Een ‘comeback’ is geen ‘get back’

Denk jij weleens: ik wou dat ik zo fit was als toen ik 18 was… of dat je er weer zo uitzag. Het is regelmatig een doel wat wij te horen krijgen bij HealthCreators: Ik wil weer…
Vorige week luisterde wij naar een podcast met als gast de come back expert Tim Storey en een van zijn belangrijkste tips kwam bij ons goed binnen: “een comeback is niet een get back”. Dit is wat wij eruit haalde.

We kennen het fenoneem comeback uit bijvoorbeeld de sport, bijvoorbeeld na een blessure. Of uit de entertainment wereld: een acteur raakt helemaal uit de gratie nadat hij een tijdlang verslaafd is geweest of zich op een andere manier misdragen heeft.

Iron man

Dat laatste voorbeeld is niet toevallig gekozen. Tim Storey is een coach die mensen dan helpt om ‘terug te komen’. Een van zijn succesverhalen is acteur Robert Downey Jr, wiens carrière compleet kapot was gegaan aan drugsgebruik, wapenbezit en hij moest zelfs de gevangenis in. Niemand dacht dat zijn carriere daarvan zou kunnen herstellen… maar inmiddels kennen we hem als superheld ‘Iron Man’ uit allerlei Marvel films.

“A come back is not a get back!”, zei Tim Storey in de podcast. En vervolgens legde hij uit wat hij daarmee bedoelde. “Als je probeert terug te komen waar je ooit was, maar dan een soort afgeprijsde vorm. Terwijl je je terugval ook kan gebruiken om iets nieuws te leren over of voor jezelf”.
Anders ga je eigenlijk achteruit… je gaat TERUG naar waar je was… maar dat betekent impliciet dat je onderweg niets hebt geleerd. Je wil voorruit… je nieuwe resultaat zal altijd anders moeten zijn dan je vorige resultaat. Je wil een comeback… maar dat is niet ‘terug naar een resultaat uit het verleden’. Het is iets nieuws.

Back to the future

Ontelbare keren hebben wij mensen doelen horen stellen uit de categorie ‘get back’:
“Ik wil weer wegen wat ik woog voor de zwangerschap”.
“Ik wil weer zo energiek zijn als ik was toen ik 20 was”.
“Ik wil weer zoveel liften, zo snel rennen, ik wil zo hoog springen als ik 10 jaar geleden kon”.
Er is niets mis met een doel stellen, maar zoals ze in in goed Nederlands zeggen: ‘comparison is the thief of joy’. Vergelijken steelt je plezier…
Terug, maar dan wel in de toekomst, dat kan alleen als je Marty McFly heet en in je DeLorean auto ‘Back to the future’ gaat.
Het is onmogelijk en onwenselijk: je context is veranderd, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Get back

Je kan wel een gezonde come back maken… niet terug naar wie je was, maar juist een andere, verbeterde versie daarvan. Jij 2.0
Ik, Brenda, ben bijvoorbeeld gezonder, fitter, sterker en ik sta sterker in mijn schoenen dan dat ik 20 jaar geleden deed… maar ik weeg ook meer. Mijn oude zelf zou daarvan gruwen… Als ik terug zou willen naar mijn oude streefgewicht van 57,5kilo, dan moet ik ook alle dieet-gekkigheid van toen weer uit de kast halen en om dat te doen moet ik minder gezond worden en minder sterk in mijn schoenen gaan staan. Dat is nodig voor een ‘get back’ naar mijn ‘oude lichaam van 20 jaar geleden’. Geef mij dan maar de gezonde comeback met een paar kilo meer, maar ook heel veel andere voordelen als energie, geen schuldgevoelens over eten en rust in mijn kop. Ik kies mijn huidige comeback.

Comeback

Naomi zit in een zelfde soort schuitje: na haar schouderblessure en haar afscheid van wedstrijden doen, is ze zoekende. Dankzij dit inzicht uit het verhaal van wat Tim Storey bereikt heeft met Robert Downey Jr. haalt Naoom de kracht om niet te gaan voor een doel uit het verleden… nee, ze is juist aan het kijken hoe ze zich kan doorontwikkelen voor een comeback. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onzeker, welke kant ze gaat kiezen voor die ontwikkeling is nog onduidelijk. Ze gaat werken vanuit waar ze nu is, met wat ze kan met wat ze heeft… plus wat extra’s. En vanuit die houding komt er een comeback, daar kan je op wachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.