer wij weer eens ouderwets een Mexicaans feest maken: gevuld met TexMex-gehakt, tomaatjes, sla, zelfgemaakte guacamole... een bij mij een shitload chipotle tasbasco.

Ingrediënten:
* Bloemkoolrijst
* 2 eieren
* zout, peper, (gerookt) paprikapoeder, oregano
* 1 pakje rundergehakt (ik koop dit bij Lidl: biologisch met 3 sterren van de Dierenbescherming)
* 1 ui, 2 tenen knoflook
* gemalen komijn, gemalen koriander, gerookt paprikapoeder, zout, peper
* Tomaten en sla
* 1 avocado
* 1 limoen
* Eventueel hete saus en/of verse koriander

Voor de tortilla's:
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe door de gestoomde (en afgekoelde) bloemkoolrijst van een hele bloemkool, 2 eieren, zout, peper, een theelepeltje paprikapoeder en een theelepel oregano in een kom.
 3. Mix dit goed door elkaar. De mix blijft iets nattig.
 4. Maak hiervan op een bakplaat, op een bakpapiertje (belangrijk!) 4 tortilla's. Die van mij zijn meestal een tikkie vierkant anders past het niet.
 5. Bak 15-20 minuten. Ze moeten droog zijn en beginnen iets bruin te kleuren. Maak ondertussen de vulling, vanaf punt 8!
 6. Haal de bakplaat uit de oven, leg er een keukenpapiertje bovenop en keer de tortilla's. Haal het nu bovenste papiertje er voorzichtig vanaf.
 7. Bak de tortilla's nog 10 minuten.

Dit is best veel werk, dat weet ik. Maar we eten dan ook niet iedere avond Mexicaans feest.

Terwijl de tortilla's in de oven zitten maak ik de vulling.
 8. Hak een ui en 2 tenen knoflook in de (afgespoelde) hakmolen.
 9. Het grootste deel hiervan zachtjes bakken in wat olijfolie. De rest blijft in de molen voor de guacamole.
10. Doe hierbij een pakje biologisch rundergehakt met 3-sterren van de Dierenbescherming. Rustig bakken. Voeg zout, peper, gemalen komijn (ik gebruik echt wel 2 theelepels), gemalen koriander (ik gebruik echt wel 2 theelepels) en wat paprikapoeder.
11. Maak guacamole door in de hakmolen (waar nog een beetje ui en knoflook zit) een avocado te pureren met het sap van een limoen.
12. Snijd wat tomaatjes in blokjes en was wat sla. Als je het lust: verse koriander erop. Eventueel nog wat tasbasco of Franks Red Hot (want: geen toegevoegde suiker).
13. Bouw aan tafel een burrito, door de tortilla te beleggen met de andere ingrediënten en op te rollen. Mij lukt het regelmatig ze te eten met mijn handen omdat de tortilla heel blijft. Naomi pakt meestal mes en vork.

Belangrijk: Binnen de Whole30 zijn alle vormen van broodvervanging, dus ook deze wraps, off limits. Omdat de Whole30 ook uit gedragsverandering bestaat en wanneer je je oude gedrag in een bloemkooljasje steekt, dan leer je geen (of minder) gedrag. Hoewel je hierdoor niet opnieuw hoeft te starten met tellen, kan je je afvragen of dit het beste is voor jouw Whole30. Of zoals Melissa Hartwig zei over dit recept: "I am not enthusiastic about the concept for a Whole30, but if you are willing to work that hard to produce a wrapper, knock yourself out".
Een beetje gelijk heeft Melissa wel: de bloemkool is in de foodblog-hoek rap op weg de aardappel op te volgen als de 'most abused vegetable in the world'. Maar ik maak er geen pizza met tonnen kaas van... en dit is mijn Food Freedom.

Bloemkool-tabouleh

Tabouleh heb ik heel veel gegeten toen ik voor een vrouw met Libanese roots werkte in Australië. Ik kwam het opnieuw tegen toen we in 2016 op Cyprus waren, dit keer gemaakt met rijst. Zelf maak ik 'm nu met bloemkoolrijst. Om de mooie taboulehsalade van helemaal bovenaan deze pagina te maken, doe je dit:

Ingredienten:
* Bloemkoolrijst
* 4 lenteuitjes
* Een bos peterselie
* Een flink handvol verse muntblaadjes
* Tomaten, 4 grote of 8 kleine
* 1/2 komkommer
* 1 of 2 limoenen
* Extra-vrigin olijfolie, zout, peper

1. Maak de bloemkoolrijst volgens het recept links en laat helemaal afkoelen. Doe dit in de grootste schaal die je hebt.
2. Hak ondertussen in de hakmolen een stuk of 4 lenteuitjes fijn. Doe hetzelfde met een hele bos peterselie en een flinke hand verse muntblaadjes. Werk in kleine porties. Je kunt wat je gehakt hebt meteen bij de bloemkool doen.
3. Snijd 4 grote of 8 kleine tomaten in kleine stukjes. Erbij.
4. Snijd een 1/2 komkommer in de lengte doormidden, haal de zaadjes eruit (anders wordt je salade zompig) en snijd ze in kleine stukjes. Erbij.
5. Pers 1 of 2 limoenen uit (naar smaak). Doe het sap erbij.
6. Begiet scheutig met een lekkere fruitige extra-virgin olijfolie. Maak op smaak met zout en peper.
7. Je kunt je tabouleh iedere keer anders maken door er bijvoorbeeld ontpitte olijven in te doen. Of juist rozijnen. Cranberries of granaatappelpitjes kan ook. Ik doe ook regelmatig de kruidenmix Za'atar erbij of wat sumac.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.