Super(wo)man???

Laat je niet verleiden door het idee dat je een soort Superman/Superwoman bent!
#
Deze wijsheid komt van schrijfster Elizabeth Gilbert:
"Word niet te trots op je capaciteit om alles te kunnen regelen... want dan gaan mensen verwachten dat je ook echt alles regelt.
De wereld is altijd op zoek naar mensen die alles aanpakken (omdat de wereld lui is en niet zelf wil werken)... en voor je het weet ben je verantwoordelijk voor meer dingen dan je aankan... meer dan dat eerlijk is... meer dan verstandig is. Dan loop je duizenden dingen te doen waar je helemaal niet voor gemaakt bent, ondertussen iedereen vervloekend terwijl je doorploetert".
#
Vertel een vrouw dat ze een Superwoman is en ze laat zich voor elk karretje spannen... en hetzelfde geldt voor mannen als je het woord Superman gebruikt. Maar Supermens zijn heeft een hoge prijs: je kwaliteit van leven, je energie, je relaties....
#
We doen het allemaal weleens: dat je 'ja' zegt tegen iets waarvan je weet dat je er eigenlijk 'nee' tegen had moeten zeggen. Dingen tijd kosten die je er eigenlijk niet aan wil besteden of dingen die voor jou niet zo belangrijk zijn.
Soms zeg je 'ja' omdat je er echt iemand mee uit de brand helpt...
Soms zeg je 'ja'... omdat 'nee' zeggen zoveel gedoe oplevert, omdat je grenzen aangeven en handhaven moeilijk kan zijn, omdat we vraag aardig gevonden willen worden. Maar wanneer je stiekem loopt te balen of te mopperen of dat je je regelmatig afvraagt waarom jij weer de lul bent... dan zeg je misschien te vaak 'ja' wanneer het 'nee' moet zijn.
Want realiseer je: als je ergens 'ja' tegen zegt... dan zeg je tegen iets anders 'nee'. En soms ben jezelf hetgene waar je 'nee' tegen zegt... daarom loop je te mopperen.
#
"Dat je alles KAN doen, wil nog niet zeggen dat je alles MOET doen".
Gilbert sluit af met het advies: "Ontdek wat het is wat jij wil doen, wat jij belangrijk vindt... en doe alleen DAT".
#
Amen! [Brenda]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.