Emma deed de Whole30 bij HealthCreators

“Ik BEN gezellig, dat hoef ik niet te bewijzen met wat ik eet of drink”

Al eerder had Emma Smillie geprobeerd om haar gezondheid te verbeteren door te veranderen wat ze eet. Maar ze hield het niet vol. Daarom heeft ze de Whole30 gedaan met Brenda als haar coach… met fantastisch resultaat: “Mijn bloedwaardes zijn verbeterd, maar ik heb vooral veel inzicht gekregen in hoe ik met eten omga. En dat ik een gezellig mens ben, dat ik daar niet per se taart voor hoef te eten of alcohol voor hoef te drinken”.

Waarom ben je een Whole30 gaan doen?
“Jaren geleden had ik al eens van Whole30 gehoord. Een vriendin uit Edinburgh (Emma is Schotse) deed het programma, maar ik dacht dat het gewoon het zoveelste dieet was en dat ze wilde afvallen. Daarna heb ik er niet meer over nagedacht.
Inmiddels heb ik een bedrijf, FloLab, waarin we samenwerking creëren tussen allerlei zelfstandigen in de wellness-sector. Zo komt er van alles op je pad. Maar toen mijn zakenpartner een Whole30 aan het doen was bij HealthCreators, werd ik nieuwsgierig. Ze vertelde zo enthousiast en het idee om iemand te hebben die me begeleidt en steunt, sprak me aan.
Ik heb sinds een paar jaar een gezondheidsprobleem: ik heb Hashimoto’s, een auto-immuunziekte aan mijn schildklier. En dat speelde op dat moment heel erg op. Ik had moeite helder na te denken, weinig energie en stemmingsproblemen. Ik voelde me droevig, ellendig en werd dan overvallen door twijfels. Daarnaast was ik heel erg opgeblazen en ik kwam aan. Ik voelde me out of control en wist dat ik iets moest gaan doen dat al die vlakken aanpakte. Zo kwam ik uit bij Whole30 met Brenda als coach”.

Had je zoiets al eens eerder geprobeerd?
“Ja, vlak na mijn diagnose heb ik een AIP- eliminatiedieet gedaan. Dat is een speciaal protocol voor mensen met een auto-immuunziekte. Ik had een boek gekocht en ben het zelf gaan doen. Dat was echt heel moeilijk: we waren net naar Nederland verhuist, ik mocht zoveel dingen niet eten en ik wist niet goed waar ik de voeding kon vinden die ik wel mocht hebben. Ik heb het drie maanden volgehouden en ben toen van de ene op de andere dag gestopt. De aanbevolen herintroductie heb ik overgeslagen, ik ben gewoon weer alles gaan eten. Daardoor wist ik dus nog steeds niet welke voeding voor me werkte en welke niet.
Wanneer je gediagnosticeerd wordt met een ziekte als Hashimoto’s, dan kan je arts, het hele reguliere medische circuit, ook maar weinig voor je doen.Wanneer ik vragen over de invloed van voeding stelde, wisten zij het antwoord ook niet. Inmiddels heb ik een hele goeie arts gevonden. Zij heeft de Whole30 ook bekeken voordat ik eraan begon en was heel enthousiast. Haar enige puntje van kritiek was dat 30 dagen voor mijn situatie wel wat kort is… maar ik besloot dat het voor mijn eerste ronde goed was”.

“Wanneer ik emotioneel was, drukte ik dat weg met iets lekkers… als een soort verdoving van het gevoel”

