Is je gezonde leefstijl in corona-tijd helemaal de bocht uit gevlogen?

Voor veel mensen is routine het fundament onder een gezonde leefstijl. Je hebt je vaste sportmomenten, je vaste mealprep dag, je gebruikelijke (Whole30) ontbijt… Dat werkt prachtig… totdat er een pandemie uitbreekt en je hele routine overhoop gaat.
Daarnaast komt er bij deze situatie een heleboel stress en onzekerheid vrij, terwijl veel van je ‘coping mechanisms’ als sport, of jezelf verwennen met een afspraak bij de masseur niet mogelijk zijn. Voor je het weet, grijp je terug naar je oude routine: je ‘verwent’ jezelf door ‘iets lekkers’ te eten. En zo komen we aan de term: ‘corona-kilo’s’
Dat je dat doet is begrijpelijk… maar in dit blog een aanmoediging om jezelf een plezier te doen en uit die oude routine die je niet veel goeds oplevert te stappen.

Laten we beginnen met de hand in eigen boezem te steken: ook wij waren onze gezonde routine voor een paar weken behoorlijk kwijt. De studio dicht, allebei thuis, het inkomen verdampt, op elkaars lip de hele dag, de onzekerheid… Er kwam een soort ‘What the hell’ over ons heen: als alles al op zijn gat gaat, dan kan er ook wel een croissantje bij.
En omdat we het liefst zo min mogelijk naar de supermarkt gaan, was er sowieso meer eten in huis… houdbaar eten ook. Wat normaal voor af-en-toe was, stond steeds regelmatiger op tafel.

“Als alles al op zijn gat gaat, dan kan er ook wel een croissantje bij”

Aanklooien

Tot maandag 13 april… toen begon onze Whole30Thuis en we zouden eigenlijk niet zelf meedoen. Maar toen ik het vlak voor het ontbijt aan Naomi voorstelde, zag ook zij er eigenlijk wel het nut van in. En: de eerste week was heel inzichtelijk. Het kost ons niet zo zeer moeite, maar het valt ons op hoe vaak we de gedachte hebben aan ‘even iets lekkers’.
Doordat Whole30 zo veel structuur biedt en wij die structuur ook kennen als onze broekzak… kwamen we eigenlijk meteen weer in de routine en eigenlijk is dat veel fijner dan maar wat aanklooien.

Een wrede samenloop

De uitbraak van het corona-virus en alle maatregelen die erop volgden, zorgen ervoor dat we allemaal uit ons gebruikelijke doen zijn, extra stress en onzekerheid ervaren en daarmee is het een enorme mentale uitdaging. Voor mensen die zichzelf gezonde nieuwe gewoontes hebben aangeleerd, die bijvoorbeeld gestopt zijn met roken en/of drinken, die gezonder zijn gaan eten, die meer zijn gaan bewegen, die werken aan een positievere kijk op zichzelf… is dit een wrede samenloop van omstandigheden: isolatie, onzekerheid, je routine is weg, de mensen die je support systeem vormen kan je niet opzoeken zorgen ervoor dat het extra moeilijk is om vol te houden.

Nu krijg je misschien wel het stuwmeer van alle dingen waar je zo hard voor aan het rennen was, over je heen…

Stuwmeer

Stel dat je voor jezelf net had uitgevogeld dat je voor je ontspanning geen wijntje of taartje nodig hebt, maar een massage… en dan is de massagestudio dicht.
Of je had voor jezelf een vaste routine van kinderen naar school en dan een uur trainen… en in plaats daarvan zit je nu rekensommen uit te leggen.
En vergis je niet: we verstoppen ons (en onze stress en emoties) ook in de drukte van elke dag. Zolang we rennen van hot naar her en niet thuis tot stilstand komen, lijkt dat best goed te werken… totdat je ineens in een pandemie thuis moet blijven. En nu krijg je misschien wel het stuwmeer van alles waar je zo hard voor aan het rennen was, over je heen…

(Te veel)…

En dus grijp je terug op oude gewoontes als (te veel) snoepen, (te veel) drinken, niet meer sporten (of juist te veel) en misschien ben je zelfs weer gaan roken.

