Mijn top 3: hamburgers paleo proof

Sinds ik eet volgens de richtlijnen van de Whole 30, is er een gerecht dat met stip op nummer 1 binnen is gekomen in onze eet-top-40: de hamburger! Ik denk dat we wel 10 verschillende recepten hebben en minimaal 2x per week staat er iets burger-achtigs op het menu. Dat zal sommigen  misschien verbazen, omdat veel mensen een rechte lijn trekken tussen hamburger, junkfood en overgewicht. Tegen hen wil ik zeggen: dat ligt niet per se aan de burger! Maar waarschijnlijk aan het broodje, de friet, de saus en de milkshake die je erbij neemt!

Die burger, die maak je natuurlijk zelf! Want in de kant-en-klare hamburgers uit de supermarkt zit vaak van alles wat hamburgers scheveningen whole30niet in thuis hoort in gezonde voeding. Denk aan het nieuws van Foodwatch van vandaag over de AH ambachtelijke rundervink… met 5 (VIJF!) verschillende soorten suiker! En 7 (ZEVEN!) e-nummers!
Met een zelfgemaakte burger van kwaliteitsgehakt kun je binnen de Whole 30 bijna niet mis gaan. Hoe je die maakt? In dit blog deel de recepten van onze top 3 (ennuh: geen broodje erbij, hoogstens een portobello champignon erop en eronder. En een lekkere grote (kool)salade)!

1. Avocado stuffed Hamburgers met spicy mayo

Dit begint zo ondertussen een legende te worden onder de mensen die bij ons komen eten. Vanaf het moment dat we het hamburgers scheveningen whole30recept vonden op thehealthyfoodie.com, liep het water ons de mond binnen. We hebben de burger wel iets vereenvoudigd, vooral op kruidengebied. Gewoon, omdat wij niet altijd alles in huis hebben en sommige dingen niet in Nederland te koop zijn. Dit recept gebruikt paleo mayonaise… dat is zelfgemaakte mayo, niet die uit de winkel. Dat zit vol conserveringsmiddelen, bindmiddelen en suiker.

Voor 4 burgers
600g rundergehakt, het liefst met 3 sterren van de Dierenbescherming (Bij de Lidl goedkoop te krijgen)
2 bosuien, fijn gesneden

hamburgers scheveningen whole30

Pic loaned from thehealthyfoodie.com

2 tenen knoflook uit de knijper
1 eetlepel verse salie, gehakt
1,5 eetlepel Dijon mosterd (hard zoeken naar 1 zonder suiker)
2 vrije uitloop eieren
3 eetlepel kokos- of amandelmeel (duur bij natuurwinkel, goedkoper online)
Zout en peper
1 eetlepel herbes de Provence
1 hele grote of 2 kleinere avocado’s, haaks op de pit doorgesneden zodat je een plakje krijg met een gat erin

Spicy Mayo
3 eetlepel mayonaise
een beetje knoflookpoeder
snuf zout
Zoveel tabasco als je kunt hebben, het liefst de chipotle variant, anders probeer de groene jalapeno of een hete saus die jij lekker vindt.
Wat erover is gebleven van de avocado’s voor de burgers.Steek de barbecue aan of verwarm de grill voor.
Doe alle ingredienten voor de burgers BEHALVE DE AVOCADO in een kom en kneed goed door. Maak er 8 balletjes van, die je tot platte burgertjes drukt.
Snijd plakjes van de avocado, zodat je 4 rondjes hebt met en gat erin.
Doe de overgebleven avocado in een kom, voeg alle ingredienten voor de mayo toe en prak totdat het een redelijk glad sausje is.

