Manfred en Lilian: “Eerst wilde ik winnen van het team, nu willen we finishen met het team”

Enthousiaste vrienden bleven maar vragen aan Manfred Brouwer (44) of hij een keer mee kwam doen bij de bootcamp van Naomi op zaterdagochtend bij het Scheveningse Beelden aan Zee. Hij wilde niet, hij had een hele rij redenen: "Dat lukt me niet, daar heb ik geen zin in, dat kan ik niet, dat vind ik lastig". Toch liet Manfred zich overhalen. Zijn zus Lilian (42) kan het zich nog goed herinneren: "Hij had daarna zoveel spierpijn dat hij zich nauwelijks kon bewegen. Daar heb ik een week lol om gehad".
Manfred geeft toe dat hij zich een beetje te erg uitgesloofd had, die eerste keer: "Ik kon mezelf niet eens meer scheren, ik kreeg mijn armen niet omhoog". Hij wilde zich niet laten kennen tegenover zijn enthousiaste vrienden: “50 squats ging nog wel, maar het stukje rennen daarna moest ik wel forceren”. Zijn zus bromt: “Dan ben je ook wel een beetje gek hoor!” Toch ging Manfred de week erna terug voor de bootcamp en later nam hij ook zijn zus mee.
De twee "Brouwertjes" zijn inmiddels een vaste waarde in het team. Ze zijn fanatiek, maar ontfermen zich ook over nieuwe teamgenoten en hebben voor iedereen een aanmoediging of een bemoedigend woord.

Waarom doe je Bootcamp bij HealthCreators/BCTM?

Lilian: “Ik vind de afwisseling fijn bij de trainingen van Naomi, veel afwisseling zonder dat het heel veel rennen is. Ze ziet of je verder kan, motiveert je dan of ze remt je juist af. Bootcamp bij haar is natuurlijk in een groep, maar ik vind het ook echt een individuele training. Manfred: “Dat afremmen was de eerste keer dat ik kwam trainen bij mij niet zo goed gelukt, daar was ook geen houden aan. Wat ik deed, dat is ook een beetje een mannending: doorgaan totdat je bijna staat te kotsen op de boulevard. bootcamp scheveningenMaar Naomi voelt juist heel goed aan wat iedere persoon kan en stuurt dan iedereen aan op zijn niveau. Dat vind ik echt heel knap. Want tegelijkertijd past ze de hele training aan aan het niveau van de groep: dan doen we meer of gaan juist een tandje lager. Ook zorgt ze ervoor dat we soms in groepjes ervaren bootcampers kunnen knallen, maar dan kan ze de volgende keer juist ervaren en onervaren mensen mixen. Zo ontstaan er geen groepjes in de groep, maar ontstaat er een team waarin iedereen zich welkom voelt.” Lilian: “Ik doe niets half, ik vind het bij elke oefening belangrijk dat ik het goed doe, dat mijn techniek klopt. Ik vind het fijn dat Naomi goed daarop let. Tegelijkertijd geeft ze ook ruimte aan meer ervaren deelnemers om de anderen te helpen. Dat vind ik ook leuk om te doen”. Manfred: “Dat vind ik ook leuk, dat je elkaar kan motiveren. Naomi geeft daar ook de ruimte voor, ze hoeft niet alles te controleren.” Lilian: “Dat is waar, dat moet je als trainer wel kunnen.”

Wat zijn je doelen? Wat vind je zelf het leukste wat je tot nu toe bereikt hebt?

Broer en zus noemen meteen, maar ook redelijk nonchalant, de enorme hoeveelheid gewicht die ze mede dankzij de bootcamptrainingen zijn kwijt geraakt. Manfred 27 kilo (!), Lilian ongeveer 15 kilo (!). Toch hebben ze leukere doelen en successen om te delen. Manfred: “Ik ben altijd sportief geweest, heb bodybuilding gedaan en vechtsport. Maar in die sportiviteit was de klad gekomen tijdens mijn relatie. Toen die relatie eindigde, moest ik behoorlijk opnieuw beginnen. Vanuit mijn achtergrond was ik altijd heel eenzijdig gericht met mijn trainingen, ik geloofde niet dat je met variatie meer zou kunnen bereiken. Maar ik heb nu met 2 uurtjes bootcamp in de week meer resultaat dan met dat trainen in de sportschool. En ik word nu ongemerkt bootcamp scheveningenbeter, dat werkt voor mij. Ook omdat ik niet altijd bezig ben met ‘meer’ en ‘zwaarder’ qua gewichten. Dat ik vooruit ga, merk ik nu omdat sommige oefeningen makkelijker gaan”. Lilian:“Ook ik ben altijd sportief geweest, ik ben hockeykeeper op hoog niveau. Toch sta je als keeper veel stil en ik was dan ook wat aangekomen. Om daar wat aan te doen was ik al gaan hardlopen met mijn werk en daarna dus het bootcampen. Uiteindelijk stond ik afgelopen zomer als keeper in het Nederlands dameselftal boven 40. We zijn vicewereldkampioen geworden”. Ook Manfred heeft een aantal sportieve prestaties neergezet: “Na een half jaar bootcampen heb ik met de groep meegelopen tijdens de Puinduinrun. Dat lukte gewoon, terwijl ik nooit mezelf heb gezien als hardloper. Daarna heb ik de 10 kilometer gelopen op de CPC, ook met een clubje

