“Jij bent prachtig”… en nog 6 tips om beter in je vel te zitten

"Ik wil beter in mijn vel gaan zitten", is een van de meest gestelde doelen. Wat er vaak mee bedoeld wordt, is: ik wil een strakker lichaam zodat ik me er lekkerder in ga voelen. En dat snappen we best, tot op zekere hoogte...
Omdat wij weten dat een groot deel van het probleem zit in hoe wij als samenleving omgaan met onze lichamen en vooral het beeld dat we hebben van waar ons lichaam aan moet voldoen, voordat we ons er lekker in voelen. Verbetering daarin moet altijd van binnenuit komen en eerlijkheid gebied te zeggen: wij plukken ook heus nog weleens aan een (al dan niet ingebeeld) vetrandje. Toch gaan we in dit blog 7 dingen tegen je zeggen waarvan je hopelijk instant beter in je vel komt te zitten. Komt geen buikspierkwartier aan te pas!

Wanneer je in Google op "lekker in je vel" zoekt, krijg je 2 dingen te zien: van die verkreukelde honden en mensen die bij een zee met ondergaande zon een vreugdesprongetje maken. Ik geloof heilig in beeldcultuur en dan is dit dus veelzeggend. En dat terwijl veel mensen op zoek zijn naar dat gevoel van 'lekker in je vel zitten'. We denken allemaal dat de oplossing in het vel zit: dat moet kleiner, strakker, minder bobbelig, met spieren eronder (of juist niet)... Wake up: de oplossing zit niet in dat vel!
runEen paar jaar geleden trainde ik hard voor de marathon van New York, ondanks een kapotte knie. In die tijd liep ik veel halve marathons, trainde ik zes keer in de week, soms twee keer per dag (bijvoorbeeld krachttraining en uitlopen). Ik at zo gezond als dat mijn kennis van toen toeliet en zat s.t.r.a.k in mijn vel. Toch kan ik me een gesprek met een vriendin herinneren op weg naar Tilburg voor weer een halve marathon:
Ik: "Ik haat mijn benen".
Zij: "Huh, waar heb je het over? Die benen van jou rennen zich rot en brengen je steeds onder de twee uur over de finish. Ondanks dat er een stuk hamstring in je knie zit om de boel bij elkaar te houden"
Ik: "Ja, maar ondanks dat zijn ze nog steeds een beetje dikkig... als dit me geen slanke benen geeft, wat dan wel???!"
Zij: *snuift, verandert het onderwerp*
Een ding kan ik zeggen: dat was een hele verstandige actie van mijn vriendin... met mij was op dat onderwerp op dat moment geen land te bezeilen. Misschien herken je jezelf er wel in.

High Performance Firming Cream

Toch, echt waar: ook jij kant het punt bereiken dat je je helemaal thuis voelt in je eigen vel. Ook als dat vel een lichaam bedekt wat er anders uitziet dan wat in de beauty-bladen als 'perfect' wordt neergezet. Of zelfs als standaard.
Laat me je een ding uit de doeken doen: jou onzeker maken over hoe je eruit ziet, dat is het enige doel van dat soort bladen! De lezers zijn namelijk maar een kleine groep 'klanten' van die bladen. Waar ze veel meer aan verdienen is aan de advertenties in hun blad. De wisselwerking gaat zo: het blad plaatst verschillende artikelen waarin het duidelijk wordt hoe bijvoorbeeld een 'bikini body' eruit ziet: een reportage over de nieuwe bikini's voor deze zomer, foto's van sterren in bikini waarbij er waarde oordelen worden gegeven over hun lichaam en bijvoorbeeld hun cellulitis. Dat is namelijk een groot probleem bij een 'bikini body', leggen ze uit op pagina 33. Op pagina 35 staat producent X dat voor het luttele bedrag van €53,35 een High Performance Firming Cream in de aanbieding heeft. Producent X is de echte klant van het blad, want die producenten betalen de uitgeverijen van beauty-bladen veel geld voor een speciaal voor hun producten klaargestoomd publiek: de lezers/lezeressen.
Onderzoeksprofessor Brene Brown, vaak geciteerd in dit blog maar dan ook wel razend slim, zegt: "Als alle vrouwen in de hele wereld een paar dagen achter elkaar tevreden opstaan, dan storten hele economieën in". Dat staat er dus ook op het spel... en wat er nodig is om de boel overeind te houden, is dat jij ontevreden bent. (En ik spreek nadrukkelijk ook alle mannen aan, want mannen wordt ook steeds meer gekkigheid aangepraat. Je durft toch bijna de deur niet uit zonder six pack en baardolie!).

Er is wat werk aan de winkel om je mindset zo te veranderen dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Wanneer je lekkerder in je vel zit, ga je meer ondernemen met de bewoner van dat vel... en vanaf daar wordt het leven beter en leuker.