Strategiën

#1 Zelfcompassie
Misschien heb je jezelf de afgelopen jaren/decennia te druk gehouden met alle dingen van het dagelijkse leven, om te leren om met compassie naar jezelf te kijken…
En het te kort aan die zelfcompassie leidt eerst tot gevoelens van schaamte en daarna tot ‘numbing‘: verdoving door keihard sporten, keihard Netflixen, keihard diëten of juist keihard snoepen, roken, drinken.
Die schaamte vertelt je nu dat je je daarvoor voor moet schamen en dat gevoel ga je dat vervolgens weer verdoven. Terwijl je ook met compassie kan zeggen: het is begrijpelijk dat ik zo reageerde, we zitten midden in een pandemie! En vanuit de compassie op zoek gaan naar manieren om weer keuzes te maken die je wil…

“Je wil geen koekje, je wil contact”

#2 Vind nieuwe ‘coping mechanisms’ die nu wel kunnen
Een goeie quote uit Whole30 land is: “Je wil geen koekje, je wil contact”. Heel vaak is lekkere trek (tot vreetbuien aan toe) te voorkomen, door heel veel lef aan te boren en contact te zoeken met iemand. Hardop zeggen dat je het moeilijk hebt en een begripvolle vriend aan de andere kant van de lijn of scherm kan al een wereld van verschil maken.
Juist door de pandemie lijken de goeie mensen extra sociaal te zijn: we laten elkaar voorgaan, brengen boodschappen… er is ook vast meer ruimte voor een luisterend oor.
Heb die niet, ga op zoek naar iets anders: misschien helpt opschrijven of er een kunstzinnige uiting eraan geven door bijvoorbeeld te tekenen of schildern (of mijn favoriet: mozaïeken).

#3 Ontdek je nervus vagus
Veel van ons zitten nu in een chronische ‘vecht-of-vlucht’-staat (of freeze). Dat is het sympatische of stress-systeem. Terwijl het voor jezelf en je gewoontes goed zou zijn om ook regelmatig in de tegenovergestelde staat te zijn: het parasympatische stelsel. Je kan dat bereiken door gewoontes die je ‘nervus vagus’ stimuleren. Dat is een zenuwbaan die loopt tussen je hersenen, allerlei belangrijke organen en je buik. Deze stuurt de ontspanning aan. En jij kan je nervus vagus weer stimuleren om zijn werkt te doen door een paar keer heel diep adem te halen (of echt ademhalingsoefeningen te doen), door rustige yoga te doen of kleine dingen met volle aandacht te doen (mindfulness).
Juist in deze periode kan het opschrijven van dingen waar je die dag dankbaar voor was ook zorgen voor extra ontspanning… omdat je dagen anders helemaal gevuld worden met sterftecijfers en economie-stress.

#4 Behandel jezelf zoals je iemand van je houd behandeld

Over het algemeen zouden we de dingen die we tegen onszelf zeggen nooit tegen onze vrienden zeggen. Je beoordeelt hen niet zo snoeihard als dat je jezelf veroordeelt. Je zou ook de vriendschap niet verbreken omdat ze nu wat extra gestrest zijn of een beetje zijn aangekomen.
Geef jezelf diezelfde behandeling!
(Dit is ook wel een instinker wanneer je op dit moment juist ook mega-geirriteerd tegen je kinderen staat te gillen… Daar ‘m dus niet om: ga niet anderen behandelen zoals je jezelf behandeld).

Juist in deze periode kan het opschrijven van dingen waar je die dag dankbaar voor was ook zorgen voor extra ontspanning… omdat je dagen anders helemaal gevuld worden met sterftecijfers en economie-stress.

#5 Geef jezelf toestemming om extra rust te pakken

Er zijn genoeg mensen die je aanmoedigen om ‘juist nu, nu je alle tijd hebt’ jezelf enorme doelen te stellen: een marathon lopen in je huiskamer, eindelijk in de driedubbele cijfers op je deadlift. Voor je het weet vind je jezelf een sukkel omdat jij dit juist nu niet kan opbrengen.
Tuurlijk, blijf bewegen, doe actieve dingen die kunnen en waar je je beter van gaat voelen… en zet ‘s avonds de TV wat eerder uit, ga niet werken ‘s avonds en ga lekker vroeg slapen. Wat extra rust kan helemaal geen kwaad… en wanneer je om half tien onder de wol ligt, sta je ook niet te roken op het balkon of te hangen in de deur van de koelkast om te kijken wat je uit verveling eens zal gaan eten.

#6 Focus op gezonde voorbeelden en vergeet daarbij jezelf niet
Een beetje in het verlengde van het punt hierboven: we zitten ook extra veel op social media tijdens deze ‘intelligent lockdown’ en daarmee komt er dus een stoet aan mensen langs die alleen maar laten zien dat zij het fantastisch doen ook, nee juist, tijdens een pandemie.
Een woord: ontvolg.
Focus je op je echte vrienden of mensen die dit niet gebruiken als een middel om zichzelf te promoten. En neem jezelf van voor de ontsporing door een pandemie mee als je goede voorbeeld. Kijk wat je toen deed wat zo goed werkte… en doe dat weer. Een beetje zoals wij, die teruggrepen op de Whole30 om structuur te creëren… en vanaf daar weer de volgende stap te kunnen zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.