Whole30 lunch: parma frittata muffins

Als ik met 1 maaltijd worstel, dan is het de lunch. Zeker op een drukke werkdag als vandaag. Ik heb nogal wat eisen, zoals: paleo, voedzaam, snel klaar, makkelijk te eten, liefst zonder mes en vork. Bij voorkeur ook nog zonder problemen mee te nemen. Dan blijft er op het eerste gezicht niet zo parma frittata muffins recept nutritionheel veel over… Daarom struinen Brenda en ik  paleo-websites af, op zoek naar goeie ideeën. Vandaag verraste ze me met Parma fritatta muffins. Het recept had ze gevonden op een van onze favoriete blogs: Nom nom paleo. We hadden niet alles in huis en andere dingen in de koelkast moesten juist op, dus is ze iets van het originele recept afgeweken. Ze waren super lekker en er was meteen vraag naar een Nederlands recept: bij deze…

Voor 12 mini frittata muffins (3 tot 4 porties):

  • 4 eetlepels vet. Wij gebruiken paleo vetten als kokosolie of ghee. Anders kan (olijf)olie ook.
  • 1 medium ui, gehakt
  • 2 tenen knoflook uit de pers
  • 1 bakje kastanje champignons, in kwartjes (of in zessen bij grote exemplaren)
  • ½ courgette, in kleine blokjes
  • 8 eieren
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels kokosmeel
  • cherry tomaatjes, gehalveerd
  • 150 gram Parmaham of andere rauwe ham, scharrel natuurlijk!
  • zout, peper
  • evt. verse Italiaanse kruiden en gehalveerde olijven
  • muffin bakvorm met plek voor 12

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de champignons in stukjes en bak ze in een droge koekepan op behoorlijk hoog vuur, zodat ze hun vocht eruit laten. Hak ondertussen de ui. Voeg de helft van het vet toe, zet het vuur iets lager en bak de uien en courgette mee. Voeg op het laatste de knoflook toe. Vuur uit, even wat laten afkoelen.

Doe de eieren, kokosmelk en kokosmeel in een kom en klop totdat er geen klontjes meer zijn (of gebruik een staafmixer). Voeg zout, peper en kruiden toe.
Vet het muffinblik in met het overgebleven vet en bedek elk vormpje met wat plakjes ham. Zorg dat je zowel de bodem als de zijkanten bedekt met  op zijn minst 1 laagje ham, zodat het een bakje wordt. Brenda heeft voor die van haar plakjes kipfilet gebruikt, ze eet (nog) geen varken.

Doe de inmiddels wat afgekoelde groenten bij de eiermengsel, roer en schep dit in de met ham beklede vormpjes. Leg er een half tomaatje op (of 2 als het past) en een halve olijf.

Schuif de vorm in de oven en bak de fritatta’s in 20 minuten gaar en een beetje gebruind. Als jouw oven niet overal even warm is, halverwege het blik even ronddraaien, zodat ze allemaal gaar worden.

Laat ze een beetje afkoelen voordat je ze uit het blik schept. Eet ze meteen warm op of laat ze op een rekje afkoelen om ze koud mee te nemen. Is bij de meeneem variant de ham niet meer krokant, bak ze dan aan de onderkant een beetje op in een koekenpan.

Ingredienten als kokosolie en kokosmeel zijn te koop bij de biologische supermarkt, al zijn ze vaak goedkoper op het internet. Ons kokosmeel halen wij bijvoorbeeld bij de Body & fitshop.

Eet ze! En post een foto op FaceBook als ze gelukt zijn!

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.