Smile… dan kan je meer!

Wanneer mensen het zwaar krijgen tijdens de training, hebben ze de neiging om hun gezicht in een pijnlijke grimas te trekken. Dit wordt ook wel de 'painface' genoemd.
#
Laatst las ik een blog van een coach bij CrossFit Invictus die had onderzoek gedaan naar zijn eigen pain face... behalve dat hij berekeningen maakte hoeveel energie hij verspilde met het aantrekken van al die gezichtsspieren om die grimas te maken, citeerde hij een onderzoek naar hoe het trekken van dat gezicht je doorzettingsvermogen beïnvloed.
#
Het trekken van een painface blijkt niet zo veel te maken te hebben met pijn in je lichaam door de inspanning. Het heeft veel meer te maken met je beleving van die pijn. Daarnaast lijkt het feit dat je een moeilijk hoofd trekt, een signaal te sturen naar je onderbewuste dat dit niet leuk is en dat je beter kunt stoppen.
#
Veel topsporters hebben juist een compleet ontspannen gezicht tijdens hun prestaties. Kijk maar eens naar de wangen van sprinters op de 100meter sprint. Ook zijn er sporters die met een glimlach op hun gezicht de zwaarste uitdagingen aangaan. Zesvoudig triatlon wereldkampioen Natascha Badmann bijvoorbeeld of Annie Thorisdottir, die 2x de CrossFit Games heeft gewonnen.
#
Dus de volgende keer als het zwaar wordt: smile! [Brenda]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.