Zo was je je groenten en fruit ECHT goed schoon

Tips om bestrijdingsmiddelen goed weg te krijgen. Voor wanneer je budget niet toereikend is om alles biologisch te kopen (en ook dat moet je wassen, trouwens).

Wij eten heel veel groente. Heel. Veel. Groente. Bijna een kilo per persoon per dag, als we ons best doen. Dan tellen we aardappels wel mee als groente.
Wanneer we dat allemaal in een biologische supermarkt zouden kopen, dan zouden we er allebei nog een baantje bij moeten nemen om dat te betalen. Daarom maken we keuzes.

Verschillende keren hebben we al geschreven dat wij gekozen hebben om wel vlees te eten, maar alleen van dieren die goed verzorgd worden tijdens hun leven. Dan kom je uit bij biologisch, vrije uitloop, drie-sterren van de Dierenbescherming… en dat heeft een prijskaartje. Onze keuze is dat prijskaartje te betalen, maar dan moet iets anders geofferd worden. En dat zijn de biologische groente.

Om de dagelijkse kosten wat te drukken, kopen wij onze groenten op de markt. De Haagse markt, niet zo’n gezellig biologisch marktje op een pleintje, maar echt een markt waar je voor weinig geld veel kan kopen. Maar dat is dan meestal niet biologisch en wel bespoten. Daarom besteden wij extra aandacht aan het schoonmaken van die groenten. Zelfs wanneer we WEL iets biologische hebben gekocht.

Bijna niets is vrij van bestrijdingsmiddelen

In onze moderne wereld is bijna geen enkel eten 100% vrij van bestrijdingsmiddelen. Natuurlijk wordt er vaak aangeraden om biologische groente en fruit te kopen, om blootstelling aan bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Toch: zelfs biologische groente en fruit wordt bespoten, alleen dan met ‘natuurlijk gif wat alles doodt‘. En ook dat hebben wij liever niet in de salade, dus zelfs wanneer we iets biologisch hebben gekocht, wassen we dat ook heel goed.

Waarom is alles bespoten en wat kan het voor een kwaad voor mij?

Het korte antwoord is: om een grote opbrengst te hebben en omdat consumenten mooie groente en fruit willen zonder plekjes en vlekjes.
Er wordt gespoten om onkruid tegen te gaan en het meest omstreden middel daarvoor is glyfosfaat van het bedrijf Monsanto. Waar veel Europeanen denken dat dat middel hier inmiddels verboden is, is dat niet zo. Het mag minstens nog tot 2022 gebruikt worden. Qua gezondheid zijn er links tussen glyfosfaat, kanker en hormoonverstoringen. Daarnaast is het zo dat Monsanto zowel het probleem als de oplossing verkoopt: alles gaat dood van glyfosfaat, ook de massale bijensterfte wordt gelinkt aan dit middel. Monsanto heeft het aptent op de gewassen die wel tegen het middel kunnen en dat klinkt een beetje als een eng monopolie op de natuur.
Daarnaast wordt er gespoten om insecten te doden, bijvoorbeeld met Chloorpyrifos, een organothiofosfaat wat in het nieuws is geweest omdat er aanwijzingen zijn dat het schadelijk is voor de hersenontwikkeling bij kinderen.
Verder worden van veel moderne ziektes vermoedt dat er een mogelijke link is met al het spul waarmee we ons eten bespuiten. Van kanker en diabeters, tot alzheimers tot astma en onvruchtbaarheid.

Biologisch IS de beste keuze

Biologische boeren gebruiken vaak ook bestrijdingsmiddelen, maar wel veel minder en veel minder soorten. Vaak wordt er dan gezegd dat het ‘natuurlijke’ middelen zijn, maar dat vind ik altijd een beetje een drogreden: er zijn super veel natuurlijke stoffen waar je ook hartstikke dood aan kan gaan, dus natuurlijk is geen garantie op gezond.
In 2017 ontstond er nog ophef in Nederland omdat er een rapport uitkwam over aardbeien die wel tot 6 keer zoveel schadelijke stoffen bevatten dan ander fruit. Dat bleek uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (maar dat rapport is online niet meer terug te vinden)… overigens bleven de aardbeien gewoon binnen de limiet van de wet.
Wat je wel kan zeggen, is dat biologische planten harder voor zichzelf moeten vechten met hun eigen afweermethodes… en dat zijn vaak de stoffen die wij als voedingsstof gebruiken. Daarom is biologisch voedingsstoffen-rijker. Maar ja… wat als je niet het budget hebt om alles biologisch te kopen?

