Het is de Whole30 niet de Whole10

In Amerika is Melissa Urban een begrip. Ze is bekend als de vrouw die het Whole30-programma heeft ontwikkeld, wat inmiddels bij letterlijk miljoenen mensen heeft geholpen hun gezondheid, hun gewoontes en de manier waarop ze met eten omgaan, te veranderen. Verder staat ze bekend om haar ‘tough love, heavy on the love’. Zeg maar: op een vriendelijke manier iets recht voor zijn raap zeggen.
Melissa heeft HealthCreators toestemming gegeven om haar blogs te bewerken en in het Nederlands te publiceren.
Vandaag: “Werkt dit wel, waarom merk ik op dag 10 nog niet veel?”

Bij de mensen die ons leefstijlprogramma Whole30 doen beginnen veel van hen rond dag 10 wat ongeduldig te worden… of bezorgd: werkt het wel? ⁠‘Wat als het voor mij niet werkt’ is een stressvolle gedachte die al snel veranderd in de vraag ‘waarom werkt dit niet voor mij?’.
Of het klinkt zo:

“Ik ben op dag 8/10/14 van de Whole30 en het werkt gewoon niet. Ik slaap niet goed/beter en/of ik heb het gevoel dat ik nog geen gram ben afgevallen en/of mijn huid speelt op en/of mijn gewrichten doen nog pijn en/of ik heb nog steeds een opgeblazen gevoel. Het werkt niet! Waarom werkt dit niet bij mij????

Daar bestaat een heel kort antwoord voor:

Omdat. Je. Nog. Niet. Klaar. Bent.

Het heet de Whole30 ←Thirty! Dertig!

Het programma heeft niet de Whole8 of de Whole10 of de Whole14. (Het heet ook niet de Whole-28-is-ook-wel-goed-hoor).
Het heet de Whole30 en soms (bij onderliggende medische problemen of slechte gewoontes die heel diep zijn ingesleten) de Whole45, de Whole60 of de Whole90.

Het heeft een reden waarom het programma 30 dagen duurt. Sommige resultaten die je wil bereiken – meer energie, betere slaap, stralendere huid, verbetering in de medische probleem en holy Oprah: gewichtsverlies – laten soms even op zich wachten.

Eigenlijk zou ik dit niet moeten voorkauwen, maar ik doe het toch.
Na tientallen jaren (of langer!) van mindere keuzes qua eten, ongezonde manieren om met eten om te gaan en een gecompliceerde achtergrond met jojo-diëten, medische problemen, blessures en ziekte… hoeveel verandering verwacht je eigenlijk daarin in 10 dagen???

Ons programma kan miraculeuze resultaten geven in SLECHTS 30 dagen. Dat kan. Dat is al bij honderdduizenden, miljoenen mensen gebeurd. Maar zelfs dat hoeft niet te betekenen dat ook jouw weg naar succes zo verloopt. Ik kan niet weten hoe je er na 30 dagen voorstaat, net zo min als jij. Misschien doe jij er langer over voordat je eerste resultaten tevoorschijn komen (Ik, Brenda, heb 62 dagen gedaan over mijn eerste Whole30 omdat ik van ver moest komen). Misschien krijg je maar een deel van je resultaten en moet je aan de rest langer werken, door bijvoorbeeld te werken aan je gedrag rond eten, de manier waarop jij met eten omgaat. Misschien heb je een paar rondjes van de Whole30 nodig om vorderingen te maken op de rest van je doelen.
Dat kan.
Maar boos zijn omdat er nog geen geweldig, wonderbaarlijke veranderingen te zien zijn in minder dan 30 dagen? Doe het jezelf niet aan!
De Whole30 is het beste leefstijlprogramma dat ik ken, maar ook de Whole30 kan maar zoveel doen in korte tijd.

Herstel is niet lineair

Ik (Brenda) ben ooit heel hard gevallen met skiën en heb er toen maanden over gedaan om opnieuw te kunnen lopen. Met heel veel fysiotherapie. Soms ging het een paar dagen heel goed… en dan ineens deed het weer pijn, leek mijn kracht weg of wilde mijn knie ineens toch niet meer buigen. Mijn fysio zei dan altijd: “Herstel is niet lineair”. Hetzelfde geldt voor de Whole30.

Het is niet zo dat je na dag 1 3,3% beter bent. Of na 3 dagen (10% van het programma). Op dag 10 hoef je dus ook niet al op 33,3% te zitten.
Progressie gaat met horten en stoten… en soms ga je zelfs een stukje achteruit. Je gaat energiek slapen en wordt gebroken wakker. Kan gebeuren. Andersom kan ook.
Het kan ook zijn dat je ineens veel energieker bent, maar geen ons bent afgevallen.
Het is niet lineair en het is ook niet te voorspellen… en je hebt er geen controle over. (Niet iedereen volgt deze ietwat grappige tijdlijn, hoewel het verrassend vaak wel klopt!).

Je kan je resultaten niet kiezen… je krijgt ze. Het is een groot avontuur!

Ik begrijp ook wel dat het frustrerend kan zijn als jij graag 5/10/15/35 kilo kwijt wil… en je wel meer energie hebt, maar de kilo’s nog niet van wijken weten. En onthoud: je bent pas net begonnen met je leven te veranderen… Je leven veranderen IS geen makkelijk proces. Het gaat soms niet zoals je wil, hoe je wil, in de volgorde die je wil.  Ik heb dit al een miljoen keer gezegd, maar hier is keer 1-miljoen-en-1: heb geduld met jezelf, met je lichaam en met je resultaten.
Wees lief voor jezelf.
Focus op alle veranderingen/verbeteringen/resultaten die je WEL ziet. Op het mentale vlak, op het lichamelijke vlak, op het emotionele vlak. Focus je daar iedere dag op, in plaats van alleen maar bijhouden wat er niet gebeurt. En ALS-JE-BLIEFT geef ons op zijn minst 30 dagen voordat je je oordeel velt.

Vraag om hulp

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet om hulp kunt vragen als je even moeilijk zit. Je zit middenin je Whole30 en het lukt ff niet. Voor hetzelfde geld hebben we een gouden tip die je een zetje in de goede richting geeft. Of we luisteren gewoon even naar je. Of we geven je je bullshit-verhaal terug als het bullshit is (zoals; we weten pas hoe het programma voor jou gewerkt heeft aan het einde van het programma). Of we beantwoorden een vraag die je hebt… Weet je… Tough Love… we zijn veel minder Tough dan je denkt. Of zoals Melissa Urban altijd zegt: heavy on the love!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.