Whole30 BBQ pulled pork: te lekker!

BBQ pulled pork, hoe lekker klinkt dat? Maar het recept heeft een indrukwekkende lijst met ingrediënten, dus het maken ervan schoven we een beetje voor ons uit. Totdat we Paul van Waarden uitnodigde om bij ons thuis te komen eten. Een echte chef-kok, hemel: wat zet je die voor? Nu kwamen hij en Sascha voornamelijk voor de gezelligheid en om wat kleine zakelijke dingen te bespreken, maar toch: je gaat geen spiegelei bakken. Het werd dus BBQ pulled pork van de Healthy Foodie, voor het eerst... we haalden er Paul's kookrubriek in de krant ermee! Nu mogen wij, met toestemming van Sonia (The Healthy Foodie herself) onze Nederlandse versie van haar recept delen.

Een aantal seizoenen waren wij fanatieke kijkers van het Amerikaanse tv-programma 'Top chef', waar de kandidaten regelmatig pulled pork maakten. Wij hadden toen geen idee wat het was. Nu begint ook Nederland langzaam aan dit fanatstisch lekkere gerecht te ontdekken, te beginnen bij food truck festivals. Al is het daar vaak snel uitverkocht: zo lekker is het dus!

Pulled pork maak je van varkensschouder. Dat is een stuk vlees met veel vet, wat je langzaam gaart en daarna met 2 vorken uit elkaar trekt. Daar komt de naam dus vandaan...
Voor vette stukken vlees is het extra belangrijk dat je kwaliteit koopt. Ook dieren slaan afvalstoffen op in hun vet, dus dieren die slecht voer  eten krijgen (iets wat ze niet horen te krijgen, bv soja voor koeien), die veel antibiotica krijgen of veel stress hebben, zijn een minder goede keuze om te eten. Wij halen onze varkensschouder bij Scharrelslager 't Oude Ambacht in de Reinkenstraat in Den Haag, waar slager John Warrington altijd met liefde een mooi stuk voor ons afsnijdt.
Woon je nu niet in Den Haag, dan kun je ook een schouder bestellen bij de Lindenhoff , zij leveren ook goede kwaliteit. (Noot: bestellen bij de Lindenhoff hebben wij nog nooit gedaan, wij hebben John). Of vraag je eigen slager naar waar zijn varken vandaan komt.

Daarnaast heb je voor de saus een aantal moeilijk verkrijgbare ingrediënten nodig. Als ik een link heb naar een webshop, dan staat dat in het recept. Voor de Red Boat Fish Sauce geldt dat wij die zelf inkopen via een groothandel in Nice, die het importeert uit Vietnam. Die kan je dus via HealthCreators bemachtigen.

Raak je nu bijna ontmoedigd? Niet doen! Pulled pork maken is niet heel veel werk als je eenmaal alles bij elkaar gescharreld hebt, het levert een heleboel porties op en is echt super-duper-lekker. Dit is wat Paul schreef in de krant:

Pulled pork: wat een feest!
12191847_1050064051691868_6766669427527151905_n

Met alle respect voor Paul's recept, vast super lekker: wij eten liever de versie waar hij zo lovend over schreef.
P.S. Paul ziet er allang niet meer zo uit als op die vreselijke foto uit de krant. Hij staat op verschillende foto's op de site: zoek de 10 verschillen 🙂

Recept BBQ Pulled Pork

Ingredienten:
1 tot 1,5 kilo scharrelvarkensschouder
4 tot 6 tenen knoflook
250tot 350 ml paleo smoky hot BBQ sauce

Dat laatste maak je zo (let bij alle ingrediënten goed op toevoegingen):
1 kleine ui (of een halve grote ui)
1 teen knoflook
Een klein blikje tomatenpuree
Een blikje gepelde tomaten
6 dadels, zonder pit
Een half potje ongezoete appelmoes
3 eetlepels balsamico azijn
3 eetlepels witte wijn azijn/appelazijn
2 dessertlepels Dijon mosterd
Het sap van 1/2 limoen
1,5 eetlepel coconut aminos
1 eetlepel Red Boat fish sauce
Een stukje gember van 2cm, geraspt
2 dessertlepels koekkruiden
1 dessertlepel gerookt paprikapoeder
1 gedroogde chipotlepeper
Een paar druppels liquid smoke

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine, blender of een NutriBlast (die gebruiken wij) en pureer tot een gladde massa. Werk eventueel in porties. Leng aan met wat water totdat je ongeveer de dikte heb van dunne appelmoes.
20151121_190549Doe de saus in een pan en breng het aan de kook. Draai het vuur laag en laat het rustig 45 minuten pruttelen, wel af en toe roeren. Laat afkoelen. Wanneer je nog een beetje stukjes hebt in je saus, kan je hem nog door een zeef halen.

Terug naar het vlees:
Bestrooi de varkensschouder met peper en zout en smeer hem royaal in met de afgekoelde BBQ sauce (je hebt waarschijnlijk 4 eetlepels nodig). Doe het vlees in een bakje en marineer in de koelkast. Minimaal 6 uur, het liefst een hele nacht.
20151122_140045Vanaf hier kan je 2 bereidingen kiezen:
1. Doe het vlees met de knoflooktenen in een ovenschaal met deksel. Doe een flinke laag water erbij (ongeveer tot halverwege het vlees). Verwarm de oven op 125 graden en gaar het vlees in 5 uur (of langer) met de deksel erop. Of...
2. Doe het vlees met de knoflooktenen in een slowcooker. Geen water toevoegen! Ongeveer 6 tot 8 uur op high.

Het vlees moet in beide gevallen zo gaar zijn dat je het met 2 vorken uit elkaar kunt trekken. Als het zover is, eerst het overtollige vocht uit de schaal gieten en dan de hele schouder "pullen". Eventueel kun je iets van het kookvocht terug doen als het droog wordt. Voeg genoeg van de BBQ sauce toe om de pulled pork lekker sauzig te laten zijn (ongeveer 200 a 300ml moet genoeg zijn). Naar smaak nog zout toevoegen.
Warm de pulled pork nog even door en... smullen!

Doe een Whole30 met begeleiding van HealthCreators

Focus op je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat. Verander je leven: het begint met wat je eet!

Comments are closed.