De Dirty 12 en de Clean 15

In Amerika wordt ieder jaar een lijst gepubliceerd door The Environmental Working Group met de meest vervuilde en de meeste schone groente en fruit: de clean 15 en de dirty 12.

De top 5 dirty waren aardbeien, spinazie, boerenkool, nectarines en appels.
Op de schone lijst staan avocado’s, ananassen, uien, aubergines en asperges.

Heel interessant, maar niet 1-op-1 toe te passen in Europa… hier gelden andere regels. Greenpeace in Duitsland heeft weleens een soort van lijst gemaakt en daaruit bleek dat Europese aardbeien meestal niet ‘al te dirty’ zijn… maar ja: ze waren in Nederland ook binnen de regels met 6x zoveel bestrijdingsmiddelen erop. Europese appels worden dan weer gezien als veel bespoten, om een of andere reden vooral Oostenrijkse appels…
Daarnaast komt veel van onze groente en fruit helemaal niet uit Europa, maar van ver… al moet ook dat natuurlijk voldoen aan Europese regelgeving.

Wat je zelf kan doen: extreem goed wassen!

Ik hou er altijd van om te kijken wat ik zelf kan doen, waar mijn invloed ligt… en dat ligt onder andere is wat ik doe met de groente en fruit die ik koop. Vroeger spoelde ik het een beetje lafjes af onder de kraan en dat was het wel. Appels haalde ik een paar keer langs mijn jas totdat ie glom en… happen maar. Wat me wel opviel is dat wanneer ik dat vaak deed, mijn tandvlees ging protesteren. Dus, ben ik me gaan verdiepen in hoe dat beter kan.

Stromend water verwijdert heus wel een deel van de bestrijdingsmiddelen, dus dat is al een begin. Wat je daarna of daarnaast kan doen, is het even laten weken in water met bijvoorbeeld azijn, zout of baking soda (zuiveringszout). Zuiveringszout is het meest effectief en dat gebruiken wij dus.
Wanneer je je groenten of fruit 12 tot 15 minuten laat weken in een badje met 1% zuiveringszout, haalt het alle bestrijdingsmiddelen weg. Zelfs onder de schil van appels waren de resten verminderd of verdwenen.

Heb je geen baking soda? 20 minuten in een badje van water met azijn of zout haalt resten weg van 4 veel gebruikte bestrijdingsmiddelen. Een oplossing met 10% zout was veel effectiever dan alleen water. Azijn was ook heel effectief, maar is wel duurder van zout… en het liet die typische azijnsmaak achter.

Sla en andere kwetsbare groente

Wij gebruiken hiervoor een sla-centrifuge die je voor een paar euro overal kan kopen. Vul de bak met water en doe er een theelepel baking soda in. Doe de slabladeren erbij en dompel ze helemaal onder. Laat het een paar minuten staan, bij voorkeur minimaal 12 minuten, maar doe wat je kan. Gooi het water weg, spoel de bladeren na. Giet ook dat af, centrifugeer… en klaar!

Groente en fruit wat tegen een stootje kan

Vul een bak met water, bijvoorbeeld de gootsteen en voeg (een paar) theelepels baking soda toe. Doe de groenten erbij en laat even weken. Poets ze nog even met een schone afwasborstel en spoel ze af. Ga dan verder met hakken of snijden en maak er wat lekkers van.

Kwetsbaar fruit

Was je hetzelfde als kwetsbare groenten, minus het centrifugeren.

Misschien heb je de neiging om na het boodschappen doen, alles wat je gekocht hebt een grote wasbeurt te geven… maar daarmee blijft er altijd vocht hangen wat kan zorgen voor schimmel of sneller bederven. En dat is zonde.

Met deze tips kan je veilig een grote hoeveelheid groente (en fruit) binnen budget houden. En al je maaltijden daarop baseren gaat een van de beste dingen zijn die je kan doen voor je gezondeheid.

Lees meer over Brenda op de Whole30 website

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

2 Responses to “Zo was je je groenten en fruit ECHT goed schoon

  • Claudia van Loon
    2 weken ago

    Quote:Zelfs onder de schil van appels waren de resten verminderd of verdwenen. Dit is verkeerd begrepen;-))In het onderzoek van je linkje staat duidelijk uitgelegd dat bij appels de bestrijdingsmiddelen doordringen tot onder de schil en dat wassen met soda niet helpt. De appel schillen doet wel iets.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.