De wraps zijn een ‘game changer’

Whole30 sinaasappel carnitas met knolselderij-wraps

Carnitas is zo’n gerecht wat je in Nederland bijna nooit tegen komt: het origineel komt uit Mexico, maar menig Amerikaan heeft een eigen versie.
Toen ik deze zomer in Amerika was en een Whole30 Approved Carnitas salade wilde gaan eten bij een Chipotle-restaurant… kwam het er niet van. Balen!
Gelukkig kwam ik dit recept tegen, uit het nieuwe Whole30 kookboek wat net uit is: Friends & family. Het klonk heerlijk: met sinaasappelsap en komijn… maar vooral de knolselderij-wraps zijn een gamechanger.
Het boek is in het Engels, maar hierbij mijn Nederlandse versie van de Carnitas…

Ingrediënten

VOOR DE WHOLE30 CARNITAS

  • 250ml vers sinaasappelsap
  • 50ml vers limoensap (ongeveer 4 eetlepels)
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 1 dessertlepel (grote theelepel) gerookt paprikapoeder
  • 1 dessertlepel gemalen korianderzaad
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 kilo varkensprocureur
  • Verse koriander

VOOR DE TORTILLAS
2 grote knoldelderij-knollen, geschild en kop en kont eraf

ALS GARNERING
Zelfgemaakte guacamole
Whole30 proof salsa, bijvoorbeeld Santa Maria garlic salsa
Whole30 proof hete saus, bijvoorbeeld de gewone Tabasco of de gewone Franks Red Hot of Franks Red HotChili ‘N Lime

Bereiding

Je kan de carnitas maken in een oven of een slowcooker. Ik gebruik een slowcooker…

  • VERWARM de oven voor op 180 graden (slowcooker hoef je niet voor te verwarmen).
  • MAAK DE CARNITAS. Snijd het vlees in grote blokjes. Doe het sinaasappelsap, het limoensap, de komijn, paprika, koriander, knoflook en zout in een gietijzeren braadpan of een grote ovenschaal met deksel (of een tajine)… of dus in je slowcooker. Roer alles goed om.
  • GAAR de carnitas in saus in je oven. Ongeveer 2 1/2 uur. In de slowcooker op hoog in ongeveer dezelfde tijd. Op laag duurt het ongeveer 3 1/2 a 4 uur.
  • HAAL het vlees uit de pan met een schuimspaan en gebruik twee vorken om er draadjes van te maken. Doe het terug in de saus en laat het inkoken totdat bijna alle saus verdwenen is. Ongeveer 20 minuten.
  • MAAK ondertussen de tortilla’s. Schil de knolselderij en haal de boven en onderkant eraf. Snijd er hele, hele, hele dunne plakjes van… (ik overweeg om eens aan mijn slager te vragen die voor me te doen). Uit twee knollen zou je ongeveer 18 plakjes moeten kunnen halen.
    (Wanneer je overhoudt kan je ze in een groentezakje of een bakje bewaren in de koelkast).
  • VERWARM een grillpan. Bak de knolselderijwraps om en om, totdat ze zacht zijn en van die leuke bruine streepjes hebben. Ik smeer ze soms een klein beetje in met de kwast die ik gebruik om de pan in te vetten. Gewoon met het restje olie of ghee wat er nog aanzit.
    Ze moeten zacht worden en dat lukt vaak beter wanneer je er met een spatel wat op drukt.
  • Serveer door ongeveer een eetlepel van de carnitas in elke knolselderij-wrap te leggen. Doe er naar smaak guacamole, salsa, hete saus of verse koriander op.
  • Het vlees blijft nog ongeveer 3 dagen goed (en wordt alleen maar lekkerder) in een goed dicht bakje in de koelkast.
Het originele recept uit het boek wat wij hier delen staat op de site van Whole30.

Doe de Whole30 bij HealthCreators

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.