HealthCreators challenge: Doe eens helemaal chill tijdens het autorijden

Als wij eerlijk naar onszelf kijken, zijn we hele vriendelijke mensen... totdat we achter het stuur van een auto stappen. Dan kunnen we toch uit ons slof schieten als iemand iets doet wat in onze ogen stom, onverantwoord of domweg gevaarlijk is. We vervloeken afsnijders en steken onze middelvinger op tegen bumperklevers. En we weten dat we niet de enigen zijn... kijk maar eens naar al die woeste koppen op de snelweg. Het is een en al stress. Dat moet anders kunnen, hebben we een tijdje geleden bedacht.
#
De auto biedt een prachtige kans, juist voor drukke mensen om een zee aan rust te creëren. Vooral als je een behoorlijk eind moet rijden in je eentje! Voor veel mensen met een drukke baan en een hectisch gezin is dat eigenlijk een soort van droom: ik zou willen dat ik wat meer tijd voor mezelf had. Nou, dat heb je: in dat (halve) uur achter het stuur! Die tijd wordt ook niet opgeslokt door eindeloos Facebooken en mail checken, want dat kan niet achter het stuur.
#
De enige horde lijkt ons gedrag richting onze medeweggebruikers. Maar die reactie kan jezelf grotendeels 'sturen'. Laten we eerst een ding vaststellen: al ons gemopper, gevloek en gemiddelvinger verandert niets aan de situatie. De bumperklever gaat niet ineens afstand houden als je maar grofgebekt genoeg tegen je achteruitkijkspiegel bent. De andere weggebruikers zitten in hun eigen cocon op wielen, al jouw woeste aanwijzingen komen niet aan. De enige die ze hoort ben jij... en jij bent dus ook de enige die er last van heeft. Stres is slecht voor je lichaam en geest op zoveel verschillende manier dat ik niet eens begin aan een opsomming.
#
Wat rest is een manier om wel om te gaan met het wangedrag van alle anderen op de weg. Aangezien zij toch niet horen wat jij brult en jij geen idee hebt wat er in hun leven speelt waardoor ze zo aan het duwen, snijden en gassen zijn. De kans dat het stressvolle verhaal wat je nu in je hoofd hebt, waardoor je het nodig vindt om iemand een middelvinger te geven, klopt... is klein. Dus je kunt net zo goed een ander verhaal verzinnen... eentje waar jij geen stress van krijgt, maar juist begrip en empathie. Word je afgesneden door iemand die naar zijn telefoon zit te kijken, vertel jezelf dan dat het een aanstaande vader is, die net via What's App een foto van de eerste echo heeft gekregen. Bless him, hij is er even niet bij met zijn hoofd.
#
Onthou goed: ik zeg niet dat het prima is dat mensen zitten te Appen achter het stuur, verre van dat! Maar bevrijd jezelf van de illusie dat jouw stressvolle getier iets aan die situatie veranderd... 99 van de 100 keer zullen ze niets merken van de stress en boosheid die ze veroorzaken. Jouw reactie, het enige waar je in deze situatie invloed op hebt, verandert niets aan hun gedrag en geeft jou een boel stress.... en het verpest die kostbare minuten you-time op een dag.
#
Wij dagen je uit om het eens te proberen: benoem jouw auto deze week als een oase van rust. Haal je tanden uit het stuur, ontspan en geniet van de rust en de tijd voor jezelf
#
Tip 1: ga op tijd weg, geef jezelf wat extra reistijd. Wanneer je haast hebt, verandert je oase in een stinkend moeras.
#
Tip 2: Naast innerlijke rust, biedt rustiger autorijden nog een voordeel: het is veel goedkoper. Sinds wij rustiger rijden, vaker cruisen op de rechter rijbaan, besparen we letterlijk honderden euro's aan benzine per jaar. En dat met een VW UP! Met dat geld kan je nog een ontspannen uitstapje maken: win-win-win!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.