Je doelen behalen zijn slechts tussenstappen

Je gezondheid en fitheid hebben geen eindstreep

Soms lees ik een boek wat helemaal niet over gezondheid, fitheid, voeding of iets ‘HealthCreators-achtigs’ gaat… en zie ik ineens toch enorme parallellen. Ik had dat met “The state of affairs/Liefde in verhouding” van Esther Perel… en ik heb het heel erg met het nieuwe boek van Simon Sinek: Het oneindige spel (The infinite game).
Het gaat over werken, leiding geven, ondernemen… hij gebruikt een paar perfecte metaforen over gezondheid, die je ook zo om kan draaien.

“Je kunt niet 9 uur naar de sportschool gaan en verwachten dat je fit wordt. Maar wanneer je iedere dag 20 minuten wat doet, wordt je steeds fitter. Dan is een feit. Net als dat je niet klaar bent wanneer je je streefgewicht hebt gehaald. Gezondheid is een oneindig spel”, legt Simon Sinek uit in het interview waar ik hier beneden naar link. Hij gebruikt gezondheid als metafoor voor het bedrijfsleven… maar het is mij meteen duidelijk dat het andersom ook werkt.
Ik hoor het, stop met fietsen, pak mijn telefoon, stop de podcast, ga naar de Audiable-app, koop zijn boek, download het… en zet het meteen op voor de rest van mijn ritje naar huis.

Eindig en oneindig

In het boek legt Sinek uit dat het leven vol zit met eindige en oneindige spellen… en hoe het mis gaat wanneer je een oneindig spel speelt alsof het eindige is.
Laat me bij het begin beginnen…
Een voorbeeld van een eindig spel is voetballen: er zijn duidelijke regels over hoeveel spelers er zijn, wat het doel is, hoe lang het spel duurt en er is een scheidsrechter die zorgt dat de regels gevolgd worden. En: er kan gewonnen worden. Dat is een belangrijk kenmerk van een eindig spel.
Een voorbeeld van een oneindig spel kan een vriendschap zijn of een huwelijk… of dus je gezondheid. Er zijn eigenlijk geen duidelijke regels en als ze er wel zijn, staat het je vrij ze te breken. Het is nooit klaar en je kan dus ook niet winnen. Het doel is: zo lang mogelijk blijven meespelen.
Dat klopt voor vriendschappen, relaties, de manier van ondernemen waar Sinek het over heeft… en dus ook je gezondheid.

Een oneindig spel eindig spelen

Waar het vaak mis gaat, is dat wij oneindige spellen, die dus niet te winnen zijn en waar het doel is zo lang mogelijk meespelen… spelen op een manier alsof het een eindig spel is.
Bij gezondheid zie je dat heel duidelijk terug in de manier waarop wij met ons gewicht en afvallen omgaan. We hebben een doel (een streefgewicht) en we zetten een tijd waarin we daar willen zijn. Dan kom je vanzelf uit bij wat je score dan zou moeten zijn: ik wil 10 kilo afvallen in 2 maanden, bijvoorbeeld.
Als dat lukt, hebben we gewonnen en is het spel afgelopen. (Meestal komen mensen dan weer aan).
Als het is niet gelukt, dan heb je verloren en is het spel óók afgelopen. (Ook dan komen mensen meestal weer aan).
Terwijl gezondheid (en daar kan afvallen bij horen) een oneindig spel is…

Oneindig afvallen

Als je hetzelfde doel, afvallen, op een oneindige manier speelt, verander je je levensstijl… en dan komt het met dat gewicht ooit vanzelf goed. Misschien duurt het wat langer… maar doel is zo lang mogelijk spelen, zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te zijn.
Mag je dan in een oneindig spel geen doelen hebben? Natuurlijk wel… maar het zijn slechts tussenstappen. Het halen of het missen van het doel, maakt in een oneindig spel veel minder uit. Zolang de trend de goede kant op is, zolang je speelt… gaat het goed. Je gezondheid en fitheid hebben nu eenmaal geen eindstreep.
Waarschijnlijk verander je ook in dit scenario iets aan je voeding, ga je meer bewegen, maar misschien ga je ook werken aan je slaap, aan contacten met mensen, ga je aan de slag om je stress te verminderen, kalmeer je onderliggende oorzaken en ga je kijken naar je gedrag. Kortom: je verandert je gezondheid, gewoontes en de manier waarop je met eten omgaat.

Andere levensstijl

Mocht die laatste zin je bekend voorkomen, dit is wat we doen met een Whole30. Ja, de reset duurt 30 dagen, dat klinkt heel eindig… en mensen spelen de Whole30 ook weleens op een eindige manier. Dan is het eigenlijk hetzelfde als een dieet.
Maar wanneer je de Whole30 op een oneindige manier speelt, is het de opmaat is naar een andere levensstijl. Het doel van de Whole30 is niet zo lang mogelijk eten volgens de Whole30 regels, maar (blijven) leren op welke manier voeding jou beïnvloed.
Het uiteindelijk doel is Food Freedom… en dat is óók een oneindig spel.

Kijk hier het interview met Simon Sinek bij Impact Theory

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.