Naomi gaat paleo, week 3

De derde week van de paleo-challenge was… moeizaam is het woord, denk ik. Mijn eetlust is een beetje weg en heb daardoor moeite om genoeg energie binnen te krijgen. Tijdens het boodschappen doen kom ik overal suiker tegen in producten. Ik zit tegen een griepje aan. En volgens het thuisfront ben ik een beetje grommerig. Het zal de cavewoman in mij zijn. Heel eerlijk: ik ben blij dat deze strikte versie van paleo maar 30 dagen duurt!

Okay: ik ben mijn eerste probleem met dit strikte volgen van de paleo-regels nu echt tegengekomen. Om genoeg calorieën binnen te krijgen op een dag, zijn mijn maaltijden enorm. Ik eet bijna een pond vlees per dag, daarbij nog iets van 5 hele eieren, soms nog wat vis. Daarnaast nog bergen pompoen, zoete aardappel, bananen en groene groenten. Tussendoor moet ik nog handjes noten eten van mezelf. Toch krijg ik per dag ruim 500 calorieën minder binnen dan voor paleo. Ik heb niet de behoefte om af te vallen, dus wil ik graag alles opeten. Voor mijn gevoel moet ik soms proppen om het binnen te krijgen. Halverwege de week begon het eten me tegen te staan en moest ik een paar keer stoppen omdat ik gewoon misselijk was. Dat bederft wel een beetje mijn eetlust… het dreigde even Paleo Whole30 Nutritioneen cirkeltje te worden. Geen trek, toch eten, misselijk, daardoor geen trek, toch eten…. Totdat ik me bedacht dat het voor mij misschien beter is om vaker kleinere porties te eten. Dat gaat nu goed. Toch weet ik al dat ik dit voedingspatroon moet uitbreiden na de 30 dagen. Daarvoor ben ik nu al plannen aan het maken, waarover later meer.
Wat me rust gaf, was een artikel wat ik had gevonden heb op de site van The Whole 30. Daarin wordt per periode beschreven wat je kan meemaken tijdens de 30 dagen challenge. Ik hou me niet helemaal aan de beschreven tijdlijn, maar ik maak wel alle stadia door. Brenda klaagt soms dat ik grommerig ben, een beetje in de aanval. Dat blijkt iets te zijn waar je even doorheen moet. Er gaat een theorie rond dat het komt omdat mijn hersenen zich verzetten tegen de hele tijd uit mijn normale doen zijn. Kun je nagaan, wat eten allemaal met ons doet. Ook wanneer je dus ‘normaal’ eet, geef je allerlei signalen naar je hersenen. Daarvan zijn we ons gewoon niet bewust. Dat vind ik wel mooi aan deze challenge: dat je erachter komt hoe sterk alles met elkaar verbonden is. Mijn hoofd wil ‘een beloning’ Paleo Whole30 Nutritionomdat ik me al zo lang aan de strikte eetregels hou en wij in onze maatschappij gewoon gewend zijn dat belonen met eten gepaard gaat. Ineens zie ik overal reclame voor McDonalds: single, double, triple cheeseburgers. Ik heb helemaal geen honger… maar ik zie wel overal hamburgers! Dat heb ik normaal nooit… Na de Puinduinrun heb ik een tijdje jaloers staan kijken naar een jongetje met een flesje Chocomel. Ik snap nu nog beter wat mijn Sportvasters beschrijven tijdens hun kuur: dat ze ineens overal eten zien en ruiken. Dat heb ik ook… minus de honger!

Van iemand die net als ik bezig is met een paleo-challenge, kreeg ik gisteren de tip om gewoon toch een keer buiten de deur te eten. Zij was bij Burgerz geweest, had het broodje geruild voor salade en de frietjes voor ovengebakken zoete aardappel. Zaterdag zijn Brenda en ik 1 jaar getrouwd, ik denk dat ik maar een tafeltje reserveer. Ook ik ben maar een mens en ik wil mijn huwelijk gewoon vieren! Ik ga geen regel breken, maar wel even uit de routine…
De supermarkt was deze week opnieuw een uitdaging. Grommerigecavewoman Naomi werd er gewoon een beetje agressief van. Ik wilde vlees kopen bij de Albert Heijn, maar zelfs de duurdere stukken biologisch vlees, bleken niet 100% vlees te zijn. Nadat ik het 5e pakje in mijn handen had waar dextrose (=suiker) aan toegevoegd was, wilde ik er wel mee smijten. Uiteindelijk vond ik gehakt (off all things!) zonder toevoegingen… en al was het niet in de buitenlucht, al gras etend  opgegroeid, het was voor dat moment even goed genoeg. Eenmaal thuis keek ik de Keuringsdienst van Waarde, waarin thee werd onderzocht. Wat bleek: er zat suiker in de zakjes! Om woest van te worden! Het stond Paleo Whole30 Nutritiononder ‘aroma’ op het label. Ik heb meteen alle zakjes die wij in huis hadden open getrokken en inderdaad: in de groene thee van Lipton zaten mini-suikerklontjes. Gelukkig drink ik die niet (Brenda wel, die was ook pissed). Zo zie je maar… Zelfs als je oplet, je koopt mager vlees en neemt er een kopje groene thee bij: voor je het weet heb een paar klontjes suiker binnen. Gelukkig is het de Consumentenbond inmiddels ook opgevallen, die komen nu in actie tegen verborgen suikers in ons eten. Een actie die ik volledig ondersteun! Niet iedereen hoeft van mij paleo, maar het zou toch prettig zijn als iedereen erop kan vertrouwen dat ons eten niet volgepropt wordt met suiker.
Ik ga nu aan mijn laatste 8 dagen paleo-challenge beginnen, want ik maak af waar ik aan begin, ook als het moeilijk wordt. Na de challenge neem ik zeker een aantal paleo-dingen mee in mijn eetgewoonten, maar ik blijf ik niet zo strikt als nu. Mijn plan is om een aantal voedselgroepen opnieuw uit te proberen. Maar dan wel een-voor-een, om te kijken hoe mijn lijf reageert. Voor de periode meteen na de challenge begin ik met zuivel terugbrengen: cappuccino, kwark en whey proteïne. Na een paar dagen ga ik kijken wat in mijn lichaam gebeurt. Wanneer bijvoorbeeld hierdoor mijn opgeblazen gevoel terugkomt, dan ga ik een afweging maken. Wat is me meer waard: lekkere koffie of een ander gevoel in mijn buik? Dan maak ik een keuze. Zo ga ik een aantal voedselgroepen af. Al denk ik er ook serieus over na om het strikte dieet ook een plaats te geven in mijn leven, maar dan een paar dagen in de week. Zoals zelfs op hun site staat: het is gelukkig niet The Whole 365!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.