Lekker cool hoor: Gazpacho!

Als het zomer is, eten we supervaak salade als lunch... als diner... als ontbijt. Na een paar dagen drie keer salade per dag komt zelfs bij ons groenteliefhebbers de sla onze neus uit. Tijd voor iets anders: koude soep! Gazpacho. In het originele Spaanse recept wordt brood gebruikt, maar dat laten wij achterwege. Wij eten alleen graan bij uitzondering.
Waarschuwing: je houdt er een enorme knoflooklucht aan over!

Gazpacho:

  • soep nutrition recept1 komkommer, geschild en in grove stukken
  • 2 medium tomaten, ontveld en in stukken
  • 1 rode paprika, in stukken
  • 1 klein stukje ui (1/2 van een kleine of 1/4 van een grote)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenblokjes (Whole30'ers let op: zonder toevoegingen! Iedereen opgelet trouwens)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel limoensap (ongeveer 1/2 limoen)
  • Zout, peper
  • Evt. een fijngehakt Spaans pepertje of een splash Frank's RedHot naturel (soort Tabasco)
  • Evt. verse kruiden als peterselie, kervel, basilicum of koriander (voor liefhebbers daarvan)

Gebruik een keukenmachine, staafmixer met hakmolen, blender of NutriBullet. Heb je die niet? Werk dan aan je snijtechniek en snijd alles in extreem kleine stukjes. Dan noem je het gewoon Portugese gazpacho, die schijnen het wat grover te maken.

  • Doe de komkommer, tomaat, paprika, ui en knoflook in de keukenmachine, hakmolen, blender of NutriBullet. Werk in porties als je machine de hoeveelheid niet aankan. Of snijd, hak, chop alles zo klein als je kan.
  • Doe de gehakte groenten in een kom, voeg de tomatenblokjes toe. Maak op smaak met de azijn, olie, limoensap, zout en peper. Maak eventueel nog meer op smaak met Spaanse peper of kruiden.
  • Zet minimaal een half uur in de koelkast. Hoe langer, hoe beter. De volgende dag is de soep nog lekkerder.

Je kunt de gazpacho eventueel mooi opdienen met gehalveerde cherrytomaatjes en wat gehakte bosui erop.
Eet er wat (koude) gehaktballetjes, goede rauwe scharrelham en olijven bij.

Ben je in een avontuurlijke bui? Voeg dan blokjes mango of watermeloen toe! Als extraatje.

PS Ga niet speciaal voor dit recept een NutriBullet aanschaffen. Dit is zo'n beetje het enige waar we hem voor gebruiken.cropped-cropped-cropped-wordpress41.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.