Zoek je innerlijke Churandy…

De Olympische Spelen zijn bijna over en waarschijnlijk heb jij ook met veel plezier naar mooie prestaties zitten kijken. Topsport is het gewone leven ENORM uitvergroot. De toewijding moet XXL zijn, de intensiteit is XXL, de highs zijn XXL en... teleurstellingen ook. Dus hoe je daar mee omgaat, met spanning, verlies en succes is ook XXL.... en dan kan je dus mooi even kijken wat voor jou werkt.
#
Wij hebben vol bewondering zitten kijken naar de handboogschieters, vooral toen de NOS in de gang van de studio goed in beeld bracht hoe groot de afstand is tussen schutter en roos. Schutter Mick de Bakker legt ook uit dat in het handboogschieten het vooral belangrijk is dat iedere pijl op zich staat. Dat je je pijl meteen moet vergeten.... een goede pijl? Niet door laten afleiden! Een slechte pijl? Je niet door laten afleiden! Razend moeilijk, maar ook toepasbaar in het dagelijks leven! En dat is wanneer lessen uit de topsport, toepasbaar worden in het dagelijks leven. (Kijk hier, vanaf 50:00 minuten).
#
En natuurlijk wanneer je jaren werkt voor een (gouden) medaille en je grijpt net mis... dan is de teleurstelling ook XXL. Topsport vergroot ook dat... maar vergis je niet: wij zijn allemaal weleens Dafne Schippers geweest in ons eigen leven...
Na jaren zwijmelen durf je eindelijk je grote verliefdheid aan te spreken die 3 klassen hoger zit op de middelbare school en je wordt afgewezen. Net zo erg als het goud missen!
Keihard werken aan een voorstel voor een grote opdracht en dat de concurrent de klus krijgt? Net zo erg als het goud missen!
#
Vergelijk dan eens de reacties van Daphne Schipper en Churandy Martina na de 200meter finale. En vraag je af: welke reactie heb ik en welke reactie wil ik hebben? Allebei zijn okay, hoor... maar het is wel leuk om te kijken of jij er wat mee kan en wil.
#
Voor ons: hoewel de reactie van Dafne misschien mens en topsporter eigen is, misschien zelfs goed, is ons doel onze innerlijke Churandy Martina te vinden. Zijn reactie nadat hij op 00:00:01 het brons mist op de 200 meter is goud waard. Ook hij gaat voor het hoogst haalbare... okay, op hem rustte niet de druk van een heel land dat stiekem denkt dat het goud al binnen is... hij is niet de posterboy van alles van melk tot de trein. Hij wordt niet al maanden gevolgd en heeft dan net is deze week een liesblessure. En starten naast Usian Bolt tempert die verwachting ook wel... Dus dan is het misschien makkelijker. 
Maar Churandy's reactie wordt onze maatstaf, met een grote smile zeggen: ik wilde een medaille dus ik ging ervoor, all the way to the finish line! Eerlijk is eerlijk: meer kan je niet doen!
#
PS Vergeet niet als je je innerlijke Churanday laat spreken, iedereen te bedanken die de wekker heeft gezet 🙂

Ik kan hier niet blij mee zijn...

Dafne

All the way to the finish line...

Churandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.