Dus, hier zijn 7 dingen die wij graag willen zegen tegen iedereen die lekkerder in zijn vel wil zitten:

1. Jij bent prachtig

Ik weet, zo voel je je heus niet de hele tijd. Wie? IK? Prachtig?
Zeker, ja: JIJ! De mensen die van je houden kijken met hele andere ogen naar je dan dat jij naar jezelf kijkt in de spiegel. Leen hun ogen eens en pas het plaatje in je hoofd aan: Jij bent prachtig.
P.S. Kijk eens wat er gebeurt als 5 jochies diezelfde boodschap met enige overtuiging overbrengen aan een stadion met vrouwen en meisjes:

2. Welk lichaamsdeel van jezelf je ook lelijk vind, iemand anders zou graag ruilen!

De Australische CrossFitster Kara Webb heeft, net als ik, korte, stevige benen. In interviews vertelt ze vaak het verhaal dat ze soms weleens heeft gehuild om de vorm van haar benen. Maar die benen van Webb zijn echt super voor allerlei CrossFit aangelegenheden! Ze kan squatten als de beste... en nu komen er meisjes met 'perfecte-mini-rokken-benen' naar Kara Webb toe om advies te krijgen hoe ze hun benen meer kunnen krijgen als die van haar. In hetzelfde interview zei Webb dat het haar zelfvertrouwen heeft vergroot, maar dat ze vooral heel blij is dat ze kan bijdragen aan een ander schoonheidsideaal.

3. Degene die je ooit dat gevoel heeft gegeven dat (een deel van) je lichaam niet voldoet, zat fout!

En dat geldt ook als je het zelf was. Wis die opmerkingen van de harde schijf in je hoofd. Waarom zou je dat soort opmerkingen bewaren? Jij gaat erover hoe jij je voelt over jou, niet iemand anders en al helemaal niet hun harteloze woorden. Druk. Op. Delete.

4. Lukt delete niet? Overschrijf de opmerkingen die je dat gevoel geven

Probeer dit: ga op zoek naar een goed aspect van het deel van je lichaam waar je ontevreden over bent. Naomi zou bijvoorbeeld graag meer spierdefinitie in haar benen zien, daar kan ze soms best ontevreden over zijn. Maar: haar benen zijn wel heel sterk en ze kan er fantastisch mee squatten en deadliften. Vind jij je buik lelijk na de bevalling? Denk dan: het is 9 maanden een veilige plek voor mijn kind geweest. Haal alles uit de kast. De truc is om te stoppen met afkraken en juist meer waardering voor je lijf te krijgen. Je lichaam aanpassen is lastiger dan je mening over je lichaam aan te passen. Grijp die kans.

5. Kom in actie: iets doen helpt beter dan klagen

De allersnelste manier om niet lekker in je vel te raken, weet in uit jarenlange ervaring, is: klagen over je uiterlijk. Voor je het weet kom je in een soort "Bridget Jones modus". Ik was groot fan van Bridget Jones, boeken... en ik heb altijd gedacht dat het een fout was van de filmmakers dat ze actrice Renee Zellweger kilo's lieten aankomen voor de rol van Bridget (al was Zellweger +15 kilo ook nog steeds prachtig). Ik denk dat Bridget iedere vorm en elk gewicht kan hebben... er zijn vast fotomodellen met een dagboek als dat van Bridget Jones.

Dus: stop met klagen en ga wat doen: ren tot je buiten adem bent, squat met je maximale gewicht, maak een wandeling en laat de wind, de natuur, de zee je gedachten verdrijven. En bedank je lichaam daarna dat hij/zij ondanks al die narigheid die je over hem/haar denkt, toch maar mooi met je op stap gaat.

6. Weet je waar iedereen mooi van wordt? Happiness!

Gelukkig zijn, staat iedereen. Als je werkt aan gelukkiger zijn dan trek je je body image vanzelf mee omhoog. In 'De kracht van het nu' schrijf Eckhart Tolle: "Als je de binnenkant op orde hebt, komt de buitenkant vanzelf goed". Waar begin je met gelukkiger worden? Heel grappig, maar iets doen voor een ander kan een snelle boost geven. Dankbaarheid omdat een ander iets voor jou doet is ook een geheide weg naar meer geluk.

7. Onthoud: je bent niet alleen

Iedereen heeft weleens beteuterd in de spiegel staan staren, niemand vermijd deze kwestie zijn hele leven. Maar de laatste tijd zijn er wel steeds meer vrouwen in de media die tegengas geven. Toen de film Star Wars: The force awakens uitkwam viel een deel van het internet over actrice Carrie Fisher heen die prinses Leia speelt. De discussie ging over of ze nu wel of niet 'mooi verouderd' was (en, eerlijk is eerlijk: die discussie ontstond niet over Han Solo en Luke Skywalker). Carrie Fisher ging vol in de aanval. Eerst schreef ze: “Jeugd en schoonheid zijn geen tekenen van succes. Het zijn tijdelijke producten van de tijd en DNA". Daarna vroeg ze op Twitter of mensen erover konden ophouden omdat het "pijn deed aan alle 3 haar gevoelens" en voegde eraan toe dat zij inderdaad beter oud was geworden dan haar lichaam: "Blow us". (Dat laatste is echt niet te vertalen!)
Comédienne Amy Shumer kreeg een lading kritiek over haar topless foto voor de Pirelli-kalender. Zij reageert zoals bij haar hoort: met een grap. Tijdens een award show waar ze een prijs in ontvangst nam, zei ze: "Mensen noemen me 'dapper'. Dat is precies wat je wil horen nadat je topless op de foto bent gegaan, dat je dapper bent".
Neem een voorbeeld aan deze vrouwen. Je hoeft deze bullshit niet te pikken: niet van anderen en zeker niet van jezelf!

Comments are closed.