En… hoe ging het?
“Goed, al heb ik het ook wel zwaar gehad! We hebben veel gewerkt aan mijn mindset, hoe ik met eten omga. Voor mij was dat vooral de touwtjes weer in handen nemen, controle krijgen over mijn gedrag en de keuzes die ik maak. Ik hing een beetje in een slachtofferrol en dacht: stuff it, ik eet gewoon alles waar ik trek in heb! Dat lijkt makkelijk, maar het resultaat was dat ik me zo ellendig voelde… dus het was helemaal niet makkelijk.
Een van mijn grootste ontdekkingen, en wat ook meteen het moeilijkste voor me was, is dat ik vaak at omdat ik bang was om honger te krijgen en omdat ik mezelf vertelde dat ik dan niet meer zou kunnen functioneren. Ook wanneer ik emotioneel was, drukte ik dat weg met iets lekkers… als een soort verdoving van het gevoel.
Brenda stelde voor om dat verhaal wat ik mezelf vertelde, dat ik niet zou kunnen functioneren als ik tussen de maaltijden niet iets at, eens uit te testen. Ik heb me daar echt doorheen moeten slaan… maar ik bleek het gewoon te kunnen. Dat was echt een doorbraak die ik alleen, zonder coach, nooit had bereikt.
Wat ook lastig was, was dat ik halverwege de Whole30 bloedonderzoek had laten doen en dat mijn waardes helemaal niet goed waren. Dan heb je ook wel even iemand nodig die zegt: ‘Wat verwacht je na 2 weken?’, zodat je door kunt gaan. Gelukkig heb ik dat gedaan, want bij het volgende bloedonderzoek waren de waardes ontzettend verbeterd”.

Waarom was het voor jou belangrijk om de Whole30 met een coach te doen?
“Ik zocht steun en kennis. Brenda heeft me echt uit het water geblazen met alle Whole30 informatie die ze heeft, ook in het Engels.
De praktische informatie, bijvoorbeeld waar je bepaalde producten kan kopen of bestellen, was echt super handig. Dat was waar ik bij het AIP op vastgelopen was. Daarnaast is ze gedisciplineerd en doelgericht. Bij sommige mensen vind ik dat intimiderend, maar zij brengt het in balans met empathie. Ze is heel open over dat ze zelf ook heeft geworsteld met hetzelfde gedrag, dezelfde mindset… en ze doet niet net alsof ze nu alles altijd perfect voor elkaar heeft. Ze verkoopt geen bullshit, ik kan ruiken als het wel zo is.
Wat ik ook fijn vond, was dat ze van te voren uitlegde dat ik haar altijd kon WhatsAppen. Dat ik me niet bezwaard hoefde te voelen over het tijdstip of hoe vaak ik een bericht stuurde, omdat zij duidelijke grenzen heeft voor haar telefoongebruik. En ik heb al mijn vragen altijd beantwoord gekregen”.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd in de Whole30, over je gezondheid, gewoontes en hoe je met eten omgaat?
“Dat ik gezellig BEN. Dat ik dat ook kan zijn zonder dat ik taart eet of alcohol drink. Zonder dat ik dingen doe niet goed zijn voor mijn gezondheid. Ik ben in de Whole30 naar een BBQ gegaan in Schotland, bij mijn party friends van vroeger. Brenda heeft me daarbij enorm geholpen: Ik ben gegaan, ik heb het ontzettend leuk gehad, ik heb geen alcohol gedronken… en mijn vrienden kwamen daar vanzelf overheen.
Mijn man Drew en ik lachen nog steeds weleens om hoe goed aan de zelfgebakken chocolade verjaardagstaart die die avond rook, en dat we ‘m niet gegeten hebben.
Daarnaast ben ik erachter dat wanneer ik aan mezelf werk, when I am doing some digging, dat ik dan de neiging heb om mezelf te troosten met eten. En ik werk eigenlijk de hele tijd aan mezelf, hoort ook een beetje bij mijn werk in FloLab. Maar ik doe nu een stapje terug als ik merk dat het te veel wordt. Wanneer ik nu weet dat ik een emotioneel traject ga doen, dan weet ik ook dat ik als eerste mijn eten organiseer, zodat ik de beste keuzes voor mij kan maken.
Wat dat betreft wil ik eigenlijk nog een nieuwe ronde Whole30 doen, want tijdens mijn herintroductie werd ik ziek en kon ik niet alles goed uittesten voordat ik op vakantie ging. En ik denk dat nu ik veel van de emotionele kanten van eten heb aangepakt, ik nu ook beter in staat ben om de fysieke signalen te ontdekken”.

Verander je leven!
Doe de Whole30 met Nederlandse begeleiding van HealthCreators

Comments are closed.