van HealthCreators. Dit jaar heb ik zelfs de halve marathon gelopen, gewoon op de conditie die ik heb opgebouwd met bootcamp. Ik ben ook mentaal sterker geworden: niet opgeven maar ook niet over mijn uiterste grens gaan. Dat deed ik vroeger wel, kijk maar naar dat verhaal van mijn eerste bootcamp. Die grens heb ik nu geaccepteerd”.

Wat vind je het leukste om te doen? Bij welke oefening denk je: oh, nee toch?

Manfred: “Waar ik voor die eerste bootcamp allerlei excuses had om niet iets nieuws uit te proberen, ben ik inmiddels van mening dat het juist goed is om nieuwe dingen te proberen. Er zijn heus nog wel oefeningen die ik lastig vind of zwaar… maar ik vind niets stom.” Lilian: “Nou, ik hou niet van rennen, dus dat vind ik wel stom. Ook tricep dips blijven maar moeilijk, dus dat vind ik ook stom. Pike push ups zijn irritant. Veel mensen vinden burpees stom, maar die techniek ken ik nu. Ik vind het echt een fantastische oefening!” Manfred: “Ik kan de burpee ook, ik kan hem alleen nog niet snel. Ik kan nu een handstand… maar handstand push ups zijn dan wel weer moeilijk. Ik merk ook dat mijn mobiliteit, mijn lenigheid ontzettend verbeterd is door de bootcamp. Ik doe nu ook CrossFit en merk wel dat dat bij mij goed zit ten opzichte van die jongens die voornamelijk met grote gewichten werken.”


Wat doe je nu anders dan hiervoor? Wat is de belangrijkste les die je bij HealthCreators hebt geleerd?

bootcamp scheveningenManfred: “Vroeger wilde ik altijd van iedereen winnen, ook binnen de bootcamp. Ik ben nog steeds fanatiek, maar ik vind het nu juist belangrijk om als team de finish te halen. Dat is begonnen toen we met een clubje de Stormloop hebben gedaan”. Lilian: “Het is een andere manier van fanatiek zijn: met zijn allen over de streep gaan. Ik ben natuurlijk een teamsporter, dus ik wil altijd al winnen als team. Dan kan je ook op een team terugvallen. Tijdens de Urban Hero run had ik even een wegtrekker, tijdens het zwemmen. Dan is dat stukje de haven over ineens heel ver. Maar gelukkig had ik toen mijn broer in mijn team, om even aan te hangen”. Manfred: ”Toch was het voor mij wel een omslag, om die competitie los te laten. Ik accepteer nu dat Hein (ook een bootcamper, red.) sneller kan rennen dan ik.” Lilian: “Je gaat nooit sneller rennen dan Hein… ik probeerde hem vandaag tijdens de bootcamp nog een beetje dwars te zitten, zodat je kon winnen. Werkte ook niet. Je moet hem echt een keer omgooien om te winnen” Manfred: “Maar ik doe de training nu vooral voor mezelf! Ik hoef niet te sneller… trouwens ik kan meer liften. Dat gebruikt Naomi ook in de trainingen: als je iets heel goed kan en andere mensen in het team doen daar wat langer over… dan krijg jij gewoon wat extra oefeningen. Burpees ofzo”

Vertel eens een leuk trainingsverhaal…

Lilian: “De bootcamp die me echt is bij gebleven was in de winter en het regende en waaide onwijs hard. Het ging echt horizontaal over de boulevard heen. Maar iedereen bleef gewoon doorgaan. Touwtje springen tegen de wind in.” Manfred:“Volgens mij hebben we wel die keer de stretch laten zitten, dat was echt geen doen in dat weer. Iedereen wilde gewoon snel naar huis voor een warm bad of een warme douche. Maar na zo’n training ga je wel met een nog sterker team-gevoel naar huis. Dat voelde wel als de hardcore groep”. Lilian: “Ik weet nog wel dat ik mijn handdoek op de passagiersstoel in de auto heb gelegd zodat Manfred erop kon zitten en uitdruipen. Daar had ik de volgende dag wel spijt van. Mijn stoel was nog steeds nat toen ik naar mijn werk reed.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.