Nu gaan we burgers bouwen:
Leg een avocadoring op 1 burger, doe er een schepje mayo in, dek ‘m af met een tweede burger. Druk de naad goed aan, vouw en vorm net zo lang totdat ie goed dicht zit.
paleo whole30 hamburgersBak op de berbecue, in de gril of in wat ghee in een pan. Waarschijnlijk gaan ze aan de zijkant toch een beetje open, maak je daar niet te veel zorgen over.
Serveer op wat sla, met gekaremelisseerde uien en nog een schepje spicy mayo. Neem er een lekker koolsalade bij of pastinaakfrietjes uit de oven.
Paleo mayo maak je door een eidooier, een snuf zout, een halve theelepel mosterd en 3 theelepels azijn (appel cider is lekker) en een scheutje MILDE olijfolie met de mixer op de hoogste stand een minuut te kloppen. Alles, ook het ei, moet op kamertemperatuur zijn!

paleo whole30 hamburgersHou de mixer op zijn hardst aan en voeg scheutje voor scheutje olijfolie toe, tot het net een pietsie dunner is, dan dat jij het wil hebben. Er kan soms wel een 1/4 liter olie nodig zijn! Gewoon doormixen. De mayo wordt nog iets dikker in de koelkast. Het is zolang houdbaar als de datum op het ei, maar meestal niet langer dan een week.

 

2. Kipburger met appel en bacon

Het originele recept komt van thepaleomom.com, maar ook deze hebben wij aangepast. Vooral qua hoeveelheid en het origineel had een cranberrysausje erbij… m
aar wij vinden de burgers lekkerder zonder saus.

Voor 2 grote of 4 kleine burgers:
300 gram kippengehakt (of maal zelf 4 kippendijen)
3 reepjes bacon op ontbijtspek (van de slager! Zonder toegevoegde suiker en andere zooi).
1 appeltje
1 ui
Verse rozemarijn
Zout en peper
Evt. kokosolie of ghee om in te bakken

paleo whole30 hamburgersBak het spek uit in een koekenpan, als het heel mager spek is, gebruik dan wat ghee of kokosolie. Totdat ie crispy is.
Schil en snijd de appel in super kleine blokjes, je zou ‘m zelfs kunnen raspen. Hak de ui. Hak de rozemarijn.
Wanneer het spek is uitgebakken, haal het uit de pan en bak de ui in het vet van het spek. Zachtjes 5 minuten bakken, totdat ie zacht wordt, maar niet bruin. Voeg de appel en rozemarijn toe. Bak dat even mee totdat de appel zacht begint te worden.
Hak de inmiddels afgekoelde bacon in kleine stukjes.
Doe het ui/appel/rozemarijn-mengsel, de bacon, het kippengehakt in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
Draai er 2 of 4 balletjes van en druk ze plat tot burgers.
Bak ze in een beetje kokosolie of ghee (of baconvet als je daar heel veel van over had). Aangezien deze van kip gemaakt zijn, moet je ze echt goed doorbakken! Heerlijk met wat gebakken of geroosterde groenten, een gebakken eitje en 2 Portobello champignons als broodje.

3. Hamburger met abrikozen, pistachenoten en avocadosaus

Het originele recept komt van eetpaleo.nl, maar je raadt het al: wij hebben het een beetje aangepast. Om te beginnen paleo whole30 hamburgersmaakt zij er ballen van en wij burgers. Zij bakt ze in de oven, wij in de ghee. Ik lust bijvoorbeeld geen koriander, dat eigenlijk in de saus hoort. Ook vervangen we de abrikozen regelmatig door dadels of vijgen.

Voor 4 burgers:
500g rundergehakt
75g pistachenoten, gepeld en gehakt
8 gedroogde abrikozen, fijn gesneden
1 el ras el hanout
¼ tl zout
1 eetlepel ghee om in te bakken
Avocadosaus:
2 rijpe avocado’s
sap van 2 limoenen
4 el verse koriander (dit sla ik dus over)
peper en zout
paleo whole30 hamburgersCombineer alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de ghee!) in een kom en kneed deze goed door elkaar. Vorm er 4 bolletjes van en druk ze plat. Bak de burgers in een koekenpan met ghee tot ze gaar en bruin zijn.
Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit en combineer dit met de overige ingrediënten voor de avocadodip in een kom of hakmolen. Prak de avocado heel fijn met een vork of blitz ‘m even.
Serveer de burgers met de avocadosaus.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.