Sambal bij je Whole30: Bloemkoolnasi met kip in ‘saté’-saus

Nasi met kipsaté is typisch zo'n gerecht wat mensen gaan missen als ze de Whole30 doen. Maar wij maken een, vinden we zelf, prima versie met bloemkoolrijst en kip met saus van zonnepittenpasta (budget-optie) of amandelpasta (lekkerder, maar fors duurder). Sinds je nu bloemkoolrijst kant-en-klaar kan kopen in de supermarkt is het ook een stuk minder bewerkelijk geworden!

De smaakmakers die ik gebruik zijn hetzelfde voor zowel de nasi als voor de saus. Daarom doe ik het meestal precies tegelijk klaarmaken. de pannen fijn naast elkaar.

Ingrediënten Nasi:

2 bakjes bloemkoolrijst Albert Heijn (uit het koelschap) 
(Je kan ook zelf een hele bloemkool met een keukenmachine hakken tot rijstkorrelgrootte).
1 eetlepel kokosolie
1,5 medium uien, gehakt
1 prei
1 wortel
2 tenen knoflook, uit de pers of geraspt
1 stukje gember, geraspt
Snuf laos
Grote snuf gemalen koriander
Nog grotere snuf gemalen komijn
Uienpoeder en knoflookpoeder (ja, bovenop de uien en knoflook)
1 snuf kurkuma
(als ik gele rijst wil)
Sambal
(let op toegevoegde suiker! Als Naomi mee-eet doe ik 1 theelepel, later voeg ik voor mezelf wel tot 1 eetlepel toe)
Zout, peper
Klein scheutje Rijstazijn
(zonder suiker)
Flinke scheut coconut amino's
(te koop bij EkoPlaza)
1 theelepeltje Red Boat fish sauce
(te koop bij HealthCreators. Kan ook zonder, is wel minder lekker, mist wat umami)

Ingrediënten kip met 'satésaus':

8 kippendijen in stukje gesneden
Zout en peper voor de kip
1 eetelepel kokosolie
100 ml kokos of amandelmelk
4 eetlepels zonnepittenpasta of amandelpasta
1/2 medium ui, gehakt
2 tenen knoflook, geraspt
1 stukje gember, geraspt
Snuf laos
Grote snuf gemalen koriander
Nog grotere snuf gemalen komijn
Uienpoeder en knoflookpoeder (ja, bovenop de uien en knoflook)
Sambal
(Let op toegevoegde suiker. Fair Trade is goed)
Zout, peper
Klein scheutje rijstazijn
(zonder suiker)
Flinke scheut coconut amino's
(te koop bij EkoPlaza)
1 theelepeltje Red Boat fish sauce
(te koop bij HealthCreators, Kan ook zonder, is wel minder lekker, mist wat umami)

Maken:

* Snijd de kip in stukjes, bestrooi met wat zout en peper
* Snijd en hak alle groenten
* Zet alle potjes specerijen, de zonnepitten/amandelpasta, rijstazijn, sambal, coconut amino's en fish sauce klaar.
* Zet 2 koekenpannen op het medium vuur, doe in beiden wat kokosolie
* Bak eerst de gehakte uien: 1,5 ui in 1 pan en de rest in de andere. Bak het rustig.
* Doe in de 'nasi-pan' de gesneden prei en wortel. Bak, een paar minuten.
* Doe in de 'kipsaté-pan' de kip. Bak, een minuut of 5 totdat ze (bijna) gaar zijn.

* Voeg aan de 'nasi-pan' de bloemkoolrijst toe. Roer om. Doe er eventueel een deksel op en bak nog zachtjes door.
* Haal de kip even uit de 'kipsaté-pan', leg op een bordje. Was de pan niet af!
* Voeg de kokos of amandelmelk en de zonnepitten/amandelpasta toe. Roer.

* Voeg aan allebei de pannen de specerijen, de sambal, de rijstazijn, de coconut amino's en de fish sauce toe.
* Roer de saus... voeg de kip weer toe. Roer nog een keer.
* Roer de bloemkoolnasi om.
* Proef! Wat moet er nog bij??? Ik improviseer een boel, snufje hier en daar.... soms extra sambal, soms een beetje limoensap (voor frisheid), soms wat meer coconut amino's.
Ik maak dit letterlijk nooit 2x hetzelfde... en het is altijd lekker!

Werk met HealthCreators aan je gezondheid, je gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Newsletter

Download ons gratis E-boek: Get Things Done, het HealthCreators process voor Training, Mindset & Nutrition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.